Foto: Niels Hougaard/Lars Just/Peter Klint
Medier

Satiretegninger: »Det er en historieløs tegning, det er jeg med på ...«

Har Danmark fortjent de omtalte satiretegninger? Vi har spurgt Flemming Rose, Jacob Mchangama og Søren Espersen.

Medier

Lars Løkke blev i denne uge i britiske The Guardian tegnet som nazist med gris, mens Den Lille Havfrue i The Independent optrådte som den bidske opkræver af flytninges smykker og tænder.

Alt sammen for at illustrere vedtagelsen af den nye udlændingelov. Men har Danmark fortjent satiretegningerne?

Flemming Rose, forfatter og debattør, stod bag Muhammedtegningerne i Jyllands-Posten:

»Tager vi nazikarrikaturen fra The Guardian, benytter den et enormt udbredt satirisk våben, nazikortet. Sagligt set er der ingen begrundelse for sammenligningen. Hvad der sker i Danmark, har intet at gøre med, hvad der skete med jøderne i Tyskland. Det er en historieløs tegning, den er jeg med på. Men ser man på det satirisk, er satirens rolle netop at forstørre og fordreje virkeligheden. Den skal ikke nødvendigvis være morsom, den kan også være bidende, smertefuld og ondskabsfuld. Det er satirens sprog. Man skal kunne tåle hån, spot og latterliggørelse, som der engang var en, der skrev«.

»I forhold til Muhammedkrisen minder det mest om Arlas rolle dengang. De indrykkede annoncer i den arabiske presse, hvor de tog afstand fra tegningerne og skrev, hvor meget de værdsatte profeten. Det blev opfattet negativt i den danske og europæiske offentlighed, fordi de kommunikerede værdier, som ikke harmonerede med vores. Regeringen prøver nu at fortælle mennesker, der vil ind i Danmark, at det ikke er en fordel af være her. Men i en digital, globaliseret verden kan man ikke kommunikere så snævert. Resten af verden ser med og får de forkerte associationer«.

Jacob Mchangama, direktør i tænketanken Justitia:

»Jeg havde nok taget det lidt mere afslappet, end de danske politikere gør, for man kommer længere ved at være overbærende over for den slags«. »Den konkrete nazisammenligning er klart uholdbar historisk set, men som magthaver må man altid tåle hård kritik og grov satire. Når der bliver sammenlignet med reaktionerne ved Muhammedtegningerne, tager mange imidlertid fejl. Anders Fogh Rasmussen har jo sagt, at han ikke selv ville lave de tegninger, og han beklagede, at muslimers religiøse følelser var blevet krænket. Venstre har mig bekendt ikke sagt, at det er vigtigt at forhåne folk, eller at man ikke må føle sig stødt. Hvis det skulle være en relevant sammenligning, skulle regeringen have indkaldt den britiske ambassadør, krævet forbud mod forhånelse af danske politikere i Storbritannien og internationalt og have hidset danske borgere op til at demonstrere foran den britiske ambassade«.

»Det er utænkeligt. Til gengæld er Pia Kjærsgaards udtalelse om, at The Guardian bør trække tegningen tilbage, meget svær at forene med hendes position under Muhammedkrisen«.

»Vi havde ikke diskuteret Muhammedkrisen på tiende år, hvis den muslimske verdens reaktioner havde været som regeringens i dag«.

Søren Espersen, Dansk Folkeparti, formand for Det Udenrigspolitiske Nævn:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»At Danmarks statsminister udstilles som nazist – altså, det er han jo ganske enkelt ikke. Jeg har derfor utrolig svært ved at forholde mig til sådan en satiretegning«.

»Havde det her været indtrykket af Danmark blandt 85 procent af den britiske befolkning, havde jeg taget det meget alvorligt. Det gør jeg slet ikke her. For dette er en dybt venstreorienteret karikaturtegner på The Guardian, som jo er en blanding mellem Information og Politiken. Og hvad der skrives på lederplads der, er heller ikke et billede på, hvad Englands eller endnu mindre verdens befolkning mener om Danmark«.

»Ligesom der er tegnere på Charlie Hebdo, og vi selv har Kurt Westergaard, så er sådan en tegning af statsministeren altså udtryk for en enkelt persons individuelle opfattelse af tingene. Der er frit slag, og det vil jeg simpelthen ikke forholde mig til som politiker«.

»Men nu er det så de danske medier, der forholder sig til, hvad deres venner i udenlandske medier også mener. Det er det, vi i Dansk Folkeparti kalder den snakkende klasse. Derfor ser jeg dette som en døgnflue, der kan viftes væk, når der har været tid til at tænke over det«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce