0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vanvid Restaurantvand koster op til 75 kroner flasken

Postevand er yt. Eksklusiv mineralvand er in. Det mener i hvert fald de dyre danske restauranter. Men gæsterne er ikke enige.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Grafik: Kristoffer Løve Østerbye

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

20 år er der gået, siden danskerne for første gang skreg af grin over Klaus Riskær Pedersen og Otto Reedtz-Thott, der drak dyr Perrier på Victor. Hvorfor smide 30 kroner på 33 cl vand, når man kan få en hel kubikmeter postevand for det halve?

Meget har forandret sig siden da. I 2005 indtog vi herhjemme 58 millioner liter kildevand og mineralvand – og tallet stiger stadig. Og udbuddet er blevet meget større.

Det nye fede inden for kildevand er mærket Voss, der kommer fra en artesisk kilde i den forureningsfri vildmark i bjergrige Norge.

Flasken er designet af Calvin Klein og får som den eneste mineralvand – formedelst 75 kroner flasken – lov til at ledsage måltiderne på gourmetrestauranten Kong Hans Kælder.

Kvaliteten til trods er den norske modevand ikke faldet ubetinget i god jord hos kunderne. Køkkenchef Thomas Rode Andersen modtager jævnlig klager over, at han tager 75 kroner for en flaske Voss, der koster lige under en 20’er i indkøbspris – ganget op er det ikke mere end den avance, som en cafe har på at sælge Ramlösa.

Snyderi?
Som eksempel fortæller Thomas Rode Andersen om et selskab, der havde bestilt og betalt for en menu, og som derudover blev bonet for vandet.

»Folk var rasende og følte, vi havde forsøgt at snyde dem«, fortæller Thomas Rode Andersen.

Præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi Jan Krag Jacobsen mener, at restauranterne vil gøre sig selv en tjeneste ved ikke at gange prisen på vand op, som man gør med vin. Fordi vi i Danmark har så nem adgang til godt og billigt vand, er der en øvre grænse for, hvor meget man kan tage for det, mener han.

»Hvis man bestiller en flaske årgangsvin, ved man godt, at man skal give 1.000-1.200 for den. Man forventer ikke på samme måde at ende med at betale 200-300 kroner for nogle flasker vand«, siger Jan Krag Jacobsen.

Vandproblematikken er da også blevet så stor på Kong Hans Kælder, at den har været oppe på tre bestyrelsesmøder. At inkludere vandet i menuprisen har været prøvet, ligesom man også har kørt med fast ad libitum-pris.

Det gik til gengæld ud over kunder, der kun drak et enkelt glas. Nu er man tilbage ved de 75 kroner for 800 milliliter forureningsfrit mineralvand.

På Noma tager man 50 kroner for alt det svenske mineralvand, man kan have i sig, og på Formel B koster det 65 kroner, og så er vandet italiensk.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter