Sådan ser Kviums skulpturelle udgave af retfærdigheden fra 2017 ud. Den er en del af serien ’Contemporary Clowns’. Har han haft et mellemværende med den dømmende magt?
Foto: Lars Beyer

Sådan ser Kviums skulpturelle udgave af retfærdigheden fra 2017 ud. Den er en del af serien ’Contemporary Clowns’. Har han haft et mellemværende med den dømmende magt?

Kunst

5 hjerter: Kviums cirkusudstilling er en politisk totalinstallation

Med sin udstilling ’Cirkus Europa’ på Arken har billedkunstneren Michael Kvium taget os et nyt sted hen, hvor samfundskritik er vigtigere end underholdning.

Kunst
FOR ABONNENTER

Michael Kviums nye show på Arken falder ind under den bølge af kunstudstillinger, der i pagt med tidens selvransagende ånd tør bekende et politisk standpunkt. Derfor er der her også andre bølger på færde som højrebølgen, klimabølgen og ikke mindst de bølger, der senest har skyllet titusinder af bådflygtninge i land på Europas alt andet end gæstfri kyster. Den situation, hvor feriegæster i badebukser bliver konfronteret med en fjern og fremmed verdens hjemløse, har Michael Kvium malet et enormt billede over. Det ligner ikke det, han plejer at male. Her tager han klart parti, ikke for de få badegæster, men for de mange i båden, der ikke ved, om det land, de nærmer sig, er et bedre sted at være end det hav, de er ved at forlade.

Måske er personen Kvium selv ikke blevet mere politisk. Men hans værker agerer denne gang i en klarere politisk kontekst, og det klæder både dem og ham. For den kunstner, der kun arbejder for at fremme sin plads i kunstinstitutionens hierarki, får nemt røde ører, hvis han skal forsvare sin praksis over for en kritisk offentlighed.

Kvium har fået al den succes, som ellers er en mangelvare i en samtidskunstners typiske karriereforløb. Og er der noget, han kan til bevidstløshed, er det at male disse groteske og grimme Kvium-figurer, der balancerer mellem det skrækindjagende og det karikerede, og som folk elsker ham for.

Måske er det derfor, at han denne gang har frabedt sig endnu en stor retrospektiv manifestation. Han vil hellere overraske sit publikum, og derfor har han samlet sine kræfter om et tema, som optager ham. Det er Europas situation lige nu, hvor værdierne skrider, værdigheden står for fald, og opløsningen truer med at splitte den paneuropæiske ånd. Vi er blevet os selv nok, og hvad der er fremmed, forbliver fremmed, i hvert fald for os.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce