fysisk. De fleste læsere foretrækker stadig papirbogen. Ingen batterier og den virker stadig i bragende solskin.
Foto: NISSEN MADS

fysisk. De fleste læsere foretrækker stadig papirbogen. Ingen batterier og den virker stadig i bragende solskin.

Kultur tophistorie

Papirbogen har det overraskende godt

Forlagene rystede i bukserne, da digitaliseringen af bøgerne gik i gang. I dag står papirbogen stadig stærkt hos danske læsere. Nye tal fra USA viser, at den endda er på vej frem. E-bogens vækst er stoppet.

Kultur tophistorie

Den gode, gamle papirbog lever i bedste velgående. Helt friske tal fra den amerikanske forlæggerforening, AAP, viser endda, at papirbogen det seneste år har været i direkte fremgang. Mens salget af amerikanske e-bøger er faldet for andet år i træk, er salget af papirbøger i hardback vokset med 8,3 pct. fra 2014 til 2015.

En omlægning af den danske bogstatistik betyder, at der ikke findes brugbare tal for udviklingen af salget af papirbøger i Danmark for samme periode, men en række store, danske forlag melder samstemmende, at papirbogen har det overraskende godt.

»Nogen spåede for femten-tyve år siden, at der ikke ville blive udgivet papirbøger efter 2012, men de dystre forudsigelser har jo slet ikke holdt stik«, siger Gyldendals litterære direktør, Johannes Riis.

Frygtsomme forlag

Hans vurdering er, at når forlagene en overgang overvurderede og frygtede digitaliseringen, skyldtes det ikke mindst forhastede fremskrivninger af udviklingen på baggrund af et ret begrænset tal-materiale.

På Politikens Forlag har man igennem de senere år overvejet, om det digitale område ville æde sig godt ind på papirbøgernes domæne, men i dag kan forlagschef Charlotte Weiss konstatere, at både oplag og salg holder sig på et stabilt niveau.

»Papirbøgerne synes ikke i særlig grad at være blevet kannibaliseret af e-bøgerne, og det har faktisk været nemmere at holde papirbøgernes end de digitale bøgers budgetter«, siger hun.

Et af de brugbare tal i den seneste danske forlagsstatistik viser, at digitale bøgers andel af markedet er vokset fra 14 til 18 pct. fra 2014 til 2015, men væksten skyldes især, at det offentlige frem til udgangen af 2017 massivt giver tilskud til skolernes køb af nye, digitale undervisningsmidler.

De seneste år har erfaringen i både England, USA og Danmark været, at digitaliseringen især slår igennem på genrelitteraturen, og på Politikens Forlag forestillede man sig på et tidspunkt, at visse genreudgivelser måske kun skulle udkomme digitalt, men heller ikke den forudsigelse kom til at holde stik. Krimien sælger godt. Også på papir.

»Generelt kan man sige, at hvis en forfatter er populær, så sælger bøgerne godt, uanset om de udkommer på papir eller digitalt«, siger Charlotte Weiss.

Papiroplag er stabile

På forlaget Modtryk, som udgiver en række meget populære krimi- og spændingsforfattere fra Arne Dahl til Jo Nesbø, nikker direktør Ilse Nørr genkendende til tendensen. De populære forfatteres oplag på papir holder sig stabilt. Når Jan Guillou får udgivet en ny roman i sin serie om 1900-tallet, er førsteoplaget stabilt på 40.000. Senere sælger bøgerne også godt som billigbøger.

Lars Boesgaard, adm. direktør i Lindhardt og Ringhof siger, at forlagets salg af papirbøger stort set er, som det plejer at være, og han har på intet tidspunkt været nervøs for, at digitale bøger skulle ødelægge papirbogens salg.

»Jeg er mere nervøs for, om folks fortravlede liv får dem til at læse færre bøger«, siger han.

Efter Lars Boesgaards vurdering er det lige nu meget svært at finde troværdige tal for, hvordan det danske bogsalg udvikler sig, og hans egen oplevelse er, at markedet er i konstant forandring.

»Men sikkert er det, at markedet er enormt påvirket af bestsellere«, siger han.

Når man leder efter forklaringer på, hvorfor papirbøgerne har klaret sig godt i overgangen til digitalisering, dukker flere svar op.

Johannes Riis fra Gyldendal mener, der er indlysende fordele ved at læse på papir, og at det i øvrigt er sjældent, at et nyt medie slår et tidligere medie helt af banen. Han er desuden enig med Ilse Nørr fra forlaget Modtryk, som mener, at liberaliseringen af bogmarkedet har været en fordel for papirbogen. Førsteudgaven af papirbøger er blevet billigere og har fået flere udsalgssteder.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce