Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Livagtig. Pressefotoet får næsten en til at forvente, at Nike-skoen ikke blot er selvsnørende, men også bevæger sig ved egen kraft.
Foto: Pr-foto

Livagtig. Pressefotoet får næsten en til at forvente, at Nike-skoen ikke blot er selvsnørende, men også bevæger sig ved egen kraft.

Kultur tophistorie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Power laces, Alright!: Endelig er den selvsnørende sko virkelighed

Marty McFly træder ind i nutiden, når Nike HyperAdapt 1.0 ryger i handlen.

Kultur tophistorie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Blandt de mange ting, som fremtiden engang har lovet os, er sko, der snører sig selv.

Drømmen om det højteknologiske fodtøj udspringer af 1988-filmen ’Tilbage til fremtiden 2’, hvor Marty McFly (Michael J. Fox) ved hjælp af en tidsmaskine lander i 2015. Han stikker fødderne i et par futuristiske Nike-sko, og netop som han læner sig fremad for at snøre dem, lyser de op og strammer sig ind helt af sig selv.

Hans kommentar, »Power laces! Alright!«, har siden været en fast vending i både populærkulturen og blandt udviklere af sko med blik på fremtiden.

Nu er de her. Der er ingen flyvende biler i morgentrafikken, og den personlige jetpack har endnu ikke plads på cykelstierne, men den selvsnørende sko er blevet virkelighed.

Nike HyperAdapt 1.0 hedder den, og fra 28. november kan man komme til at føle sig som Marty McFly.

PRØV OGSÅ QUIZZEN

I oktoberudgaven af magasinet Wired beskriver Nikes kreative chef, Tinker Hatfield, udviklingen af skoen som »den mest indviklede i fodtøjets historie«.

Milliarder afsat til research

Han må vide, hvad han taler om. Han var en af de to Nike-designere, der i 1988 skabte fantasiskoen til ’Tilbage til fremtiden 2’. Den anden var Troy Parker, i dag øverste chef for den amerikanske skogigant. Lige siden har de spekuleret på, hvordan de kunne få den dragende filmrekvisit til at fungere rigtigt.

Det er ikke tilfældigt, at det er en producent af sportssko, der driver udviklingen fremad. I performance-universet afsættes milliarder til research, man tester de nyeste materialer, og avancerede påfund, der fungerer for atleter, kommer med tiden til at findes i de almindelige sko, vi andre bruger til hverdag.

Det var meldingen, da Designskolen Kolding forleden afholdt internationalt skoseminar.

Nikes forsøg på at komme tilbage til fremtiden blev nævnt flere gange, når eksperter fra mange sider af branchen fremlagde deres bud på fremtidens sko og den teknologiske udvikling, der driver den. Fra materialer og software til robotter og idéudvikling.

Skøre ideer bliver til virkelighed

Konferencens moderator, industriel designer Michael Frederiksen, lagde ud med at vise et klip med Nike HyperAdapt 1.0. og konstaterede, at »skøre ideer ender med at blive virkelighed«.

Det er ikke et nyt fænomen. Folkene bag det italienske firma Vibram fortalte en skabelseshistorie, der involverede et tilfældigt møde i 1930’erne mellem en bjergbestiger og dækproducenten Pirelli. Det førte til såler af vulkaniseret gummi, som siden har besteget verdens højeste bjerge og er gledet ind i gadebilledet. Der sidder skridsikre Vibram-såler under rigtig mange andre mærkers outdoor-sko.

Det samme gælder for Arlaprene – et firmanavn, som kun få mennesker uden for branchen kender. Arlaprene er en ny generation af kunstmaterialet neopren, som er særligt velegnet til sko. Den er modsat almindeligt neopren biologisk nedbrydelig og kan nemmere genbruges.

Materialet er fleksibelt og bruges flittigt i den seneste generation af sportssko, som er opbygget af netmaterialer som Fly Knit eller støbt i ét stykke.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det gælder f.eks. Under Armours Drift-sko, LeBron Soldier 10 fra Nike og fodboldstøvler fra New Balance, der alle har overdele støbt af Arlaprene.

»På den måde påvirker sportswear udviklingen. Det næste skridt bliver indretningsdesign, hvor flere firmaer er blevet inspireret til at bruge materialet«, fortalte Dacie Doucette, marketingchef for Arlaprene.

Sko af CO2

Som mange af de andre talere på skokonferencen har hun base i Portland, Oregon.

Det er øjeblikkets centrum for skoforskning. Alle de store sportsproducenter har laboratorier i den amerikanske by og lægger sig i halen på den teknologiske viden, som er opbygget i området, siden Nike blev grundlagt på det lokale universitet i 1964.

D’Wayne Edwards er et produkt af den viden. Han har tidligere designet for Nike og tegnede bl.a. Air Jordan 21 og 22. I dag driver han designskolen Pensole og underviser et par gange om året på Designskolen Kolding.

Han tændte det lange lys over mødedeltagerne og beskrev et projekt, som lyder som en udfordring, der får den selvsnørende sko til at ligne en gimmick.

Han vil lave en sko af CO2. Der er ingen udsigt til, at vi løber tør for kuldioxid, faktisk sender vi konstant for meget af det ud i atmosfæren. Et amerikansk energifirma har opskriften på, hvordan man laver CO2 om til fast form, og det er D’Wayne Edwards’ opgave at få materialet til at fungere i en sko.

»En sål skabt af luft! Det er på en måde magisk, at det bliver en sko, der ikke sætter fodaftryk på miljøet«, sagde han, halvt alvorligt og halvt i spøg, for selve processen er p.t. enormt energikrævende.

D’Wayne Edwards havde medbragt en prototype, et stykke skum lavet af CO2. En regulær sko kommer først et godt stykke ud i fremtiden. Han vurderer, at det vil tage fem-seks år blot at skabe bare en indersål, som er stærk nok til modstå det tryk, som en person lægger i hvert eneste trin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men det er jo ingen tid i det store perspektiv. Det tog 28 år at fremstille skoen, der snører sig selv.

-----------------------------

Rettelse: I en tidligere version brugte vi udtrykket 'galvaniseret gummi'. Men galvanisering er rustbeskyttelse af jern eller stål med et tyndt lag zink.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden