Kæmpesucces. Hanne Steensgaard og Jens Zacho Böye blev pludselig allemandseje for deres roller som Miamaja og Valentin.

Kæmpesucces. Hanne Steensgaard og Jens Zacho Böye blev pludselig allemandseje for deres roller som Miamaja og Valentin.

Medier

Bag om 'Jul på slottet': Her er Miamaja, Valentin, Fimpe og Magnum i dag

Hvem skrev en erotisk kogebog? Og hvem lægger stemme til Ninka Ninus?

Medier

Hanne Steensgaard Hun var 31 år, nybagt mor og i pengenød, da hun tog til audition på rollen som Miamaja, dansk tv-dramatiks mest berømte bud på en eventyrprinsesse. ’

Jul på slottet’ var DR’s største økonomiske satsning hidtil på julekalenderområdet, med et budget på 12 millioner, og historien om kongedømmet, der fattes penge, krævede en ung og smuk prinsesse. Steensgaard løj sig seks år yngre og fik rollen.

Og måske var det netop, fordi, at hun ikke var purung, at hun kunne tilføre prinsesseklicheen en solid gang handlekraft og temperament, samt et glødende samspil med Jens Zacho Böyes jæger Valentin. Børnene så en hidsig prinsesse, de voksne så heftig seksuel spænding mellem de to attraktive skuespillere.

Efter ’Jul på slottet’ havde Steensgaard mindre roller i bl.a. ’Babettes gæstebud’, men mistede efter nogle år lysten til skuespil. I stedet dyrkede hun andre lyster som ansat i den erotiske gavebutik Lust, hun skrev en kogebog om mad, der stimulerer sexlivet, og blev i 2008 direktør for Museum Erotica i København. Museet lukkede i 2009, og i dag er Hanne Steensgaard underviser og foredragsholder med fokus på erotik og seksualkultur.

Allan Olsen
På trods af sin unge alder – Allan Olsen var 25 år, da ’Jul på slottet’ blev indspillet – havde glarmesterlærlingen fra Vangede både godt med filmerfaring og anerkendelse med sig, da han sprang rundt på loftet som nissebarnet Fimpe og konstant kløjedes i sprogets gloser.

Han debuterede i ’Mig og Charly’ som en ranglet rod af en sårbar charmetrold med pjusket 70’er-garn og stenbroaccent. Sådan så han også ud i rollen som bøllen Orla Frøsnapper i ’Lille Virgil og Orla Frøsnapper’. Og som fortælleren Janus i ’Den kroniske uskyld’, selv om håret var ført op til 80’ernes stritstil.

I ’Midt om natten’ spillede han Spacy, der tog den ud i det blå. Og Olsen sprang selv ud i det, der kunne være blevet en selvmordskurs i årene efter ’Jul på slottet’, hvor karrieren svingede i takt med et stigende alkoholforbrug. Selv om han havde succes og modtog en Bodil for hovedrollen i Morten Anfreds ’Johnny Larsen’, var han rastløs og dulmede alt med sprut.

I 1993 gav en fyring fra Bellevue Teatret og et brud med kæresten ham endelig et skub hen imod alkoholafvænning, og han er i dag foredragsholdende tørlagt alkoholiker og golfspillende familiefar.

Jens Zacho Böye
Rollen som den mystiske Valentin blev Jens Zacho Böyes gennembrud som skuespiller. 28-årige Böye, der var uddannet på Aarhus Teater, gik fra at være en ukendt ung mand med luftige etager i håret til at være drømmeprins for et bredt udsnit af den kvindelige del af befolkningen.

Teenagepiger – og deres storesøstre og mødre – skrev i tusindvis af fanbreve til den overrumplede skuespiller; de forfulgte ham på gaden og opsøgte ham på hans dørtrin. For selv om Valentin, der i ’Jul på slottet’ viser sig at være prins af nabolandet Montania, var damernes ven, så fik virkelighedens Jens Zacho Böye hurtigt nok af opmærksomheden.

En ting var kvinderne. Noget andet var, at han ikke følte, at talentet stod mål med den eksponering, han fik, og han sloges med de forventninger, folk havde til ham efter at have set ham som førsteelsker på kongeslottet. Han lagde afstand til rollen og har siden i det store og hele holdt sig til teatret. Især Aarhus Teater, hvor han har fejret 35-års jubilæum.

Men hvis man sidder og savner Valentins bløde stemme, kan man se Disneys ’Peter Plys’. Jens Zacho Böye lægger nemlig stemme til Ninka Ninus.

Ole Thestrup

En af de allerede velkendte skuespillerskikkelser i ’Jul på slottet’ var Ole Thestrup, som fyldte nissefar Magnums sækkebrune selebukser ud. Thestrup var perfekt castet som senior-drillenisse med sin kombination af gammeldansk lune og det karakteristiske dæmonglimt i øjet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Med en række teatersucceser bag sig og en fastansættelse på Det Kgl. Teater kørte hans karriere, men det samme gjorde et langvarigt alkoholmisbrug. Og året efter ’Jul på slottet’ blev hans alkoholproblem blæst ud over avisforsider fra København til Nordamerika, da et fly måtte nødlande i Canada og overlade en stangstiv Thestrup til de lokale myndigheder.

LÆS OGSÅ

Der gik ti år, hvor alkoholen blev suppleret af stesolider, og Thestrup blev fyret fra flere teatre og kørte galt i sin bil, før han kom på afvænning. Og så begyndte Ole Thestrups skuespillerliv nærmest forfra: Først med comeback i ’The Black Rider’ og ’Woyzeck’ på Betty Nansen, og så, i 2000, med filmrollen som den våbenliderlige Albert Jæger i ’Blinkende lygter’.

I 2007 spillede han ’Jeppe på Bjerget’ på Det Kgl., og seneste store rolle var på tv, som Frihedspartiets gammelsnu leder i ’Borgen’.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden