Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Eksperiment. »Det er en provokerende og seksuelt eksplicit udgave af Mozarts opera«. Sådan præsenteres forestillingen på Edinburgh Festivals hjemmeside. Alligevel får publikum mulighed for at fortryde den oplevelse, de har investeret i. Fordi den muligvis vil være for hård kost.
Foto: Pascal Victor/Artcomart/Festival-aix

Eksperiment. »Det er en provokerende og seksuelt eksplicit udgave af Mozarts opera«. Sådan præsenteres forestillingen på Edinburgh Festivals hjemmeside. Alligevel får publikum mulighed for at fortryde den oplevelse, de har investeret i. Fordi den muligvis vil være for hård kost.

Kultur tophistorie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skotsk festival giver pengene tilbage for kontroversiel opera – før premiere

Efter at have set premieren i Frankrig frygter skotsk festival på publikums reaktion på en opsætning af 'Cosi Fan Tutte', som ifølge New York Times viser »voldelig racisme«.

Kultur tophistorie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er almindelig praksis, at kulturforbrugere kan få pengene tilbage, hvis en koncert eller en forestilling bliver aflyst.

Meget mindre almindeligt - og muligvis uden fortilfælde - er det, at man kan få pengene tilbage, før forestillingen er blevet vist. Og at man derved får mulighed for at fortryde sit køb.

Ikke desto mindre er det tilbuddet til de operagængere, som har indløst billet til en eksperimenterende opsætning af Mozarts 'Cosi Fan Tutte' ved Edinburgh Festival i slutningen af august. De kan få refunderet deres billet til forestillingen, som viser vold, racistisk mishandling og seksuelle overgreb.

For festivalen har ikke advaret operafolket i tilstrækkelig grad om den tre en halv time lange operas barske karakter, skriver den skotske avis The Scotsman.

Derfor har festivalen henvendt sig til tusinder af mennesker, som har betalt op til 850 kroner for et sæde. Billetkøberne har fået tilsendt en anmeldelse fra The New York Times, der beskriver udfoldelserne, så de har mulighed for at genoverveje.

»Honorés opsætning er for hvide – hvilket vil sige stort set alle i publikum – ofte en brutal, beskæmmende oplevelse, eftersom de sorte afrikanere på scenen bliver skubbet og trukket rundt, kastet mod gulvet og brugt som avatarer, fantasier og objekter, de bliver mødt som brændstof til hvide fantasier mere end som mennesker«, lyder det blandt andet i anmeldelsen fra The New York Times, som beskriver, hvordan operaen indeholder karakterer, der bærer såkaldt blackface-makeup, »voldelig racisme« og voldtægt.

Men anmeldelsen er i øvrigt positiv.

»En mørk, krævende opsætning, der taler tydeligt til vores tid«, lyder det blandt andet i den amerikanske avis.

Handlingen flyttet til Østafrika

Operaens handling er placeret i en italiensk koloni i Østafrika i 1930'erne, og opsætningen chokerede publikum, som buhede og juhede ved premieren på den franske festival Festival d’Aix-en-Provence i juni. Den er instrueret af den franske filminstruktør Christophe Honoré.

Ifølge The Scotsman har en talskvinde fra den skotske opera udtalt sig i sagen:

»Vi ønsker ikke at krænke nogen. Hvis nogen har købt en billet og tror, showet ikke er noget for dem, og ikke ønsker at møde op, vil vi naturligvis forsøge at hjælpe dem«, lyder det.

Og videre:

»Faktum er, at vi ikke vidste helt eksakt, hvordan forestillingen var, indtil vi så premieren i Frankrig i sidste måned«.

Festivalens tilbud om refusion af teaterbilletter møder kritik fra The Scotsmans operaanmelder Ken Walton:

»Hvis man har tænkt sig at sætte noget kontroversielt op – hvilket må have været forventet, når man kender instruktør Christophe Honorés renommé – hvorfor så ikke have selvtillid nok til at gennemføre uden at undskylde på forhånd«, spørger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden