0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jørgensen Jakob
Foto: Jørgensen Jakob

Vi bør alle sammen tage et langt større klimaansvar og begrænse vores flyture, mener sociolog og forfatter Rasmus Willig.

Live
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klimaansvar: Vil du droppe turen til Thailand?

Flyrejser belaster klimaet helt enormt, men danskerne flyver alligevel mere end nogensinde før. Bør den enkelte dansker sige stop og begrænse sine flyture? Ja, mener sociolog Rasmus Willig.

Live
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi ved det godt alle sammen: Den er gal med klimaet, og hvis vi ikke snart begynder at tage det alvorligt, er konsekvenserne uoverskuelige. ’Men jeg er faktisk utroligt klimabevidst’, sidder du måske og tænker.

Du affaldssorterer på livet løs, har allerede indført mindst én kødfri dag derhjemme og køber kun bæredygtigt producerede varer. Men hvad skal du lave i sommerferien?

Hvis dine planer involverer en flytur, klimasviner du mere, end du måske kan lide at tænke på. Skal du f.eks. til Thailand, bidrager du med mere end 1 ton CO i atmosfæren – og det er bare den ene vej.

Fly er altså langt de værste syndere, men til trods for en øget klimabevidsthed flyver danskerne på ferie som aldrig før. Undersøgelser viser, at danskerne hører til nogle af de mest CO-belastende turister i verden – og ofte er det de højtuddannede, der kalder sig grønne og klimabevidste, der står i gaten på vej på sommerferie eller weekendtur til Barcelona.

Der er ikke tale om en funktionel arbejdsdeling, hvor politikerne fikser klimakrisen, og vi tager på badeferie

Men hvad skal vi gøre ved det? Bør den enkelte dansker droppe Thailand-turen og blive på landjorden for at redde kloden? Og skal politikerne blande sig og indføre flyafgifter?

Hvad skal vi sige til vores børn?

Sociolog og forfatter Rasmus Willig mener, at det er på tide, at vi begynder at tage den moralske diskussion, der er knyttet til at være klimabevidst.

Selv er han ikke i tvivl: Vi danskere bør tage et langt større personligt ansvar og skrue ned for vores flyrejser: »Jeg så gerne et full stop, hvor alle droppede flyrejserne, indtil klimakrisen kommer under kontrol«, erklærer Willig, men erkender dog også, at den all in-løsning er urealistisk. »Vi bør alle tage et større ansvar og om ikke andet begrænse vores flyture. For helt ærligt: Hvordan kan vi retfærdiggøre at blive ved med at flyve – og hvad skal vi sige til vores børn? ’Mor og far flyver, så vi er sikre på, at du ikke har en fremtid’?«

Men batter det overhovedet noget, hvis den enkelte dansker begrænser sine flyture? Skal der ikke snarere politisk indblanding til?

»Selvfølgelig batter det. Hvis vi hver især begynder at gøre noget, er det jo med til at ændre andres adfærd. Nu er vi desværre i den situation, at den forkerte adfærd er med til at skubbe i den forkerte retning,« siger Willig og slår fast, at diskussionen om, hvorvidt det er den enkeltes ansvar eller politikernes ansvar at regulere, er en falsk modsætning:

»Selvfølgelig har vi alle sammen et ansvar. Der er ikke tale om en funktionel arbejdsdeling, hvor politikerne fikser klimakrisen, og vi tager på badeferie«.

Det er med andre ord et fælles ansvar, og det kræver også, at politikerne blander sig – f.eks. ved at sætte flyafgifterne voldsomt op, mener Rasmus Willig:

»Man burde sætte prisen for at tage til Oslo op fra 300 kr. til 10.300 kr. og bruge alle afgifterne til at rette op på skaderne. Jeg har selv ofte taget toget til Oslo, og det er jo slet ikke noget problem«.

Har du selv helt droppet flyrejserne?

»Ja – i videst muligt omfang«.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden