Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Uenig. Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen giver ikke en Radio24syv-journalist medhold i, at Justitsministeriet uberettiget har afvist hans aktindsigt.
Foto: Jens Dresling (arkiv)

Uenig. Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen giver ikke en Radio24syv-journalist medhold i, at Justitsministeriet uberettiget har afvist hans aktindsigt.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ombudsmanden: Journalisters aktindsigter må afvises, hvis de tager for lang tid

Ombudsmanden har i principiel sag fastslået, at myndigheder kan nægte journalister aktindsigt pga. ressourcehensyn.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvornår kan myndighederne tillade sig at afslå en aktindsigt fra en journalist og begrunde det med, at det vil tage for lang tid at behandle den?

Det spørgsmål har Folketingets Ombudsmand grublet over, efter en journalist fra Radio24syv sidste år fik afslag på en aktindsigt fra Justitsministeriet. Dengang vurderede myndighederne, at det ville tage over 60 timer at behandle aktindsigten, som skulle kaste lys over de danske myndigheders terrortrusselsvurderinger over en treårig periode.

Det var for mange ressourcer, vurderede Justitsministeriet, der derfor gav journalisten afslag.

Og det var helt berettiget.

Sådan lyder det i dag i et svar fra Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, der har taget stilling til sagen, efter journalisten klagede.

»Jeg har ikke grundlag for at kritisere Justitsministeriets konkrete vurdering af, at behandlingen af din anmodning om aktindsigt i dens helhed ville nødvendiggøre et uforholdsmæssigt ressourceforbrug. Ministeriet var derfor berettiget til at give afslag efter offentlighedslovens § 9, stk. 2, nr. 1«, skriver ombudsmanden.

En principiel afgørelse

Sagen er principiel.

Det er første gang, at Folketingets Ombudsmand tager stilling til, hvorvidt myndighederne over for et massemedie har gjort retmæssigt brug af den såkaldte »ressourcebestemmelse« i offentlighedsloven.

Ifølge bestemmelsen kan en aktindsigt afvises, hvis den vil »nødvendiggøre et uforholdsmæssigt ressourceforbrug«, som det hedder.

Almindeligvis opererer myndigheder med en grænse, der hedder, at der maksimalt bør bruges 25 timer på en aktindsigtsanmodning, hvis den kommer fra en privatperson.

Over for journalister ansat på massemedier bør grænsen være »væsentligt større«, påpeger Ombudsmanden. Det mener han stadigvæk. Men han giver Justitsministeriet medhold i, at de »mere end 8 fulde arbejdsdage« var over grænsen, og at et afslag dermed var i orden. Der var tale om et eksempel på »uforholdsmæssigt tidsforbrug«, vurderer ombudsmanden i sit svar til journalisten fra Radio24syv, som i februar i år klagede over sit afslag.

Kun i sjældne tilfælde

Med ombudsmandens afgørelse er det nu fastslået, at journalister ikke er en undtagelse, når det gælder den såkaldte ressourcebestemmelse i offentlighedsloven: Koster en aktindsigtsanmodning for mange ressourcer at eksekvere, kan det bruges af myndighederne som en gyldig grund til et afslag.

Det skal dog ikke forstås sådan, at alle aktindsigter, som formodentligt vil tage over 60 timer at behandle, kan afvises. Det vil være forskelligt fra sag til sag, og i sit svar til Radio24syvs journalist skriver Jørgen Steen Sørensen da også, at myndigheder »i almindelighed« vil være forpligtet til at behandle aktindsigtsanmodninger fra journalister.

Uanset sagens eller dokumenternes omfang vil aktindsigter »sjældent« kunne afvise med ressourcehensyn som begrundelse, tilføjer ombudsmanden. Og i sin afgørelse lægger han vægt på en række andre omstændigheder end de »over 60 timer« - blandt andet at Justitsministeriet har forsøgt at imødekomme journalisten på en sådan måde, at han kunne få indsigt i dele af det materiale, han var interesseret i.

»Det er vigtigt at understrege, at myndigheder ikke fremover kan bruge 60 timer som en generel grænse over for massemedier. Der er tale om en samlet vurdering i netop denne konkrete sag, og der skal generelt meget til. Men man kan mere principielt konkludere, at myndigheder også over for journalister kan sætte en grænse og afvise en anmodning om aktindsigt, hvis den vil kræve et uforholdsmæssigt ressourceforbrug«, lyder det fra Jørgen Steen Sørensen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden