Petr Pavlenskij kan lide at lide for kunsten for at skabe opmærksomhed om sin sag: her har han sømmet sine ædlere dele fast til belægningen på Den Røde Plads.
Foto: Petr Pavlensky

Petr Pavlenskij kan lide at lide for kunsten for at skabe opmærksomhed om sin sag: her har han sømmet sine ædlere dele fast til belægningen på Den Røde Plads.

Kunst

Kære kunstelskere. Skal man virkelig sømme sine testikler fast til Den Røde Plads for at provokere jer?

Det er ikke småting, kunstnere må gøre for at skabe opmærksomhed. Men det er ikke kunstnerne, der kræver, at kunst er nødt til at være grænseoverskridende, som f.eks. abemanden i Ruben Östlunds aktuelle film ’The Square’ er det. Det krav stammer i ligeså høj grad fra kunstens eget publikum, skriver kunstredaktør Peter Michael Hornung i dette essay.

Kunst
FOR ABONNENTER

Den nok mest påfaldende episode i Ruben Östlunds film ’The Square’ er ferniseringsmiddagen, der går helt skævt.

Middagen finder sted på et museum for moderne kunst, i tilslutning til en udstillingsåbning. Lederen af museet har truffet aftale med en performancekunstner, Oleg, om at levere aftenens underholdning.

Men kunstneren, der agerer gorilla, ender med at gå langt over stregen. Ikke bare forvirrer og intimiderer han de fornemme gæster med sin dyriske optræden, men han skræmmer dem også. Han får æresgæsten – kunstneren – til at forlade salen, og da han til sidst vil slæbe af sted med en ung kvinde i selskabet, bliver det pludselig gæsternes tur til at gå amok.

Navnet Oleg er ingen tilfældighed. I det virkelige liv findes der også en performancekunstner med det navn: Oleg Borisovitj Kulik. Som navnet antyder, er han russer, født i Kijev, uddannet ved byens kunstskole og The Geological Survey College i byen. Han har kurateret udstillinger og modtaget priser, og han har arbejdet som billedhugger og fotograf. Men den del af hans kunstneriske praksis, der uden tvivl har vakt størst opsigt, er hans optræden som hund!

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce