0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skoleledernetværket ’Styrk Folkeskolen’ kalder

Har du lyst til at blive inspireret af 100 engagerede skolelederkolleger fra hele landet i et sjovt, fængende og lystbetonet forløb? Vil du møde 50 af skoleverdenens mest interessante og nytænkende profiler, ledere, eksperter, praktikere, debattører og politikere? Og synes du, det giver mening at lære af de, der flytter folkeskolen på nye og originale måder?

Live
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Live
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Så tror vi, at det nye Skoleledernetværket ’Styrk folkeskolen’ er noget for dig, og så må du gerne melde dig til med det samme.

Forløbet består af seks eftermiddage fra kl. 16.30-19.30, en konference og et frivilligt ikke-obligatorisk kursus i ’Bland dig i debatten, skoleleder’ i Politikens Hus. Her vil folk fra Politiken og anerkendte skoleeksperter sørge for, at du får inspiration, input og faglige aha-oplevelser, som du kan bruge på din skole.

Vi har i efteråret 2018 haft de første 100 skoleledere igennem forløbet, og de var yderst begejstrede, som det fremgår længere nede.

Er det krævende at være med?
Nej. Vi ved, du har travlt. Derfor har vi skruet et forløb sammen, som er stramt og giver energi, og som trækker på det bedste fra journalistik, forskning og skolevirkelighed. Der kræves ikke forberedelse – medmindre du har lyst til selv at komme på scenen.

Hvad kan du få ud af det?
Du vil blive inspireret af, hvad kolleger gør på deres skoler for at forandre. Du vil få den nyeste forskningbaserede viden om, hvad der virker og ikke virker, når det gælder skoleledelse. Og du vil møde de ansvarlige toppolitikere og debattere med dem. Alt i alt vil du blive styrket i forhold til at skabe forandringer på din skole.

Hvad består Skoleledernetværket af?

 • Seks eftermiddage i JP/Politikens Hus fra kl. 16.30 til 19.30
 • En heldagskonference i JP/Politikens Hus
 • Et dagskursus i ’Bland dig i debatten, skoleleder!’ (frivilligt)

Hvad er indholdet?
Fokus er på: Hvem gør noget interessant og anderledes, som andre kan lære noget af? Hvad ved forskerne om, hvad der virker ift. skoleledelse? Og hvordan har embedsmænd og beslutningstagere tænkt sig at komme videre med folkeskolen? Der vil være input fra inspirerende skoleledere, fra forskere, fra praktikere, fra toppolitikere, fra debattører etc. Målet er at understøtte forandringer i folkeskolen på en række områder:

 • Lærermotivation: Hvordan øges motivationen og begejstringen hos lærere?
 • Faglighed: Hvordan løfter skoleledelsen fagligheden blandt elever?
 • Social mobilitet: Hvordan bliver skolen et mødested for forskellige sociale grupper? Og hvordan får man flere unge videre til en ungdomsuddannelse?
 • Den åbne skole: Hvordan involverer man skolen i lokalområdet, i foreninger, virksomheder etc.?
 • Samarbejdet med kommunen: Hvordan håndterer skolelederen samarbejdet med en kommunal forvaltning, der er vild med at sætte projekter i gang?
 • Kommunikationen med forældrene: Hvordan håndterer skolelederen kommunikationen via det nye Aula og sociale medier?
 • Data: Hvad stiller skolelederen op med data?
 • Den digitaliserede skole: Hvordan får man gjort unge klar til en digitaliseret verden?
 • Fremtidens udfordringer: Hvad er det for en fremtid, skolelederen står overfor?

Hvem deltager?
Det gør skoleledere på alle niveauer fra hele landet – Sjælland, Fyn og Jylland.

Skoleledere bliver også interviewet på scenen?
Ja, skoleledere er på scenen og deler af deres erfaringer indenfor de enkelte emner. Det kan f.eks. være skoleledere, der har erfaringer med så forskellige ting som at løfte elevernes karaktergennemsnit, mindske elevernes fravær, øge lærernes trivsel, samarbejde med en Michelinrestaurant, få lærere og pædagoger til at samarbejde, smide skemaet ud, håndtere kriser, udfordre inklusionstanken, få succes med 60 minutters lektioner, implementere robotter i skolen, drive store skoler og meget andet.

Hvordan er formen?
Forløbet, som styres af Politiken-medarbejdere, er i sin form helt anderledes end traditionelle undervisningsforløb, netværk, konferencer etc. Det journalistisk stramt og veloplagt. Vi lægger vægt på skarpe interview, debatter og stramme indlæg fra skoleledere, forskere, toppolitikere, skolepraktikere mv. Vi garanterer: ingen lange oplæg med slides. Aktuelle debatter, forslag, dagsordener, udmeldinger mv. vil være en del af forløbet.

Et fast punkt vil være: ’Folkeskolen siden sidst’, hvor vores uddannelsesredaktør Jacob Fuglsang giver et indblik i den skolepolitiske debat. Ni ud af ti af deltagerne i 2018 var begejstrede for denne form.

En eftermiddagsseance varer fra kl. 16.30 til 19.00. Der vil være kaffe, vand, the og en sandwich. Og der vil være tid til at netværke.

Hvem står bag initiativet?
Skolelederforløbet er et samarbejde mellem Politiken, Skolelederforeningen, DPU, Professionshøjskolen Absalon og Kommunernes Landsforening. Lundbeckfonden finansierer.

Skoleledernetværket bygger videre på det samarbejde, Politiken og Lundbeckfonden allerede har med ’Undervisningsprisen’ og ’Lærer til lærer’-projektet. I alle tre projekter ligger fokus på, at gode erfaringer gives videre.

Der er også en konference?
Efter de seks eftermiddage afholdes en konference i JP/Politikens Hus fra kl. 14. Her vil hovedpointerne i forløbet blive genbesøgt på en legende måde, og der vil være mulighed for at netværke.

Og der er et tilbud om et gratis debatkursus?
Ja, Politiken tilbyder deltagerne et kursus af en dags varighed, hvor ideen er at gøre skolelederen bedre til at blande sig i den offentlige debat gennem debatindlæg, kronikker, blogindlæg etc. Der vil være ca. 20 deltagere på hvert hold. Kurset er ikke obligatorisk.

Hvad syntes skolelederne om forløbet?
Det har deltagerne i 2018 sagt i en survey:

’Organiseringen med interviewformen på scenen er genial’

’Skoleledernetværket er de bedste inspirationsforløb, jeg nogensinde har deltaget i’

’Det har båret præg af et enormt engagement. Det har hver gang været fagligt berigende og gennemført med stor professionalisme’

’Jeg har deltaget i mange møder og kedet mig bravt. Men her var tempo og relevans i højsædet’

Annonce

’Der var høj, høj kvalitet på scenen med eksperter og skoleledere’

’Det har været utroligt veltilrettelagt med nye spændende vinkler og perspektiver. Stor TAK!’

Vi gennemførte en måling efter kursets afslutning, som viste:

 • 87 pct. af deltagerne var tilfredse med forløbet – heraf var to ud af tre meget tilfredse
 • 91 pct. mente, at den journalistiske form, hvor skoleledere, eksperter og beslutningstagere m.fl. blev interviewet på scenen fremfor at holde oplæg er god (heraf mente hele to ud af tre, at den var ’meget god’)
 • 90 pct. mente, at temaerne havde været relevante
 • 97 pct. mente, at de enkelte aftener havde en passende længde (tre timer)
 • 75 pct. mente, at antallet af arrangementer var passende, 15 pct. ville gerne have flere
 • 79 pct. mente, at Skoleledernetværket vil styrke de skoler, der har været igennem forløbet
 • 94 pct. af deltagerne vil anbefale Skoleledernetværket til skoleledere, der overvejer det i 2019

Skolederen Rani Hørlyck fra Søndervangsskolen i Aarhus, som var på Skoleledernetværket med tre skoleledere fra hendes skole, siger om forløbet:

’Jeg havde den store fornøjelse at være deltager på Politikens første skoleledernetværk.

Der var fra start til slut lovet et netværk i en ny ramme og kontekst med et andet fokus end den vanlige netværksform.

Politikens netværk adskilte sig særligt ved formen, men også med de topaktuelle temaer og knivskarpe debatter om folkeskolen.

Med det journalistiske islæt tilføjede Skoleledernetværk mig noget nyt. Formen med de højaktuelle personligheder, der var indbudt til korte sessions på scenen, virkede super, og der var en glimrende vekselvirkning mellem interview, debat og dialog.

Så kære kollega, hvis du ikke allerede har tilmeldt dig Politikens Skoleledernetværk, så få det gjort!’

Hvad koster det?
Prisen for at deltage i Skoleledernetværket er 1300 kr.

Hvordan melder man sig til?
Send en mail til linnea.edstrom@pol.dk, så skriver vi dig på en liste. I første omgang skal vi blot have dit navn og din mailadresse. Pengene anmoder vi om senere.

Hvis du kender nogen, vi burde kontakte, så giv os venligst et praj. Det er efter først til mølle-princippet.

Hvem kan man opleve på scenen?
Vi har ikke lagt det endelige program, men i efteråret 2018 var ca. 50 profiler på scenen på Skoleledernetværket:

Allan Søgaard, fmd. for Ledelseskommissionen, Søren C. Winther, professor, Vive, Rani Hørlyck, skoleleder. Aarhus, Jette Sylvestersen, skoleleder, Esbjerg og Sten Clod Poulsen, konsulent, Merete Riisager, undervisningsminister, Tine Christensen, skoleleder, Sønderborg, Pauline Ansel-Henry, læringskonsulent, UVM, Birgit Lise Andersen, skoleleder, Ishøj, Helle Bjerg, souschef/pædagogisk leder/tidl. docent, Camilla Wang, rektor, Professionshøjskolen Absalon, Lars Qvortrup, professor, DPU, Lene Tanggaard, professor, Aalborg Universitet, Per Michael Jespersen, redaktionschef, Politiken, Lotte Bøgh Andersen professor, Aarhus Universitet, Lars Eriksen, skoleleder, Odense, Lily Mathiasen, lærer, Odense, Nana Katrine Vaaben, docent, Københavns Professionshøjskole, Helle Houkjær, folkeskolelærer og vinder af Undervisningsprisen, Vibeke Greby Schmidt, folkeskolelærer og vinder af Undervisningsprisen, Lise Tingleff, chef for grundskolen i Eva, Gitte Rasmussen, skoleleder, Virum Skole, Peter Pannula Toft, kontorchef, KL, Arne Eggert, udviklingsdirektør, KL, Anne Grosen, forsker, EVA, Kim Stenholm Paulsen, skoleleder, Janne Mylin, skoleleder, Silkeborg, Bo Skaarup Slemming, skoleleder, Rødovre, Peter Hansen, skoleleder, Skørping, Rikke Yde (video), psykolog og forfatter, Maria Ørskov Akselvoll, sociolog, Christina Thenning Hansen, chefkonsulent, Kombit, Camilla Hoffmann, skoleleder, Gladsaxe, Max Ulrich Larsen (video), skoleleder, Vanløse, Astrid Haug, social medie-ekspert, Agi Csonka, programchef, Villumfonden, tidligere SFI-direktør, Christine Antorini, direktør, LIFE/Novo Nordisk Fonden, tidl. undervisningsminister, Tarek Hussein, forfatter og debattør, initiativtager til Team Succes, Noemi Katznelson, professor i ungdomsforskning, Aalborg Universitet, Cath Smith, skoleleder, London, Marco Damsgaard, skoleleder, Tingbjerg, Lars Olsen, forfatter, Jeppe Bundsgaard, professor, Anette Prehn, sociolog, Lise Ammitzbøll la Cour, skoleleder, Louise Klinge, skoleforsker og konsulent, Anders Bondo Christensen, fmd. for Danmarks Lærerforening, Thomas Gyldal, fmd. for Børne- og Undervisningsudvalget i KL, Claus Hjortdal, fmd. for Skolelederforeningen, Sarah Gruszow Bærentsen, fmd. for Danske Skoleelever, Rasmus Edelberg, fmd. for Forældre og Skole, Jacob Fuglsang, uddannelsesredaktør, Politiken.


Annonce

Læs mere