Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Æstetik. »Jeg bliver pludselig opildnet af rammen, storheden og det internationale samkvem«, fortæller Jørgen Leth, som lægger særligt vægt på det æstetiske i sportsgrenene, når han vurderer OL.
Foto: Jens Dresling (arkiv)

Æstetik. »Jeg bliver pludselig opildnet af rammen, storheden og det internationale samkvem«, fortæller Jørgen Leth, som lægger særligt vægt på det æstetiske i sportsgrenene, når han vurderer OL.

Kultur tophistorie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jørgen Leth om OL: »Kapgang forkaster jeg. Jeg forkaster alt, der ser grimt ud«

De Olympiske Lege er ramt af flere skandalesager. Tre kulturpersonligheder svarer på, om de stadig synes, at OL er fedt.

Kultur tophistorie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De Olympiske Lege, der begynder næste fredag i Rio de Janeiro, er ramt af korruptionsanklager, dopingmistanker, anklager om menneske-rettighedskrænkelser og kritik for at bruge milliarder på prestigebyggerier. Vi har spurgt forfatter og cykelkommentator Jørgen Leth, forfatter og filminstruktør Daniel Dencik og musiker, sanger og komponist Ivan Pedersen, om man stadig kan synes, at OL er fedt.

LÆS OGSÅ

Jørgen Leth, forfatter, cykelkommentator:

»Der er mange ting, der er meget smukke og underholdende ved OL. Jeg kan godt lide den store arena og De Olympiske Leges historiske rammer, der går tilbage til den græske civilisation. Det giver en særlig stemning. Der er sportsgrene, jeg kan lide, og andre, jeg ikke bryder mig om. Folkelige sportsgrene som fodbold og tennis bliver ikke mere interessant i en OL-sammenhæng. Det gør de gamle sportsgrene til gengæld. Atletik er enestående til OL, fordi det er verdens bedste løbere og springere, der mødes. De lange distancer kan jeg enormt godt lide, 5.000 meter, 10.000 meter. Jeg kan også lide sprintet«.

»Atletikken er i særlig grad olympisk. Det samme er gymnastik. Jeg følger ikke med i atletik til daglig, og gymnastik interesserer mig ikke en døjt uden for OL. Så det er OL, der skærper min opmærksomhed omkring de sportsgrene. Jeg bliver pludselig opildnet af rammen, storheden og det internationale samkvem. Det er absolut det særlige ved OL. Der er også en sidegevinst: at jeg pludselig ser skønheden i sportsgrene, jeg ellers aldrig ville have tænkt på at interessere mig for. Som dressur. Kapgang forkaster jeg til gengæld. Jeg forkaster alt, der ser grimt ud, for det æstetiske spiller en kæmpe rolle for mig. Det er med den målestok, jeg vurderer OL«.

Daniel Dencik, forfatter, filminstruktør:

»Det kommer an på ens blik på det. Der er tre muligheder: Den ene er, at man synes, at OL er åndssvagt, og ikke gider bruge tid på det. Så kan man godt være fordømmende samtidig. Det er helt acceptabelt«.

»Den anden er, at man køber den olympiske tanke, hvor man hylder en form for renhed og retfærdighed – en militær tankegang om sporten som noget ædelt. Det synes jeg er problematisk. Man bliver skuffet, hvis man ser det som en ren og ædel kappestrid. Der er korruption i alle store organisationer, og hvornår er udøverne rene nok? Man gør sig selv en bjørnetjeneste, hvis man tror, at for eksempel doping er sort/hvidt. For udøvernes skyld er det fint med en dopingliste over de værste stoffer, for ellers ville de tage det. De ville ofre deres liv for sejren«.

OL er alligevel fedt, for der findes ikke noget større for sportsfolk. Man vinder bronzen, men taber guldet

»Tredje mulighed er at se det som et show, som underholdning her og nu. Ligesom man lader sig rive med af en bog eller en film. Men så må man også acceptere den præmis, at alle trick gælder, det er lige så beskidt, som udøverne har lyst til. Jeg kommer til at tænke på Bjarne Riis, som indrømmede doping og sagde : »Jeg vil gerne sige undskyld, men jeg håber alligevel, at folk har fået en god oplevelse«. For det fandt jo sted, vi så det, lod os rive med. Jeg er mest til det tredje blik«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ivan Pedersen, musiker, sanger, komponist:

»OL er en stor stinkende pøl af ting, der ikke burde være forbundet med det ægte sportmandsskab. Men det er ikke noget nyt. Korruptionen, dopingen og andre uheldige bivirkninger eksisterede også for tyve år siden, da Backseat lavede OL-sangen ’No 1 in your heart’. Vi optog musikvideoen i OL-byen Atlanta, og jeg kunne også dengang se, hvordan man gjorde sig umage for at gøre Atlanta pænere, end den var. Kørte alle de fattige hjemløse ud af byen og fandt et sted, hvor de kunne være i tre uger. Det er måske naivt at tro, at OL kan foregå uden en kapitalistisk selvpræmierende styrelse, der modtager bestikkelsespenge og alt det der snavs. Men jeg er med alderen blevet mere og mere træt af, at det skal være sådan«.

»OL er alligevel fedt, for der findes ikke noget større for sportsfolk. Man vinder bronzen, men taber guldet. Jeg så en sportsmand fortælle om, at han efter at have tabt guldet måtte vente to år, før han kunne se filmen fra opløbet. Så stort er det for atleterne. I år vil jeg måske se hækkeløbskonkurrencen med vores nybagte europamester, Sara Slott Petersen. Imod alles forventninger, efter at have født et barn for kun et år siden, rammer hun topformen og vinder. Hun kan med rank ryg bestå enhver dopingtest. Jeg ved det ikke. Men jeg vil allerhelst tro det«.

LÆS OGSÅ

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden