Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

VETO. Guvernøren Nathan Deal for den amerikanske delstat Georgia nedlægger veto med omstridt lovforslag.
Foto: Dan Henry/AP

VETO. Guvernøren Nathan Deal for den amerikanske delstat Georgia nedlægger veto med omstridt lovforslag.

Kultur tophistorie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guvernør bremser homolov efter Disneys protester

Disney og andre brokkede sig. Nu nedlægger Georgia-guvernør veto mod omstridt homolov.

Kultur tophistorie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De har haft LGBT-rettighedsforkæmpere og Hollywoods mægtigste selskaber og skuespillere på nakken.

Nu har guvenøren i delstaten Georgia nedlagt veto mod det lovforslag, der har været årsag til al opstanden.

»Jeg mener ikke, at vi behøver diskriminere nogen for at beskytte religiøse samfund i Georgia«, siger den republikanske guvernør Nathan Deal ifølge Washington Post.

Kritikken har rejst sig efter Georgias planer om at vedtage en ny lov, der ville betyde, at præster fremover kunne nægte at vie personer af samme køn. Loven ville også medføre, at religiøse organisationer kunne nægte at ansætte ansøgere, hvis deres tro strider imod organisationens.

Loven er blevet kaldt diskrimerende, og Hollywood har meldt sig på banen i kritikerkoret, hvor producenterne Disney og Marvel har truet med at boykotte staten.

Ny front mod delstaternes lovgivning

Mens støttere af lovforslaget er skuffet over, at lovforslaget, som de mente skulle »beskytte religiøs frihed« nu ser ud til at være droppet, er andre tilfredse. I en kommentar til mediemagasinet Polygon siger en Disney-repræsentant, at man hylder guvernørens beslutning, og at Disney ser frem til at forsætte sine filmproduktion i staten.

Også en række kendte skuespillere har kritiseret lovforslaget, ligesom produktionsselskabet AMC, der har optaget hele tv-serien 'Walking Dead' i staten.

Som tidligere beskrevet i Politiken har en højesteretsdom fra sidste år, der gjorde homoægteskaber tilladt overalt i USA, haft den betydning, at LGBT-aktivister nu har indledt kampen for at få vedtaget lokale regler mod diskrimination.

Det har åbnet en ny front i værdikampen i delstater som Georgia, hvor der kan være langt mellem de progressive storby-og universitetsområder og mere konservativt kristne landområder.

Protester fra virksomheder har fået flere delstater til at droppe lignende love. Delstaten Indiana måtte efter massivt pres ændre en lov, der gav virksomheder ret til at nægte at levere f. eks. catering til homobrylluper, hvis det strider mod deres religiøse overbevisning.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden