Berømt. Coveret til 'Revolver' er tegnet af The Beatles' tyske ven Klaus Voormann, som de lærte at kende i Hamburg. I 1967 vandt han en grammy for bedste albumcover. Tegning: Klaus Voormann

Berømt. Coveret til 'Revolver' er tegnet af The Beatles' tyske ven Klaus Voormann, som de lærte at kende i Hamburg. I 1967 vandt han en grammy for bedste albumcover. Tegning: Klaus Voormann

Kultur tophistorie

Beatles' 'Revolver' fylder 50 år. Vi har samlet alt det, du ikke vidste, du skulle vide om pladen

'Eleanor Rigby', 'Tomorrow Never Knows', 'Yellow Submarine' og de andre klassikere på The Beatles' album 'Revolver' fylder 50 år i dag.

Kultur tophistorie

5. august 1966 var en fredag. Den dag blev det første spadestik til det, der senere skulle blive til World Trade Center i New York, taget. Samme dag gik Martin Luther King i spidsen for en borgerrettighedsmarch i Chicago - og blev ramt af en sten af en vred, hvid tilskuer. I Kina fik kulturrevolutionens leder, Mao, hængt et kæmpebanner op, hvor han opfordrede til at 'bombardere hovedkvartererne'.

Herhjemme skrev Politiken 5. august 1966, at der var udbrudt brand på Grønlandsskibet 'Tikerak', og at en 20-årig 'hashish'-handler var blevet anholdt i Odense for at have købt 'stof' af en musiker fra sangeren Peter Bellis band.

Men alt det har næppe haft den store interesse for den britiske popgruppe The Beatles' fans. For dem var 5. august 1966 nemlig den dag, bandet endelig sendte et nyt album på gaden. 'Revolver' hed det, og det skulle siden gå hen i historien som bandets måske mest eksperimenterende og banebrydende plade. Det bliver i hvert fald ofte fremhævet af musikmagasiner som det album blandt alle Beatles' - ja, måske blandt alle album i hele verden - der har inspireret flest af de efterfølgende generationer af musikelskere og musikudøvere.

Måske har du godt styr på 'Revolver'-pladen. Måske er den endda dit kæreste eje. Eller måske har du aldrig hørt den før. Under alle omstændigheder har vi samlet en lang række historier, du højst sandsynligvis ikke vidste om albummet, der blev indspillet i de berømte EMI-studier på Abbey Road i London i foråret og de tidlige sommermåneder af 1966, hvor London kogte af ny mode, smarte frisurer, syret musik, heftige stoffer - og nysgerrige unge, der ville prøve det hele.

KLIK PÅ DE RØDE TAL

Du kan også læse Politikens anmeldelse af 'Revolver' fra 14. august 1966 her.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce