0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Folkemødet afholdes i Allinge for ottende gang i år.

Live
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gratis frokost, satirisk topmøde og samtale med tidligere statsminister: Her er Politikens program på Folkemødet

Politiken rykker i år teltpælene op og flytter ind på Rosengården i Rosengade 21. Se programmet for alle dage her.

Live
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

TORSDAG 14. JUNI

13.00-13.30

Grøn og gratis frokost

Det grønne køkken er på fremmarch, og 39 procent af befolkningen har de seneste fem år skåret ned på kød, fisk og fjerkræ. Men hvordan bliver hverdagen endnu mere grøn – og velsmagende? Med det udgangspunkt går Politikens madredaktør, Mette Mølbak, i køkkenet og laver en af sine yndlingsvegetarretter, dhal, som vi serverer for de første 100 gæster.

13.30-14.00

Får vi en ny Niels Bohr?

Yngre, originale hjerner er fremtiden. Hvilke forskningsområder stiller i deres optik de mest presserende spørgsmål lige nu, og har de nye idéer til, hvordan Nobelpriserne kommer i hus? I efteråret udsendte regeringen en strategi med nye mål for dansk forskning og kommende Nobelpriser, en såkaldt ’Nobelpagt til gavn for menneskeheden’. Men hvem er det, regeringen har en ’pagt’ med? Oplev yngre topforskere i debat. Arrangeret af Politiken, Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab og Danmarks Frie Forskningsfond.

14.00-14.45

Hvad styrer din holdning til videnskab?

Kan vi forudsige, om du tror, at klimaforandringerne finder sted? Måske. De fleste er enige om, at vi skal træffe beslutninger på baggrund af fakta. Men hvad nu, hvis der er uenighed om, hvad fakta er? Filosoffer og psykologer er i gang med at undersøge, hvilke mekanismer der gør, at vi bliver politisk uenige om fakta. Kom og vær med, når forskerne skal forudsige, hvad teltet mener om f.eks. klimaforandringer. Arrangeret af Københavns Universitet og Politiken.

15.15-15.45

Roald Als & Søren Pind: satirisk, post-politisk topmøde

Roald Als har med sin velkendte og spiddende streg fortolket Søren Pind adskillige gange gennem begges karrierer. Førstnævnte er blevet 70 år og tegner på livet løs. Sidstnævnte har indstillet karrieren midt i livet. Det kommer der en – måske nostalgisk, måske anspændt – samtale ud af, når de to herrer møder hinanden i Rosengården.

15.45-16.30

ATS Live

Gorm Vølver og Ole Rasmussen tager deres satiriske roadshow med på Folkemødet! Vær med, når de to mænd gør Bagsidens satiriske spalte At Tænke Sig levende og vender og drejer aktuelle som uaktuelle nyheder fra et hårdt år.

16.15-16.45

Kongerækken kongequizzer

Gorm den Gamle, Harald Blåtand, Svend Tveskæg. Kan du din kongerække? Politikens nye historienørder, Anders Olling og Hans Erik Havsteen fra den populære podcast ’Kongerækken’, inviterer rødt og blåt politisk hold på scenen. Kan de klare sig uden horder af spindoktorer og personlige assistenter med internetforbindelse? Lad os få kastet lys på de historieløse én gang for alle!

16.45-17.15

Skal arveafgiften afskaffes?

Arveafgiften er usympatisk og skal afskaffes, mener Liberal Alliances Joachim B. Olsen. Men hov, hvis man fjerner arveafgiften, vil det jo være en skattelettelse til de rigeste, og dermed vil man forstærke den voksende koncentration af formuerne og gøre ulighedskløften endnu større, siger kommunikationschef i Cevea Kasper Fogh. Vi tager det ideologiske opgør mellem de to.

17.15-18.15

Samtale med Helle Thorning-Schmidt

I Helle Thorning-Schmidts karriere har hendes køn været noget, der skulle overkommes og håndteres, nærmest mere end noget andet, beretter hun. Kan du da for fanden ikke tage ti kilo på?, skulle Henrik Sass Larsen have sagt til hende ifølge bogen 'Hvad man ikke dør af'. Var systemet gearet til at have en kvinde siddende på landets vigtigste post?

18.15-19.00

Gin & Croquis

Kan vi aftaburisere kroppen ved at betragte den fra kunstens ståsted? Vær med, når kendte og publikum tegner unikke croquismodeller. Hvad mener Svend Brinkmann om nutidens kropsidealer? Hvad udgør et interessant motiv for en kunstner? Hvornår får Sandie Westh flest likes på Instagram? Til at ledsage det kunstneriske er der smagsprøve på den spritnye gin Pærfekt: en gin brygget på krumme agurker. Du ved – dem, der er så grimme, at vi smider dem ud. Arrangeret af Politiken og Muskelsvindfonden.

20.00-21.00

Folkeklubben

Folkeklubben har fundet sin helt egen plads på den danske musikscene og spiller poetisk dansksproget popmusik. På albummet ’Danmarksfilm’ fra 2014 satte de fokus på skønheden ved det, der i medierne blev kendt som Udkantsdanmark. Bandet ser først og fremmest sig selv som spillemænd, og det er på scenen, de for alvor brillerer.

22-23.15

Verdens Bedste Band

Torsdag aften får Politiken besøg af et band, som lover at få publikum til at koncentrere sig om fest og øl og lade politik være politik.Verdens bedste band består af de fem professionelle musikere, der på scenen får besøg af en række hemmelige musikalske gæster. Der er garanteret både fest, sang og kaos, når bandet, der efter sigende kan spille alle sange i hele verden, byder op til dans.

FREDAG 15. JUNI

8.00-9.00

Morgendukkert med avis, croissant, kaffe og bobler

Få det rigtige ben ud af sengen sammen med Politiken fredag morgen! Først hopper vi en frisk tur i bølgen blå ved den smukke Næs strand, herefter uddeler vi en Politiken-mulepose med et håndklæde og dagens avis. Efter svømmeturen er der friskbagte croissanter, kaffe og champagne til deltagerne. Vi mødes klokken 8.00 ved Næs Strand, øst for Kæmpestranden. Hold øje med den karakteristiske betonrampe med badestigen, en kaffevogn og Per Munch i badebukser. Arrangeret af Politiken og PA Consulting.

9.15-10.00

3 råd: Sådan undgår du digital mobning

Digital mobning skaber angst, fordi man som offer ikke ved, hvornår og hvordan det næste angreb rammer. Det kan være svært at gennemskue for både børn, lærere og forældre, hvordan man stopper mobning — især, når den foregår i lukkede digitale rum. Sammen med seks elever fra Åvangsskolen i Rønne, mobningsekspert Helle Rabøl Hansen og publikums hjælp vil vi lave tre gode råd til at stoppe digital mobning. Arrangeret af Telenor og Politiken.

10.30-11.15

Vestager og kampen mod techgiganterne

Margrethe Vestager nyder international berømmelse for sit opgør med techgiganterne, men er det overhovedet muligt – og fornuftigt – at kæmpe mod Google og Facebook. Politikens ansvarshavende chefredaktør, Christian Jensen, møder EU’s konkurrencekommissær i en samtale om regulering af de fem amerikanske techgiganter Apple, Alphabet (Google), Microsoft, Amazon og Facebook og om deres magt og vores demokrati.

11.15-12.00

Hvordan bygger vi ghettoen op?

Byudvikleren, boligchefen, arkitekten, beboeren og bystrategen diskuterer og giver konkrete løsninger på at skabe ’Bedre Byer’: Hvad skal der til for at skabe attraktive byer for mennesker at leve i? Og hvordan bygger vi smartere i dag, så boligområdet ikke bliver en ghetto i morgen? Arrangeret af Politiken Byrumog Rambøll.

12.00-13.00

Hvordan motiverer vi unge til at færdiggøre deres erhvervsuddannelse?

Vær med til at bedømme tre tiltag, som kan motivere unge til at færdiggøre erhvervsuddannelser. Rockwool Fondens Interventionsenhed har sammen med tre erhvervsskoler analyseret grundforløbet på skolerne for at nedbringe det meget høje frafald, der tilmed er stigende. Hør om de første resultater, når vi sætter dem i perspektiv med en paneldebat.

13.30-15.00

DM i debat 2018 – semifinale

Otte debatlystne unge kæmper på ord og argumenter om pladser i finalen, hvor Danmarks bedste debattør 2018 kåres. Oplev Folkemødets store publikumssucces og se, hvem der debatterer sig til en plads i finalen. Dommere: Ditte Giese, debatredaktør på Politiken, Søs Marie Serup, politisk kommentator, Rasmus Meyer, sekretariatschef i Dansk Socialrådgiverforening. Konferencier: Lars Trier Mogensen, redaktør, radiovært og forfatter. Arrangeret af Politiken og Dansk Ungdoms Fællesråd.

15.00-15.30

Er kød uden kød virkelig fedt?

Hakket ’okse’ uden okse og nuggets uden kylling er hot. Hver gang et nyt produkt uden kød eller en vegansk ost lander på Lars Dahlagers skrivebord, kan han næsten ikke vente med at komme hjem og afprøve den nye vare. Politiken inviterer på smagsprøver og debat, når Politikens Lars Dahlager diskuterer den kæmpe business, som køderstatninger er blevet.

15.30-16.00

Centrum-venstres vej ud af ørkenen

Henrik Sass Larsen har med sin nye bog ’Exodus’ givet sit bud på, hvordan de vestlige socialdemokratiske partier kommer ud af deres krise og bliver samfundsstyrende igen. Politikens chefredaktør, Christian Jensen, har anmeldt bogen og kaldt den for en modig bog fra en mand, der med høj risiko kaster taktik og kalkule over bord med højst et år til næste valg. Med udgangspunkt i bogen taler Christian Jensen og Henrik Sass Larsen om centrum-venstres vej ud af ørkenen.

16.30-17.00

Let’s talk about sex!

Er kvinders og mænds lyst forskellig? Hvorfor går der dødvande i sexlivet? Hvad kan vi gøre bedre? Journalist, sexolog og forfatter Sara Skaarup, der blandt andet har skrevet ’Kærlighedskontrakten’ skriver i Politiken om flirt, kropsidealer, sex og skam. Kom og vær dyneløfter på behørig afstand, når hun tager temperaturen på danskernes intime forhold.

17.00-19.00

Folkefeministisk fredagsbar

Kvinfos traditionsrige fredagsbar gør sit indtog i Rosengården hos Politiken. Her giver vi den moderne tradition nye omgivelser, nye debattører, nye vinkler og nyt liv. På scenen står syv skarpe debattører, som skal igennem tidens vigtigste kønsdebatter. Er #MeToo en videreudvikling eller et brud med ’68? Hvordan gør vi feminisme folkelig? Er det tid til en mandekamp? Hvad er den mest ligegyldige og mest vigtige feminismedebat i 2018? Du kan også spille med i femi-lingo-bingo og vinde præmier. Mellem debatterne vender Politikens journalist, anmelder og podcastvært Lucia Odoom plader. Arrangeret af Politiken og Kvinfo.

20.00-20.45

Jada

Siden Jada i starten af 2018 brød igennem med debutsinglen ’Keep Cool’ har den originale sangerinde imponeret både publikum og anmeldere med sin sprøde stemme og enkle, men sikre popmelodier. Med en lyd, der fortryller de fleste og leder tankerne hen på 00’ernes store popikoner, står det klart, at Jada er værd at holde øje med. Til sommer begiver hun sig ud på sin første danmarksturné, hvor hun blandt andet spiller på Roskilde Festival. Inden da har du mulighed for at opleve hende hos Politiken på Folkemødet.

Annonce

21.30-22.15

Det kønne kartel

Politiken inviterer til feministisk koncert, når folk-kvartetten Det kønne kartel kommer forbi med topaktuelle tekster om køn i trængte tider og lyse øjeblikke. Kvartetten synger om kvinder og mænd og er et af de få bands, der stadig tør kaste sig ud i politiske slagsange. Med titler som ’Min kone er skidesur’, ’Ti stille kvinde’ og ’Det er så synd for far’ er der lagt op til en både underholdende og slagkraftig koncert, når det feministiske band indtager scenen.

LØRDAG 16. JUNI

08.00-09.15

Morgenløb fra Syrien til Bornholm

Over halvdelen af Syriens befolkning er på flugt. Men hvordan flygter man egentlig? Hvor flygter man hen? Og hvordan føles det? Mød op i Rosengården, som i morgenens anledning er omdannet til et sted i Syrien. Herfra tager Dansk Flygtningehjælps generalsekretær, Christian Friis Bach, og Politiken-journalist Per Munch dig med på en levende og lærerig flugtrute. Morgenløbet er socialt og i roligt, opsamlende tempo.

9.15-10.00

Skal mobiltelefoner forbydes i danske skoler?

Telefonerne forstyrrer, ødelægger samværet i frikvartererne og fjerner børnenes mulighed for at lære noget i timerne. Det mener flere skoler, der de seneste par år har indført totalt mobilforbud. Er tiden nu kommet til, at politikerne indfører et nationalt forbud mod telefoner på skoler?

09.00-10.00

Integration i børnehøjde

Hvordan føles det at være barn med flygtningebaggrund i Danmark? Kom og få en guidet tur af fire unge flygtninge, som fortæller om deres hverdagsliv i Danmark – på både godt og ondt. Vi bevæger os rundt på Politikens område, hvor vi iscenesætter de institutioner, rum og mennesker, som flygtningebørn møder i deres vej i Danmark. Arrangeret af Politiken og Dansk Flygtningehjælp.

10.30-11.00

Kommuner, bolden er jeres!

Hvem skal sørge for, at alle børn har lige mulighed for at gå til fritidsaktiviteter? Er det politikernes og kommunernes ansvar, eller er det op til den enkelte familie at prioritere fritidsaktiviteter, uanset hvor stramt budgettet er? Vi tager diskussionen. Arrangeret af Politiken og Dansk Flygtningehjælp.

11.00-12.00

Folketerapi med Svend Brinkmann

Svend Brinkmann har udgivet en række bøger, hvor vi som moderne mennesker bliver mødt med forståelsen for vores nedtur over at leve i en omskifteligt tilværelse. Lørdag giver han kyndig vejledning i en times folketerapi, hvor enhver kan stille sine personlige spørgsmål og få professorens svar. Og man må spørge om alt. Spørgsmål sendes forinden til live@pol.dk. Der vil også være mulighed for stille spørgsmål under selve terapien.

12.00-13.00

Åbent redaktionsmøde

I Danmark smider vi 323.000 tons plastaffald ud om året. Vi kan blive bedre – både hjemme og ude i butikkerne. Har du opdaget overflødig plastikbrug, som vi bør skrive om? Eller spottet smarte måder at spare på? Eller vil du bare gerne blande dig? Så kom til åbent idemøde med forbrugerredaktionen, der i den kommende tid sætter fokus på plastik i Politiken.

12.30-13.00

Hvem er Danmarks udviklingspolitik til gavn for - os selv eller verden?

Hvorfor rejser folk fra deres hjem? Dansk Flygtningehjælp har via undersøgelser en unik indsigt i, hvorfor folk tager afsted. Samtidig udvikler de og IBM en datamodel, som skal fremskrive flygtninge- og migrantstrømme. Men hvad kan vi bruge modellen til? Til at lade forudsigelser om migrationsstrømme drive vores udviklingspolitik? Eller skal den drives af rettigheder til mad, vand og tag over hovedet? Vi tager debatten med Christian Friis Bach, Dansk Flygtningehjælp, Mogens Lykketoft og Naser Khader.

13.30-14.30

Rethinking Economics: Studerende gør oprør

Kom og hør, hvorfor økonomistuderende over hele verden gør op med traditionel økonomisk tænkning. Den kan ikke bruges til at tackle tidens store udfordringer inden for klima, miljø og social ulighed, mener de studerende, og derfor gør de krav på at bliver undervist mere tidssvarende modeller. Vær med, når vi i fællesskab skriver et nyt kompendium for fremtidens økonomer. Arrangementet foregår delvist på engelsk og er arrangeret af Politiken, Danske Studerendes Fællesråd og KR Foundation.

14.30-15.30

DM i debat – finalen

Unge debattører kæmper den afgørende kamp om, hvem der er Danmarks bedste debattør. Kom og hep på din favorit, når vi ved et brag af en finale finder vinderen af DM i debat 2018. Arrangeret af Politiken og Dansk Ungdoms Fællesråd.

15.30-16.00

Hævnens Time: Mette Bock revser Politiken

Kulturminister Mette Bock udfordrer Politikens chefredaktør, Christian Jensen, til en bramfri debat om regeringens medieudspil – herunder særligt Christian Jensens hårde kritik af udspillet. Det bliver en direkte debat om fremtidens mediebillede, hvor Mette Bock får mulighed for at give Christian Jensen svar på tiltale og vice versa.

16.30-17.00

Spilder vi virkelig vores tid med meningsløst arbejde?

Masser af veluddannede danskere møder hver eneste dag ind på kontoret for at udføre meningsløst arbejde. Det mener antropologen Dennis Nørmark, der for nylig har skrevet debatbogen ’Pseudoarbejde – hvordan vi fik travlt med at lave ingenting’ sammen med filosoffen Anders Fogh Jensen. Men har de to forfattere overhovedet en pointe?

17.00-17.30

Bør du droppe turen til Thailand for at redde kloden?

Danskerne hører til nogle af de mest CO-belastende turister i verden. Og de veluddannede, der kalder sig klimabevidste, smutter oftest ud til gaten for at tage på ferier og weekendture. Bør vi hver begrænse vores egne flyture? Eller skal vi overlade det til politikerne at indføre flyafgifter og lave klimaaftaler? Det debatterer sociolog Rasmus Willig med den politiker Pernille Rosenkrantz-Theil.

17.30-18.30

De strandede asylbørn i Sjælsmark – hvad nu?

I en nedlagt kaserne i Nordsjælland bor asylbørn, der har det tilfælles, at deres forældre har fået afslag på asyl i Danmark. De skal sendes hjem. Men enten har Danmark ikke en hjemsendelsesaftale med deres hjemlande, eller også nægter forældrene at rejse. Børnene er altså fanget i et spil, og mange har længe været strandet på kasernen. Hvad gør vi? Hør forfatter Anne Lise Marstrand Jørgensen i debat med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg .

18.30-20.00

Teater: I Afghanistan skyder man med vandpistoler

Se det rørende teaterstykke, der bygger på faktiske hændelser og erfaringer fra kærester og koner til danske soldater i krig. Bliv klogere på de udfordringer, der opstår, når krigens barske realiteter konstant truer med at forkorte græsenke til enke og fylder langdistanceforhold med savn, angst og søvnløse nætter. Arrangeret af Politiken og Teaterkorpset.

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?