Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Win-win. Sri Lanka har længe satset på tekstil- og modeindustrien som en central indtægtskilde. Nu kommer producenter til Danmark for at tilbyde tøjproduktion på betingelser, der opfylder danske krav.
Foto: Eranga Jayawardena

Win-win. Sri Lanka har længe satset på tekstil- og modeindustrien som en central indtægtskilde. Nu kommer producenter til Danmark for at tilbyde tøjproduktion på betingelser, der opfylder danske krav.

Mode
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Speeddating mellem modebranche og producenter fører til bedre vilkår

Politiken var med, da syv producenter fra Sri Lanka speeddatede med kendte tøjmærker som Soulland, Masai, Inwear og Stine Ladefoged.

Mode
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En af de største udfordringer for danske tøjdesignere og modemærker er at finde de rigtige producenter. Størstedelen af vores daglige påklædning fremstilles langt fra Danmark, og det kan være svært på afstand at gennemskue, hvem der kan hvad, og hvordan produktionen egentlig foregår.

Det kræver økonomiske muskler selv at rejse til Kina, Vietnam eller Bangladesh for at inspicere fabrikker og systuer, og det er ikke altid, virkeligheden matcher løfterne.

Derfor vendte netværksorganisationen Danish Fashion Institute i sidste uge kommunikationen på hovedet og lod producenterne komme til Danmark for at møde potentielle kunder.

Rammen var en hel dags speeddating på Børsen i København, hvor 26 danske mærker mødte 7 producenter fra Sri Lanka. Der skulle have været 3 mere, men de kunne på grund af visumproblemer ikke få adgang til EU.

Datingkonceptet er støttet af Danida, og koordinator Christina Iskov forklarer, at producenterne er håndplukket i samarbejde med brancheorganisationer i Sri Lanka og udvalgt, fordi de lever op til krav om bæredygtighed, social ansvarlighed og er certificeret inden for emner som fairtrade, økologi m.v.

SE OGSÅ:

»Mange danske mærker efterspørger certificering. Virksomhederne på Sri Lanka er gode til at holde, hvad de lover, og er teknisk dygtige«, forklarer Christina Iskov.

Sri Lanka er et af modeindustriens vigtigste maskinrum. Landet får ikke så meget opmærksomhed i den sammenhæng som Kina eller Bangladesh, men der findes med stor sandsynlighed tøj fra Sri Lanka i de fleste garderober.

Internationale mærker som Adidas, Victoria’s Secret, Marks & Spencer, Ralph Lauren, Calvin Klein, Tommy Hilfiger og mange flere producerer i Sri Lanka. Det samme gør danske Day Birger et Mikkelsen.

Det er særligt undertøj, sportswear og overtøj, som sendes ud i verden, men også smykker og herre- og dametøj i almindelighed er med til at gøre tekstilproduktion til landets vigtigste indtægtskilde.

Så bæredygtigt som muligt

På Børsen er det skiftetid. Hvert møde varer en halv time, hvorefter danskerne roterer og hilser på en ny producent, der sidder klar med en computer. Ved siden af dem står stativer med vareprøver. Nogle repræsenterer virksomheder med 9.000 ansatte, andre er mindre og har fokus på særligt håndværk.

Stine Linnemann er en af dem, der spørger ekstra meget til produktionsmetoder og bæredygtighed. Hun er tekstildesigner og arbejder bl.a. for internationale luksusmærker som Louis Vuitton. Hun er på vej med sin første kollektion i eget navn, og speeddating-dagen er en mulighed for at få kontakt med egnede producenter.

»Mit mærke skal være så bæredygtigt som muligt. I dag samarbejder jeg med et fairtrade-certificeret væveri i Etiopien og får syet tøjet i Danmark på den socialøkonomiske systue Huset Venture. Logoerne bliver broderet af I Tråd Med Verden, som er et integrationsprojekt for minoritetskvinder uden for arbejdsmarkedet. Men det bliver nødvendigt med en større producent, når jeg går op i volumen«, forklarer Stine Linnemann.

Hun har som lille aktør i modebranchen ikke mulighed for selv at tjekke alle virksomheder.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er svært at gennemskue, om virksomhederne er så bæredygtige, som de giver udtryk for. Derfor er certificeringerne og besøg hos producenten vigtige. Jeg har besøgt fabrikker, som siger, at de arbejder bæredygtigt – og så finder man farvekælderen, hvor alting sejler«.

Langt fremme med csr

Blandt dagens danske datere er mærker som Gestuz, Soulland, Stine Ladefoged, We Love Jeans og Masai. Inwear, der er en del af koncernen DK Company, er også mødt op.

Indkøbschef Selma Makacev er primært kommet for at få viden og møde nye producenter.

»På et tidspunkt kan vi komme i klemme i Kina, fordi priserne stiger, og produktionen til hjemmemarkedet fylder mere og mere. Det er vigtigt at kende andre muligheder«.

Hun lægger vægt på kvalitet, pris og kapacitet, når hun dater.

»Dem, jeg foreløbig har mødt, virker kompetente, og Sri Lanka kan blive en mulighed for os på et tidspunkt. Det er også mit indtryk, at de er længere fremme med csr end Indien og Bangladesh. Det er rart«.

En af dem, der sidder på den anden side af bordet, er Pradeep Witharanage. Som direktør for Selta (slogan: ’Quality is our responsability’) fremstiller han casualwear og har en afdeling for arbejdstøj og køkkentekstiler.

»Modemærker, der kun interesserer sig for prisen, søger til Bangladesh. På Sri Lanka kan vi levere på mere end det. Vi kan producere i mindre portioner, prisen er god, vi er dygtige og nemme at kommunikere med, og så er der fred«, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hans tur til København handler ikke kun om Danmark. EU er ved at indføre nye toldregler, som fra 2017 kan give bedre muligheder for underleverandører som Selta.

»Det her er begyndelsen, den alvorlige del af forhandlingerne kommer først senere«, siger Pradeep Witharanage med et af dagens mange smil.

Netop faktorer som told og (fri)handelsaftaler er med til at gøre mode- og tekstilproduktion til en usikker branche for tiden. Arrangementet på Børsen fandt sted dagen efter det amerikanske præsidentvalg, og ved frokosten gik snakken om Trump og dollarkursen. Al produktion afregnes i dollars, og et fald vil kunne mærkes med det samme i Sri Lanka.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden