Foto: iceagecopenhagen.blogspot.com
Musik

Dansk pladeselskab: »Sid Vicious gik med hagekors for at provokere«

Punkbandet Iceage følte sig tvunget til at skulle benægte nazi-sympati.

Musik

Man kan ikke påberåbe sig at være apolitisk i USA. I hvert fald ikke når man bruger stærke symboler.

Det har det danske punkband Iceage erfaret og efterfølgende følt sig tvunget til offentligt at benægte enhver enhver sympati med den ekstreme højrefløj.

LÆS ARTIKEL

Debutpladen 'New Brigade' udkom i USA og Canada i maj.

Siden har bandet solgt i alt 4.300 vinylplader og cd’er og givet 34 udsolgte koncerter i USA.

Ikke mindst har det toneangivende amerikanske musikmagasin Pitchfork skamrost bandet. Ligesom i øvrigt danske anmeldere.

ANMELDELSE

Med succesen har dog fulgt et stigende fokus på bandets brug af billeder, blandt andet runer, der i USA antages for at være en nazistisk opfindelse.

En lang række andre indicier som symbolik i tegninger og videoer peger ifølge flere medier på, at bandets medlemmer skulle have de omtalte højrefløjssympatier.

Hvilket kommer bag på bandet selv og ikke mindst deres pladeselskab Escho.

»Vi blev meget meget overraskede, da der overhovedet kom fokus på de her ting. Vi så det slet ikke på den måde. Vi var måske naive, men vi har kendt drengene siden de var 13, og kender deres vennekreds, som har alle etniske oprindelser eller hvad man siger. Vi så bare, at man er vred, når man er ung og så viser man bare alt ondt, der trænger igennem i samfundet«, siger medejer af Escho, Anders Jørgen Mogensen.

Sammenligner med von Trier-udtalelser
I videoen til titelnummeret 'New Brigade' ser man blandt andet medlemmerne af bandet i Ku Klux Klan-lignende hætter, som dog er i anarkistiske røde og sorte farver.

Anders Jørgen Mogensen og bandet har måttet sande, at der i USA er meget større fokus på at tolke politiske holdninger. Også selv om Iceage selv mener, at de er apolitiske

»Troen på, at kunst og musik godt kan stå alene, er åbenbart en dansk eller skandinavisk ting. Her ved man godt, at Leni Riefenstahl var en fantastisk filmkunstner, også selv om hendes film blev brugt i nazistisk propaganda«, siger Anders Jørgen Mogensen og sammenligner tolkningen af bandets symbolik med Lars von Triers udtalelser i Cannes. Havde han nøjedes med at vrøvle Hitler-bemærkninger herhjemme, havde de færreste danskere løftet et øjenbryn, mener pladeselskabsejeren.

LÆS ARTIKEL

»Det er anderledes, hvad vi kan slippe afsted med at sige i udlandet. Der er i højere grad nogen. der afkræver svar«, siger Anders Jørgen Mogensen.

Han medgiver, at nazistiske symboler selvfølgelig på grund af traumerne efter 2. Verdenskrig sender utroligt stærke signaler. Men påpeger at punken netop af den grund har brugt den slags symboler i årtier alene for at provokere.

»Sid Vicious (fra Sex Pistols red.) gik med kæmpe hagekors på T-shirten for at gøre hippier og småborgere opmærksom på, at verden ikke er et sikkert sted«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvide skandinavere
Hvilket i øvrigt det amerikanske hip hop-kollektiv Odd Future gør den dag i dag. Samtidig med at der rappes om voldtægt og mord. Dog uden af den grund at blive beskyldt for at være nazi-sympatisører.

»Fordi Iceage er hvide og de er fra Skandinavien er det for amerikanerne meget mere oplagt, at de skulle være fra højrefløjen eller sympatiserer med dem«.

Snarere end at tillægge Iceage politiske holdninger mener han, man skal tage deres kunst som et generelt oprør. Blandt andet mod det politiske korrekte Ungdomshuset med klare holdninger til, hvad man må sige og hvad man ikke må sige. Og ikke mindst et oprør mod forældre og overvågning og advarsler mod alt, hvad der lugter af fare.

»Min tolkning er, at de tager alt det der er foruroligende i samfundet og presser det op i næsen på os. Det er en provokation, og det er jo det, ungdommen skal. Det er svært at tage en glad teenager seriøst«, siger Anders Jørgen Mogensen, der selv er 10 år ældre end musikerne i Iceage. Og i øvrigt gør opmærksom på at musik, coverart og musikvideoer alt sammen er udført af bandet selv.

Intet af deres udtryk er en del af en pladeselskabsstrategi.

Undergrundsplade fik nyt liv
Tværtimod var debutpladen New Brigade tænkt som en undergrundsudgivelse, der optimalt skulle have solgt i 500 eksemplarer i Danmark. Da den lige pludselig ramte det store udland, blev dens udtryk pludselig sat ind i en ny kontekst.

Ikke mindst da forsanger Elias Benders gamle skoletegninger af Ku Klux Klan-lignende voldsmænd pludselig begyndte at florere på internettet.

Anders Jørgen Mogensen afviser, at bandet eller pladeselskabet på nogen måde vil lægge afstand til tegningerne.

»Det ville være forkert at trække dem tilbage. Jeg synes, det er folk der tager fejl. Det lyder måske lidt højrøvet, men det er også vigtigt ikke at være med til at råbe brand når der er nogen, der tænder en cigaret«.

Svært ved at afgøre følgerne

Pladeselskabsejeren gør opmærksom på, at trommeslageren i bandet er af jødisk afstemning, at en muslimsk samarbejdspartner i England på ingen måde har følt sig stødt af bandets udtryk, og Iceage i Houston Texas fik en stor fanskare af såkaldte 'hispanics', en befolkningsgruppe som ikke just er gode venner med det yderste amerikanske højre.

Anders Jørgen Mogensen føler sig ikke i stand til at vurdere, om anklagerne har skadet Iceage eller vil sætte et permanent aftryk. Ikke desto mindre har det været vigtigt for bandet at tage afstand til enhver påstand om sympati med nazisme eller lignende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Bare at det bliver insinueret, at man sympatiserer med højrefløjen...det er nærmest kun pædofili, der er værre«.

LÆS OGSÅ Muskbloggen Turbo

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce