Foto: POLFOTO

Foto: POLFOTO

Kultur tophistorie

Den danske modedesigner Ivan Grundahl er død

I mere end 40 år var Ivan Grundahl en af de markante skikkelser i den danske modebranche. Han blev 65 år.

Kultur tophistorie

Modedesigneren Ivan Grundahl er død. Han blev fundet død i sit hjem 12. maj – dagen efter sin 65 års fødselsdag, oplyser familien.

Ivan Grundahl har i mere end 40 år været en de mest markante skikkelser i den danske modebranche.

Han er født i Aars i Nordjylland i 1951. Han var glad for at tegne, og han ville gerne bruge sit talent som voksen. Og det var måske ikke den mest typiske livsbane at forestille sig for en dreng fra Nordjylland.

Talentet bragte ham til København, hvor han blev uddannet fra Danmarks Designskole, der dengang hed Kunsthåndværkerskolen, i 1972.

Men allerede som studerende fik han en praktikplads hos Bee­Cee, som var en Københavns smarteste modebutikker og en del af Birger Christensens imperium.

I 1974 åbnede han sin første butik i Mikkel Bryggers Gade med sine egne avantgardekollektioner, og fra 1978 startede han med salg en gros og åbnede flere butikker i de følgende år, både herhjemme og i udlandet.

Tøj til kvinderne

Det var ikke den flygtige mode, der interesserede Ivan Grundahl, derimod designede han langtidsholdbare kreationer, der kunne bruges på tværs af generationer og sæsoner.

Og det var kvinderne Ivan Grundahl valgte at lave tøj til – der kunne han udtrykke sig bedst og mest dramatisk.

»Dengang i 1970'erne var dametøjet mere interessant og avanceret, mens fyrene var helt klassiske«, fortalte han i et interview med Jyllands-Posten i januar.

Designet var enkelt, men altid med et twist og skævhed.

Ivan Grundahl efterlader sig en søn og tre børnebørn.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce