topklasse. Louvre i Paris og Metropolitan Museum of Art i New York udstiller deres Savonnerie-tæpper, som blev skabt til Louvre-paladset. Dette er The Met's tæppe.
Foto: The Metropolitan Museum of Art.

topklasse. Louvre i Paris og Metropolitan Museum of Art i New York udstiller deres Savonnerie-tæpper, som blev skabt til Louvre-paladset. Dette er The Met's tæppe.

Kultur tophistorie

Danmark mister solkongens tæppe

Tæppet fra 1682 var umistelig dansk kulturarv. Kulturværdiudvalget opgav at skaffe de 47 mio. kroner, som det blev vurderet til.

Kultur tophistorie

Det danske Kulturværdiudvalg, der skal sikre, at umistelige danske klenodier ikke forlader landet, kan ikke leve op til sit eget formål. Det konkluderer udvalget i årsberetningen for 2015, der netop er offentliggjort.

Et historisk tæppe, som den franske solkonge sendte fra Louvre til Danmark i det 17. århundrede som en gave, er således ført ud af landet og er nu til salg i London.

Savonnerie-tæppet, som det kaldes, har ifølge udvalget afgørende national betydning, og fik i 2015 status af umistelig dansk kulturarv. Men da det ikke var muligt at rejse de knap 47 millioner kroner, som tæppet blev vurderet til, kunne udvalget ikke afgive et købstilbud og måtte derfor tillade udførslen af Danmark.

»Kulturværdiudvalget finder det problematisk, at kulturværdiloven i en situation som denne ikke kunne leve op til det, der var den oprindelige ide med ordningen«, beklager udvalget i Årsberetningen. Man vil nu drøfte problemet med Kulturministeriet.

Til Politiken siger forland for Kulturværdiudvalget, Erland Kolding Nielsen:

»Den her sag viser, at vi nu er nødt til at drøfte økonomien, og hvordan vi kan undgå, at lignende klenodier går ud af landet og tabes for evigt, fordi vi ikke har pengene eller har tid til at skaffe pengene«, siger Erland Kolding Nielsen.

Af årsberetningen fremgår det, at udvalget regnede med at kunne skaffe omkring 17,5 millioner kroner ved hjælp af store danske fonde og dermed købe uld- og silketæppet, der beskrives som »kunsthåndværk i topklasse« og i »fremragende« stand. Det beløb svarede til en tidligere vurdering foretaget af auktionshuset Christie’s i London.

Men siden oplyste det engelske auktionshus i King Street, at de ønskede at gennemføre et såkaldt privat treaty sale, hvorved udvalgte pengestærke privatkunder og institutioner ville få tæppet tilbudt. Samtidig steg vurderingen til omkring 47 mio. kroner, og tidsnød i kombination med det høje beløb betød, at udvalget så sig tvunget til at udstede udførselstilladelsen og give slip på det godt ni meter lange og tre meter brede tæppe fra solkongen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden