Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lig. De to attentatmænds lig bliver fjernet af personale i Garland, Texas.
Foto: Brandon Wade/AP

Lig. De to attentatmænds lig bliver fjernet af personale i Garland, Texas.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Analyse: I USA taler ingen om selvcensur

Trods søndagens attentat i Texas er der ingen udbredt frygt for ytringsfriheden i USA.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To nye begivenheder trækker nu tråde over Atlanten fra Europas diskussion om ytringsfrihed.

Søndag blev to attentatmænd dræbt af politiet, da de skød med maskingeværer mod et konferencecenter uden for Dallas, Texas, hvor American Freedom Defense Initative (Afdi) udstillede Muhammedtegninger og havde besøg af den hollandske højrefløjspolitiker Geert Wilders.

I nat uddeler amerikansk PEN så sin ytringsfrihedspris til det terrorramte franske satireblad Charlie Hebdo. Et valg, der fik seks prominente forfattere til at boykotte gallamiddagen, og har fået hundredvis af PEN-medlemmer til at skrive under på en protest.

ARRANGØR AF MUHAMMED-UDSTILLING

Men nu er to af de afgørende komponenter, der har udløst diskussionen i Europa, på programmet: en højrefløjsgrupperings møde om ytringsfrihed, der bliver mødt med et voldeligt overgreb, og en kulturel polemik, der splitter traditionelle alliancer på det venstreintellektuelle parnas.

Kontroversielt i USA

Europas diskussion om ytringsfrihed og islam bliver betragtet med en vis undren i USA, hvor stort set ingen taler om selvcensur i medier eller kunst eller føler, at ytringsfriheden er under pres.

Få har hidtil følt anledning til at bringe Jyllands-Postens eller Charlie Hebdos tegninger i et land, hvor religiøse følelser og spiritualitet tages meget alvorligt.

Det vil næppe ændre sig efter søndagens attentat, og den moderate mediedækning har hidtil været tilbageholdende med at bruge ordet ’terror’.

Få har hidtil følt anledning til at bringe Jyllands-Postens eller Charlie Hebdos tegninger i et land, hvor religiøse følelser og spiritualitet tages meget alvorligt

Bortset fra nogle hårde personangreb på præsident Obama er der ikke meget i Afdi’s konkrete udsagn, der vil være ekstremt kontroversielt i en dansk kontekst, hvor ’naziislamisme’ er på plakatsøjlerne.

»Hvis de vestlige medier havde trykt de danske tegninger, dengang den islamisk-racistiske bevægelse først fik vind i sejlene, ville tegnerne på Charlie Hebdo være i live i dag«, sagde Geller til Breibart Texas under en demonstration i januar.

Avis: »En hadegruppe er en hadegruppe«

Men i USA regnes Afdi bredt for en racistisk, antimuslismsk gruppe snarere end islamkritisk eller antiislamistisk, og Pam Geller regnes for en højreradikal tosse. Der er næppe nogen seriøs avis, der ville optage hendes indlæg.

»Pam Geller er en kræftsvulst på den amerikanske politiske debat«, skriver redaktør Josh Marshall på det liberal-venstreorienterede TPM, der sammenligner Texas-attentatet med mordet på USA’s nazileder George Lincoln Rockwell i 1967.

»Politisk vold er den største trussel mod frie og fredelige samfund. Men en hadegruppe er en hadegruppe, dagen efter at nogen skyder på dem, ligesom det var dagen før«.

PORTRÆT

Protesterne forud for uddelingen af PEN’s ytringsfrihedspris i nat spiller på samme grundmelodi. Ja, angrebene på Charlie Hebdo var forfærdelige. Men derfor er der ingen grund til at prisbelønne deres tegninger, som f.eks. Garry Trudeau, der er kendt for tegneserien Doonesbury, har kaldt »vulgære« og »i omegnen af hadefuld retorik«.

PEN forsøger at finde en stille balance: Charlie Hebdos ærinde med satiren var at udstille fundamentalister snarere end at stigmatisere muslimer, lyder det i motiveringen, når magasinet i nat modtager prisen.

Man skal derfor ikke vente at se Pam Geller og Afdi som kommende prismodtagere.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden