Skjult. Her ses Trille i sit hjem ved Næstved i 2010 bag sit eget ansigt på lp'en 'Indeni/Udenpå'. Billedet på pladecoveret er taget af Susanne Mertz.
Foto: Peter Hove Olesen (arkiv)

Skjult. Her ses Trille i sit hjem ved Næstved i 2010 bag sit eget ansigt på lp'en 'Indeni/Udenpå'. Billedet på pladecoveret er taget af Susanne Mertz.

Kultur tophistorie

Sangeren Trille er død

Folkesangeren og kvindekampsikonet Trille blev 71 år.

Kultur tophistorie

Den danske folkesanger Trille er død, 71 år gammel.

Det oplyser hendes familie.

Trille Bodil Nielsen blev landskendt over en nat, da hun i 1970 fremførte sangen 'Øjet' i Fjernsynet, der dengang kunne skrives i ental og med stort F.

Foto: OLESEN PETER HOVE

Sangen gav nationen kaffen i den gale hals med en tekst om, at Gud i det høje holder øje. Hele tiden.

» Når jeg strammer mine trusser

som har blonder og er gule

kan jeg komme til at røre

ved det frække, de skal skjule

men så snart der' noet der kilder

bar' en lille bitte smule

så lurer der et øje i det høje«, sang hun og gik over til omkvædet:

» ham gud

han er eddermame svær at få smidt ud

men selvføl'ig det er synd han har den drift

han aldrig nogensinde været gift«.

Pludselig kendte alle Trille. Pastor Jan Stolt fra Sværdborg syntes endda ,han havde hørt så meget, at han anmeldte sangerinden og DR til politiet for blasfemi.

Kvindesangeren

Det var ikke fordi Trille var ny i musikken. Hun havde siden 1960'erne skrevet viser, fremført dem og udgivet dem, men 'Øjet' (skrevet af Jesper Jensen) gav de stive flipper kvababbelse og ungdomme et sted at kigge hen. Et sted, der talte om hverdagen som kvinde i 70'ernes Danmark.

Med albumet 'Hej søster' fra 1975 fik Trille sit egentlige gennembrud efter chokstarten på TV. Her sang hun på numre som ' Hej søster' ( Mange flasker / har vi slæbt helt hjem fra Irma / i kærlighedens navn – og gud skal vide, de gjorde gavn / tunge tasker / var vi ene om at bære / med små usle panter på lykken vi fandt), 'Mors Lange Cykeltur' og 'Til Ekspeditricen I Frugt Og Grønt' direkte ind i hverdagen på samme måde som en række af samtidens forfattere.

På 'En lille bunke krummer' (1978) fortsatte hun den nære tematik, som hun også delte ud af i både børne-tv og radio. Hun fik også på hatten af rødstrømperne, fordi hun tillod sig at skrive sange, der ikke passede ind i kvindekampens dagsorden. Sange om begær til mænd, eksempelvis.

Årh, gå hjem og vug! Jeg var jo ikke deres ejendom. Jeg har aldrig været rødstrømpe!

»Årh, gå hjem og vug! Jeg var jo ikke deres ejendom. Jeg har aldrig været rødstrømpe! Men det er da fantastisk at være et ikon for kvinder. Og at der er yngre generationer, der begynder at bruge mine sange, er da helt ustyrligt vidunderligt«, som Trille sagde i et interview med Politiken i 2011.

Som 44-årig holdt hun op. Nærmest lige så katapultisk, som hun var kommet ind i danskernes bevidsthed. Opgav scenelivet og var helt væk frem til 2008, hvor Politiken arrangerede et foredrag med den musikalsk pensionerede Trille.

Et lille foredrag blev til en række store arrangementer. Sit »fakkeltog« kalder Trille det i sin selvbiografi, 'Altid har jeg længsel', der udkom sidste år i forbindelse med sangerens 70-års fødselsdag.

Trille døde 17. oktober efter kort tids kræftsygdom.

------------------------

Rettelse: I en tidligere version manglede der i billedteksten den oplysning, at coverbilledet på lp'en er taget af Susanne Mertz.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce