0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Medierapport: DR kvæler ikke netaviserne

I årevis har aviserne beskyldt DR for at ødelægge deres digitale forretning med gratis nyheder. Ny international undersøgelse peger på det modsatte.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

Public. De læsere, som benytter sig af public service-nyheder online, er mere villige til at betale for nyheder hos de private, end dem der ikke benytter sig af dem, viser det sig. (arkivfoto)

Kultur tophistorie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kultur tophistorie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det har længe været et mantra på danske avisers direktørgange, at DR’s store produktion af gratis netnyheder gør det noget nær umuligt at få folk til at betale for dagbladenes online-artikler.

Men en ny rapport fra Reuters Institute ved Oxford Universitet rokker ved det billede. Når forskerne bag rapporten kigger på data fra en række lande, deriblandt Danmark, kan de nemlig ikke se »beviser for nogen betydelig negativ effekt« af public service-mediernes netnyheder, skriver de i rapporten, som bygger på spørgeskemaundersøgelser i 26 lande.

Den danske del af undersøgelsen har professorerne Mark Blach-Ørsten og Kim Schrøder, begge fra RUC, stået for, og de »spærrede da også øjnene op«, da de så resultaterne, som er gemt omme på side 103 i den endelige rapport.

»Danske Medier (forening for de privatejede medier i Danmark, red.) har tit været ude og sige, at det hindrer villigheden til at betale, at folk kan hente nyheder på DR og TV 2«, siger Kim Schrøder.

»Det her tager lidt luften ud af det argument«.

For når man ser på rapportens tal for Danmark, viser det sig faktisk, at de folk, som benytter sig af public service-nyheder online, faktisk er mere villige til at betale for nyheder hos de private, end dem der ikke benytter sig af dem. 18 procent af dem, der bruger public service online, har også betalt for nyheder hos private det seneste år. Hos dem, der ikke bruger tilbuddene fra de statsejede medier, er tallet 11 procent. En del af forklaringen skal findes i, at der blandt de betalende er en overvægt af folk, der erklærer sig som mere interesserede i nyheder end gennemsnittet. Men selv når man ser bort fra det , er der ingen negativ effekt at spore.

»Danske Mediers argument har lydt plausibelt, som common sense , men de har ikke haft nogen beviser for en sammenhæng. Nu er der tal, der viser det modsatte«, siger Kim Schrøder.

En lignende tendens kan spores i Spanien, Tyskland og Frankrig, mens effekten er til at overse i Storbritannien

»DR går efter vores læsere«

Stig Ørskov, der ud over at være direktør for JP/Politikens Hus er formand for Danske Medier, har i årevis angrebet DR for at skævvride markedet med »tvangsopkrævede licensmidler«, og har senest i maj slået til lyd for at nedsætte licensen med 25 procent. Efter at have læst rapportens afsnit om betaling for netmedier er han ikke overbevist om konklusionen:

Det er jo absurd

»Vi ville være glade, hvis konklusionen var rigtig, men fører man forskernes argument til ende, ville det betyde, at vi som frie medier ville have svært ved at sælge vores journalistik, hvis DR ikke eksisterede. Det er jo absurd«, siger han.

Du har sagt, at DR’s netnyheder er konkurrenceforvridende og ødelæggende, men hvad baserer du egentlig det på?

»Rapporten her dokumenterer tydeligt, at DR går målrettet efter vores læsere. Der er et enormt sammenfald mellem de brugere, som statsmedierne har, og dem, vi forsøger at ramme«.

Men du siger, at betalingsviljen falder på grund af DR?

»Vi har i 3 år forsøgt at få folk til at betale for vores nyheder, og det har vist sig meget svært. Helt tydeligt, fordi de brugere, som vi vil have til at betale, er dem, som DR går efter. Jeg vil være varsom med at konkludere noget på baggrund af de her ret spinkle data«.

Men du har vel ikke andet end en mavefornemmelse, der viser, at DR svækker betalingsvilligheden?

»Det er der ikke lavet undersøgelser af, nej. Men det er evident, at de kan stille nyheder gratis til rådighed på grund af tvangsopkrævede licensmidler, mens vi skal tjene vores egne penge. Det er selvindlysende, at det er konkurrenceforvridende«.

Hos DR ser DR’s generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, derimod rapportens resultater som et tegn på, at alle de danske medier bør stå tættere sammen og ikke slås.

»Vi kigger ind i en fremtid, hvor Facebook kan blive den allerstørste nyhedsleverandør. Det er ærgerligt, hvis vi bruger kræfterne på at bekrige hinanden«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

  • Lindsey Parnaby/Ritzau Scanpix
    <