Foto: Rich Fury/AP
Anmeldelser, cd-beat

Dobbeltanmeldelse: Hvis du er træt af alverdens ulykker eller bare lidt melankolsk, så lyt til Neil Young og Susanne Sundfør

Med ’Hitchhiker’ inviterer Neil Young lytteren på en tur gennem sange fra 1975 til 1977, der giver én lyst til bare at tage på tomlen derudad. Susanne Sundfør forsøger også at flytte sig fra bekymringerne og lade livet røre på sig med sin nye udgivelse ’Music for People in Trouble’.

Anmeldelser, cd-beat
FOR ABONNENTER

Hvad skal du lytte til her i efteråret, imens du bladrer dig igennem Ursula Andkjær Olsens 6-hjertede roman ’Krisehæfterne’? En hengemt lejrbålsvenlig plade, som Neil Young skrev i en pottåge i midten af 70’erne og lod være med at udgive. Indtil nu.

Mit yndlingsnummer med Neil Young er ’Don’t Let It Bring You Down’ fra hans album ’After the Gold Rush’ fra 1970. Det er medicin for mennesker i krise. Første gang, jeg hørte sangen, var i en fortolkning af Annie Lennox i en af de bedste amerikanske krisefilm, der findes, ’American Beauty’. Neil Young har altid haft øje for livskrisehåndterende musik, og det føles derfor ikke, som om det er for sent, at han udkommer med ’Hitchhiker’, albummet til mennesker, der har lyst til at gå i kiosken efter smøger og aldrig vende hjem igen.

På ’Hitchhiker’ tager Neil Young bevæbnet med guitar og mundharmonika benene på nakken og tomler sig ud af skilsmisser og politisk apati. Han synger om pot, coke, Pocahontas og Marlon Brando og om den tidligere amerikanske præsident Nixon og hans manglende sjæl. Pladen giver mig lyst til at gå ud ad døren og blive omstrejfende sanger på Amerikas landeveje og motorveje. For hver sang på albummet efterlader Neil Young noget og samler noget nyt op. En indsigt, en følelse, et menneske, et savn eller en længsel.

Hvis man er træt af internettet, Trump, folk, der hele tiden skriver om at være træt af Trump, hvis man er led og ked af orkanen Irma, oversvømmelser i Indien, Nepal og Bangladesh, skilsmisser, regnvejr, den opreklamerede hverdag og græsset, der skal slås, er ’Hitchhiker’ et perfekt eskapistisk efterårsværk.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce