Prismodtager. Dansk-vietnamesiske Danh Vo modtager en stor international kunstpris. (Arkivfoto)
Foto: MARTIN LEHMANN

Prismodtager. Dansk-vietnamesiske Danh Vo modtager en stor international kunstpris. (Arkivfoto)

Kunst

Dansk kunstner får stor pris og en halv million

Billedkunstneren Danh Vo får 100.000 dollar og en soloudstilling på Guggenheim i New York.

Kunst

Den dansk-vietnamesiske billedkunstner Danh Vo modtager den internationale pris Hugo Boss Prize, som administreres af Guggenheim Fonden. Prisen uddeles uddeles hvert andet år og går traditionelt til en yngre samtidskunstner.

Den 37-årige kunstner kom til Danmark som fire-årig efter familien blev samlet op af et Mærsk-containerskib nær Ho Chi Minh City. En baggrund han tidligere har beskæftiget sig med blandt andet på en soloudstilling i X Rummet på Statens Museum for Kunst.

Kringlet vej mod toppen Kunstneren, der i dag er bosat i Berlin, har dog ikke taget den lige vej mod kunstensverdenens top. Han søgte ind på Kunstakademiet tre gange, før han kom ind, deltog i reality-tv-programmet 'Villa Medusa', sov og holdt fester så ofte på Charlottenborg, at ledelsen truede med at smide ham ud.

Men Danh Vo viste sig at have talent og blev kaldt »den p.t. største danske kunster« af Informations kunstanmelder Michael Jeppesen efter en udstilling på Hamburger Bahnhof. Siden har kunstneren blandt andet udstillet på The Art Institute of Chicago og The Museum of Modern Art i New York.

Tilbud fra Guggenheim

Ved tildelingen af Hugo Boss-prisen udtalte juryen, at Danh Vos »sikre og nedtonede værker udtrykker en række akutte overvejelser, der relaterer sig til identitet, politik og historie og fremkalder disse temaer gennem skiftende, poetiske former, der transcenderer tid og geografi«.

Med prisen følger 100.000 dollar samt et tilbud om en soloudstilling hos Guggenheim New York.

Om Danh Vo tager imod ja til den ære, vides ikke. Han har tidligere takket nej til at udstille hos Guggenheim, fordi han mente, at hans værker endnu ikke var store nok til at blive eksponeret i museet – og at han derfor ville gøre mere for Guggenheim, end Guggenheim ville gøre for ham.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce