Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

PUBLICIST. Flemming Rose har fået mange priser. Herunder Publicistprisen sidste år. Arkivfoto: Joachim Adrian.

PUBLICIST. Flemming Rose har fået mange priser. Herunder Publicistprisen sidste år. Arkivfoto: Joachim Adrian.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ytringsfrihedens forkæmper fik mundkurv på af sin avis

Intern magtkamp i JP/Politikens Hus oprulles i tidligere kulturredaktør Flemming Roses nye bog. Jyllands-Posten, avisen bag Muhammedtegningerne og kampen for retten til at ytre sig, bad Rose om at tie stille.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et hus i splid med sig selv.

Det vil ikke være upræcist med den betegnelse af JP/Politikens Hus, efter at Jyllands-Postens tidligere kulturredaktør Flemming Rose i en ny bog åbner for sluserne og fortæller om det, han selv oplever som klar intern censur mod ham.

Vi taler om manden, der stod bag Jyllands-Postens famøse Muhammedtegninger i 2006, og som siden er blevet hyldet og behængt med priser for sin kamp for retten til ytre sig frit - og nogle gange også forhånende om religioner. Herunder Islam.

I bogen 'De besatte' dokumenterer han, hvordan han af mediehusets øverste ledelse gentagne gange er blevet bedt om at stoppe sit offensive forsvar af ytringsfriheden, som Jyllands-Posten ellers sammen med ham udadtil har fægtet hårdt for.

Det indre pres mod Flemming Rose har været voksende gennem flere år og fandt en kulmination i 2011, efter at flere terroranslag mod koncernen var blevet forpurret.

Her skrev bladhusets koncernbestyrelsesformand Jørgen Ejbøl en såkaldt håndfæstning, som han sendte til bladhusets direktør, Lars Munch.

De fem bud

Ifølge den skulle Rose overholde følgende:

1. Ingen deltagelse i radio-og tv-programmer, nationalt og internationalt.

2. Ingen deltagelse i foredragsvirksomhed eller seminarer, nationalt og internationalt.

3. Afholde sig fra at kommentere religiøse spørgsmål.

4. Afholde sig fra at behandle OIC, Den islamiske Konference.

5. Afholde sig fra at kommentere tegningerne.

Emailen fra bestyrelsesformand Jørgen Ejbøl om Rose:

Der var i første omgang tale om tidsbegrænsede restriktioner, og Flemming Rose valgte umiddelbart at acceptere dem. Han kunne et stykke hen ad vejen godt forstå ledelsens nervøsitet for de ansattes sikkerhed. Men Rose var ikke enig i begrænsningerne.

Og han blev ret chokeret, da Jørgen Ejbøl på et tidspunkt angiveligt nævnte, at Jyllands-Posten burde overveje at give en undskyldning for tegningerne.

Nakken bøjes

I 2012 blev tidsbegrænsningen af håndfæstningen ophævet, og den blev ifølge bogen gjort ubegrænset. Rose protesterede, men måtte bøje nakken og i hvert fald lægge en dæmper på sig selv - selv om han fortsatte med at skrive om ytringsfrihedens begrænsninger både nationalt og uden i verden.

På det tidspunkt var de to bladhuse i København og Aarhus ved at blive forvandlet til rene fæstninger med sikkerhedsporte, overvågning og kodesystemer, og der var enkelte ansatte, som sagde op af frygt for terror.

Det var ikke kun skriftligt, at ledelsen i medievirksomheden forsøgte at lægge låg på den ytringsglade kulturredaktør. I bogen beskriver Flemming Rose, hvordan han gentagne gange inden håndfæstningen blev irettesat - ja, ligefrem overfuset.

Livvagter smidt ud

Det fortsatte også i årene efter håndfæstningen. Et af de dramatiske optrin fandt sted, da Jyllands-Postens ytringsfrihedspris skulle uddeles sidste efteråret 2015 til juristen Jacob Mchangama. Flemming Rose beretter, at Jørgen Ejbøls øjne lyste af arrigskab, da han sagde til Rose, at hans livvagter ikke var velkomne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg er pisseligeglad, om du deltager, men de skal holde sig væk, har du forstået?«, rasede Jørgen Ejbøl, hvorefter de to kombattanter nidstirrede hinanden.

Ved samme lejlighed gav Ejbøl også marchordre til den konservative folketingspolitiker Naser Khaders livvagter.

Kort efter sagde Flemming Rose op

Flemming Rose fortæller, hvordan han har ændret syn på Jørgen Ejbøl gennem årene. Fra at være en ven, som kort efter Muhammed-tegningerne kaldte Flemming Rose for et »ikon«, er Jørgen Ejbøl nu i Roses optik blevet en »magtfuldkommen og intimiderende leder«, som det hedder i bogen. Hvor man også kan læse, at Ejbøl »manipulerer med husets medarbejdere og blander sig i Jyllands-Postens redaktionelle beslutninger«.

I forbindelse med bogudgivelsen afleverede Flemming Rose her til morgen følgende svada på Radio 24syv:

»Det er hykleri. Vi i den fjerde statsmagt (medierne, red.) kan ikke gå efter magthavere og kritisere dem for ikke at være principfaste, hvis man ikke selv indadtil leverer det, man selv prædiker. Vi har kun vores troværdighed at sælge. Ellers er der intet tilbage!«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden