Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
DILEMMA. En række franske medier, herunder avisen Le Monde, har besluttet ikke længere at bringe billeder af gerningsmænd bag terrorangreb. Beslutningen splitter danske medieredaktører, der kalder terrordækning for et ekstremt dilemma.
Foto: LAURENT CIPRIANI/AP

DILEMMA. En række franske medier, herunder avisen Le Monde, har besluttet ikke længere at bringe billeder af gerningsmænd bag terrorangreb. Beslutningen splitter danske medieredaktører, der kalder terrordækning for et ekstremt dilemma.

Kultur tophistorie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Terror ændrer franske mediers journalistiske praksis

En række franske medier vil ikke længere bringe billeder af gerningsmænd bag terrorangreb. Det er en glidebane, mener danske chefredaktører. DR Nyheder er uenige og har truffet det samme valg som franskmændene.

Kultur tophistorie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når medier vælger ikke at bringe billeder af gerningsmænd bag terrorangreb, kan det være et alvorligt skridt i den forkerte retning.

Det mener flere danske chefredaktører, efter at en række franske medier har meldt ud, at de fremover ikke vil bringe billeder af gerningsmænd bag terrorangreb.

I en leder i den franske avis Le Monde skriver redaktør Jerôme Fenoglio, at avisen ikke længere vil offentliggøre billeder af gerningsmænd for at undgå »potentiel posthum glorificering«.

Kampen mod terrorisme er et fælles samfundsmæssigt ansvar, som også hviler på medieorganisationer, understreger Fenoglio i sin leder.

Den katolske avis Le Croix, radiostationen Europe 1 samt tv-stationerne BMF TV og France 24 har valgt at gå samme vej.

Åbenhed er det bedste værn

I den danske mediebranche er der forståelse for det svære dilemma, som både Frankrig og resten af verdens medier står i, når det kommer til dækning af terror. Men principielt at afstå fra at bringe billeder af gerningsmænd er en uheldig glidebane, mener flere.

Hos TV 2 Nyhederne vurderer man i den enkelte situation, om det er nødvendigt at bringe billeder, understreger nyhedschef Jacob Nybroe. Men medierne bør være meget varsomme med at »begynde at skære« i deres pressefrihed:

»Grundlæggende tror vi på, at åbenhed og oplysning er det bedste værn mod terror. Men vi er meget bevidste om det dilemma, der ligger i, at pressedækning af terror kan være med til at nære terror. Men alternativet er værre, for så har vi givet efter for terroristerne«, siger han.

Desuden kan det være svært at vide med sikkerhed, om mediernes dækning af terror inspirerer til terror, mener Jacob Nybroe. Derfor bør medierne ikke »påføre sig censur, for så er man allerede gået halvvejs ned ad glidebanen«, argumenterer Jacob Nybroe:

»Vi vil gerne beskrive verden med færrest mulige filtre, så folk selv kan tage stilling. Og nogle gange indeholder billederne jo en værdi og væsentlig information, og derfor vælger vi at bruge dem. Men det er et ekstremt svært dilemma«.

En glidebane

Jyllands-Posten vil »aldrig komme i nærheden af« at gøre, som flere af de franske medier har gjort, siger chefredaktør Jørn Mikkelsen.

»Det er en glidebane. Medierne er sat i verden for at skildre virkeligheden, så godt som de nu kan. Vi skal altid have etiske overvejelser ind over, men det er ikke mediernes ansvar, at forskruede hoveder kan bruge terroristers navne og billeder til at glorificere. Den bedste afskrækkelse ligger i, at medierne beskriver, hvad der sker. Ikke i at fjerne billeder«.

Berlingskes chefredaktør Tom Jensen forstår heller ikke franskmændenes valg.

»Den værste frygt, man kan så i en offentlighed, er den, der bygger på manglende oplysninger og indsigt. Hverken jeg eller andre, der skriver om terror i medierne, kan drages til ansvar for, hvad terroristerne bliver drevet af. Konsekvensen er ultimativt, at vi så skulle lade helt være med at skrive om terror«.

Behøver man billeder af gerningsmænd for at kunne dække terror?

»Ethvert medie må jo gøre, som de synes. Det bliver ikke umuligt at dække terror ved at pakke tingene ind, men det bliver sværere«.

DR vil ikke bringe billeder

I DR Nyheder har man valgt at følge trop med franskmændene. Tirsdag blev det besluttet, at DR Nyheder ikke længere vil bringe billeder af terror-gerningsmænd, medmindre særlige forhold, som eksempelvis at politiet stadig leder efter dem, taler for det, siger chef for DR Nyheder, Ulrik Haagerup.

Sommermånederne har udstillet det, der lige nu er »mediernes allerstørste dilemma«, understreger Ulrik Haagerup. På den ene side er medierne forpligtede til at orientere befolkningen.

»Men ved at gøre det, gør vi det, terroristerne ønsker. Nemlig at sprede frygt og splittelse. Vi kommer til at gå terroristernes ærinde ved at udføre vores job. Det betyder selvfølgelig ikke, at vi skal stoppe med at dække terroranslageneDet er ikke en vej at gå. Men derfor skal medierne stadig gennemgå vores rutiner og se, om vi dækker terror på den rigtige måde«.

Men vil det have den ønskede effekt, hvis medierne stopper med at bringe billeder? Vil frygten og splittelsen ikke bare finde en anden måde at sprede sig på?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der er ingen mirakelkur for det her. Pointen er snarere, at mediebranchen trænger til at holde sine rutiner op mod lyset på bagkant af en meget ekstrem sommer og diskutere endnu nærmere, hvordan vi tackler det næsten uløselige dilemma, som dækning af terror er«.

Politikens redaktionschef Bo Søndergaard mener, det er forkert at indføre en regel, »der gør det svært eller umuligt at lave historierne om de her mennesker«. Samtidig kan han godt mærke ubehaget ved at give terroristerne den opmærksomhed og berømmelse, de ønsker:

»Vi diskuterer, hvornår og hvorfor vi bringer billeder og navne på gerningsmænd. Men vi vil gøre det, når det er relevant, og når vi er sikre på, hvilken rolle de spiller i historien«.

Medierne skal tage stilling

Medieforsker ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet, Søren Schultz Jørgensen, er ikke overrasket over de franske mediers beslutning.

Diskussionen om mediernes dækning af terror er ikke ny. Og med de seneste ugers voldsomme angreb er det vigtigere end nogensinde, at massemedierne tager aktivt stilling til, hvordan de vil dække terror. Her kan det være nødvendigt at være aktivistisk og turde vise, hvilken side man står på, mener han.

»Vi er på vej ind i en global situation, hvor der oprustes til en voldsom kamp om demokratiet. I den situation er medierne nødt til at tage stilling til deres virke på en meget grundlæggende måde. Det kan virke radikalt, at man ikke vil bringe billeder af gerningsmændene, men jeg tror, det er nødvendigt for at markere, at medierne ikke bare står på sidelinjen«.

Den franske presse har desuden tradition for at være mere politiseret end eksempelvis den danske, og det kan også være en af grundene til de franske mediers beslutning, argumenterer han:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»De danske medier har ikke en udpræget aktivistisk eller politisk tradition. Den franske presse og offentlighed står på nogle mere markante ideologiske stentavler, end den danske gør, og det kan være en del af forklaringen«.

Vil fravalget føre til mindre glorificering af terrorister?

»Det vil nok ikke have den ønskede effekt. Det er den anden del af problemstillingen, nemlig at de gamle mediers rolle i samfundsdebatten er stadigt svagere. Hvis Le Monde eller Politiken eller et andet medie beslutter sig for ikke at bringe bileder, så er det en dråbe i havet, selvom det er et enormt vigtigt signal. Vi vil alligevel blive præsenteret for terroristernes virke ad andre kanaler«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden