Leben. Til en af Iceages mange koncerter.
Foto: iceagecopenhagen.blogspot.com

Leben. Til en af Iceages mange koncerter.

Musik

Ekspert om punk-symbolik: Som at råbe bombe i en lufthavn

Musikekspert mener, at ungt band undervurderer betydningen af symboler.

Musik

Coveret til Iceage-pladen 'The New Brigade' er prydet med noget der minder om en rune. Én sang hedder 'White Rune' (hvid rune) og teksterne handler om et undergangsunivers, som man kender det fra nordisk mytologi.

Og den slags er farlige sager, hvis man ikke vil antages for at være et band, der sympatiserer med nazisme.

Det siger musikforskeren Fabian Holt, der er lektor ved RUC med speciale i musik og events og har baggrund som phd i musikvidenskab.

Det unge danske punkband Iceage har i dag offentligt afvist, at de sympatiserer med den ekstreme højrefløj.

LÆS ARTIKEL

Og det er klogt, mener Fabian Holt.

Ellers risikerer de unge kunstnere mod deres vilje at blive kultband i nazistiske miljøer.

»Iceage benytter sig ikke af nationalistiske symboler eller sentimental appel til folket om det 3. Riges genopståen, som fascistisk musik især i Tyskland ellers benytter sig af. Men de bruger symboler, som betyder, at de kan blive opfattet som sådan. Blandt andet hvide runer, der i visse miljøer er kode for fascisme«, advarer Fabian Holt.

Punkscenen er ideologisk slagmark
Han påpeger, at højreekstreme bands i Tyskland det seneste tiår i højere og højere grad adopterer den traditionelt venstredrejede punkmusik og i øvrigt også andre aggressive stilarter som grindcore og metalcore, og dermed i en mere spiselig forklædning bliver en effektiv og forførende platform for udbredelse af deres holdninger.

Og at krigen mellem højrepunk og venstrepunk raser i en sådan grad, at der til antifascistiske punkkoncerter er vagter på for at forhindre højreekstreme i at komme ind.

Udviklingen indebærer, at selv diskrete antydninger af nazisymbolik pludselig kan blive taget meget alvorligt. Også mere alvorligt end ophavsmændene selv ønskede.

LÆS ARTIKEL

Fabian Holt sammenligner klimaet med, at ingen ville tage anstød, hvis man før 11. september stod i en lufthavn og spøgte med at have en bombe under armen. Men selv den mindste antydning tages i dag meget alvorligt.

»For 10 år siden var det i hvert fald meget mindre alvorligt at stå i køen til et fly og lave sjov med terrorisme. Tilsvarende er der i dag en større krig og en større mistænksomhed omkring de her symboler, fordi nazismen er kommet tættere på modkulturen, og metoderne er blevet mere subtile«.

Danskere ikke trænet i racistiske koder
Han mener, at danske unge lidt bedre kan lege med racistiske symboler uden at mene noget med det, fordi de fleste danskere ikke er trænet i at se racistiske koder på den måde.

Blandt andet er der i mindre grad i Danmark en racistisk eller nationalistisk musikscene, som vi kender det fra Tyskland eller USA. Eller i hvert fald en mindre grad en offentlig scene.

Fabian Holt antager, at Iceage derfor slet ikke lægger samme værdi i billeder af runer og Ku Klux Klan-lignende hætter, som er blevet brugt i billedmateriale og musikvideoer.

»Trådte man ind til en antifascistisk koncert i Berlin og viste nogle af disse ting, ville man blive banket sønder og sammen«, siger Fabian Holt.

Kaster om sig med kraftige symboler

Han beskriver Iceage som ikonoklastisk: At man snarere end at have en skarp ideologisk profil kaster om sig med kraftige symboler som runer og dødningehoveder.

Og i øvrigt også modsætningsfyldte symboler som Ku Klux Klan hætter i de anarkistiske farver; sort og rød.

Gør man den slags, skal det i hvert fald ikke være svært at gennemskue, hvad man egentlig mener, advarer Fabian Holt.

»Hvis man gerne vil vinde respekt fra publikum er man nødt til, som de har gjort, at tage entydigt afstand fra højreekstremisme. Og så skal man igen overveje om meget kraftige symboler egentlig er fornuftige at bruge. Man låner noget kraft uden at være helt klar over, hvor den kommer fra. Den alvor, der ligger i masseudryddelsen i Europa og det medfølgende traume skaber en ramme af alvor, som kan være svært for mange unge at forstå.«

Muskbloggen Turbo

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce