VETO. Guvernøren Nathan Deal for den amerikanske delstat Georgia nedlægger veto med omstridt lovforslag.
Foto: Dan Henry/AP

VETO. Guvernøren Nathan Deal for den amerikanske delstat Georgia nedlægger veto med omstridt lovforslag.

Kultur tophistorie

Guvernør bremser homolov efter Disneys protester

Disney og andre brokkede sig. Nu nedlægger Georgia-guvernør veto mod omstridt homolov.

Kultur tophistorie

De har haft LGBT-rettighedsforkæmpere og Hollywoods mægtigste selskaber og skuespillere på nakken.

Nu har guvenøren i delstaten Georgia nedlagt veto mod det lovforslag, der har været årsag til al opstanden.

»Jeg mener ikke, at vi behøver diskriminere nogen for at beskytte religiøse samfund i Georgia«, siger den republikanske guvernør Nathan Deal ifølge Washington Post.

Kritikken har rejst sig efter Georgias planer om at vedtage en ny lov, der ville betyde, at præster fremover kunne nægte at vie personer af samme køn. Loven ville også medføre, at religiøse organisationer kunne nægte at ansætte ansøgere, hvis deres tro strider imod organisationens.

Loven er blevet kaldt diskrimerende, og Hollywood har meldt sig på banen i kritikerkoret, hvor producenterne Disney og Marvel har truet med at boykotte staten.

Ny front mod delstaternes lovgivning

Mens støttere af lovforslaget er skuffet over, at lovforslaget, som de mente skulle »beskytte religiøs frihed« nu ser ud til at være droppet, er andre tilfredse. I en kommentar til mediemagasinet Polygon siger en Disney-repræsentant, at man hylder guvernørens beslutning, og at Disney ser frem til at forsætte sine filmproduktion i staten.

Også en række kendte skuespillere har kritiseret lovforslaget, ligesom produktionsselskabet AMC, der har optaget hele tv-serien 'Walking Dead' i staten.

Som tidligere beskrevet i Politiken har en højesteretsdom fra sidste år, der gjorde homoægteskaber tilladt overalt i USA, haft den betydning, at LGBT-aktivister nu har indledt kampen for at få vedtaget lokale regler mod diskrimination.

Det har åbnet en ny front i værdikampen i delstater som Georgia, hvor der kan være langt mellem de progressive storby-og universitetsområder og mere konservativt kristne landområder.

Protester fra virksomheder har fået flere delstater til at droppe lignende love. Delstaten Indiana måtte efter massivt pres ændre en lov, der gav virksomheder ret til at nægte at levere f. eks. catering til homobrylluper, hvis det strider mod deres religiøse overbevisning.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce