udviklingstøtte. Udviklingsminister Christian Friis Bach lancerer ny udviklings- og kulturstrategi i dag sammen med kulturminster Uffe Elbæk.
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)/POLFOTO

udviklingstøtte. Udviklingsminister Christian Friis Bach lancerer ny udviklings- og kulturstrategi i dag sammen med kulturminster Uffe Elbæk.

Kunst

Udviklingsministeren: Vi vil støtte kunstnere, som formidler danske værdier

Ny kulturstrategi til 110 millioner skal skabe positive forandringer for udviklingslandene.

Kunst

H vorfor skal en ny dansk kulturstrategi være en del af den globale værdikamp?

»Vi har nogle stærke værdier i Danmark, både når det gælder demokrati, menneskerettigheder, ytringsfrihed og muligheden for at organisere sig. Dem vil vi ikke lægge skjul på, at vi gerne vil udbrede, og det kan man gøre gennem kultur og kulturelt samarbejde. Det er ikke værdiimperialisme, men ligeværdige samarbejder, hvor vi kan stå fast på vores værdier og være med til gennem kulturen at udbrede dem«, siger den radikale udviklingsminister, Christian Friis Bach.

»Der er mange områder, hvor kulturen kan bruges i den store værdikamp for demokrati og menneskerettigheder, men det er også lavpraktiske ting som vold mod kvinder. Jeg har set kunstnergrupper, der med støtte fra Danmark er taget rundt i landsbyer, hvor det ellers er svært at nå ud, med stærke budskaber mod vold og voldtægt og gennem kunst og skuespil har formidlet den type budskaber meget stærkt og direkte – og dermed har udbredt ligestilling og rettigheder«.

LÆS MERE

Hvordan kan man indgå i et ligeværdigt udvekslingsforhold, når man siger:»Vi står fast på de her værdier, og det er os, der har pengene?«

»Det er ikke os, der formidler de her værdier. Det er ikke kun Danmark, der kæmper for eksempelvis kvinders rettigheder. Det er der tusinder af kunstnere, der gør, og det er dem, vi går sammen med. Der er også konservative eller religiøse grupper og økonomiske interesser, som går mod de værdier«.

Så man vil gerne samarbejde med folk, der mener det samme som en selv?

»Vi vil støtte de kunstnere, som kan formidle budskaber og værdier, som vi i Danmark også står for, ja. Det kan gælde alt fra retten til vand, kvinders rettigheder, ytringsfrihed, demokrati. Det er ikke noget, vi pådutter nogen. Pengene kommer ikke med et budskab, men vi tror, at kultur kan skabe forandringer i verden.

Vi vil prøve at gøre det på en måde, så vi ikke kommer til at putte dem i bås. En del af strategien går også ud på at beskytte kunstneres ytringsfrihed og sikkerhedSelv om pengene ikke kommer med et budskab, gives de jo til et budskab. Hvordan vil I undgå, at det her bliver opfattet som kulturimperialisme?

»Hvis det af konservative kræfter eller religiøse fundamentalister bliver opfattet som et forsøg på at udbrede nogle af vores værdier, så gør det ikke noget. Det står vi ved. Vi bakker op om kræfter indefra og nedefra i de enkelte samfund, som gerne vil skabe forandring. Det er ikke anderledes, end at vi gerne vil støtte menneskerettighedsgrupper eller kvindegrupper, som også prøver at skabe forandring. Ja, der er dem, der vil se det som et udtryk for værdiimperialisme, men det er det også, i og med at vi har stærke værdier. Men de er ikke kun vores, de er forankrede i menneskerettighederne«.

LÆS KRONIK

Men når man støtter kunstnere, som man deler værdier med, gør man dem så ikke sårbare over for beskyldninger om, at de er vestlige lakajer?

»Jo, helt rigtigt, og derfor tvinger vi jo heller ikke nogen til at samarbejde. Kunstnere og musikere skal selv tage beslutningen om, hvem de vil samarbejde med. Vi vil prøve at gøre det på en måde, så vi ikke kommer til at putte dem i bås. En del af strategien går også ud på at beskytte kunstneres ytringsfrihed og sikkerhed«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce