0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vintest: Grøntsagsvin fra Østrig redder ugen

Østrigs signaturdrue giver vin, der er perfekte til retter med et grønt præg.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Per Folkver/POLFOTO
Arkivfoto: Per Folkver/POLFOTO
Vin
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Vin
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Grüner veltliner er Østrigs signaturdrue: Den er mest unik og mest dyrket. Den fremhæves med rette som den ideelle grøntsagsvin, især hvis der er et grønt, frisk og urtet præg over retten. Det falder ligefor at sammenligne druen med riesling – ikke mindst fordi mange gode producenter i Østrig laver vin af begge druer.

Der skal ikke herske tvivl om, at riesling er en mere ædel drue, som kan lave verdensklassevin de rigtige steder. Men grüner kommer tit tæt på i kvalitet, når man smager vinene lige over for hinanden.

Begge har god syre, er køligt friske, potentielt mineralske og ranke i strukturen. Aromatisk er de forskellige, men det er da sket, at man har taget fejl i blindsmagning. De kraftigste grüner er lidt federe i stilen, uden at de mister friskheden.

Ugens vin kommer skråningerne nær byen Krems, som ligger ud mod Donau. Man kan sagtens gemme den et par år – men hvorfor egentlig?

Testvinder: Grüner Veltliner 2017, Piri, Nigl, 12,5 %

Kremstal, Østrig, Barrique Vin, 140 kr. v. 6 stk.

Saftig hvidvin. Diskret røget og aromatisk duft. Meget saftig smag – fin kølig friskhed med mundrensende syre. Strålende til grøntsagsretter med kål eller (blad)selleri. Kan gemmes et par år.

Artboard Copy Created with Sketch.

30-75 kroner

Cabernet sauvignon 2017, Copper Lane, 15 %

Stellenbosch, Sydafrika, Skjold Burne, 1 fl. for 75 kr.

Kraftig vin. Mørke bær med eukalyptus og lidt brændt gummi. Kraftig smag, som bevarer en vis struktur og kølighed. Brutal, men ikke værst til en grillet bøf.

Artboard Copy Created with Sketch.

Cabernet sauvignon 2017, La Villette, 13,5 %

Vin de France, Frankrig, Barrique Vin, 75 kr. v. 6 stk.

Ret varm rødvin. Let ristede mørke bærtoner i næsen med lidt vanilje og sødme. Middelkraftig smag med rimelig struktur og lidt tannin til at stive af.

Artboard Copy Created with Sketch.

Cabernet sauvignon 2015, Les Jamelles, 13%

Pays d’Oc, Frankrig, Theis Vine, 75 kr. v. 6 stk.

Enkel rødvin. Ret simpel og frugtig næse med ret mørke bær. Også enkel i smagen – har lidt tannin, slank, men ikke meget struktur. En cabernet på det jævne.

Artboard Copy Created with Sketch.

Bobal-Cabernet sauvignon 2017, Bod. Sierra Norte, 13,5%

Utiel-Rquena, Spanien, Vinens Verden, 1 fl. for 69 kr.

Let ristet rødvin. Lidt kaffe og chokolade i næsen – savner frugt. Let smag, som også savner frugt – ender til den tørre og udtørrende side.

Artboard Copy Created with Sketch.

Pinot noir 2017, Escorihuela, 13%

Mendoza, Argentina, Irma, 65 kr. v. 2 stk.

Lys rødvin. Lyse, brændte bær med en klart jammy og sødlig tone i næsen. Også sødme i smagen – sammen en ubalanceret syre ender det med at være en kedelig oplevelse.

Artboard Copy Created with Sketch.

Paternina 2011, Gran Reserva, 13%

Rioja, Spanien, Kvickly, 1 fl. for 69 kr.

Træt rødvin. Underlig ulden duft med en del brændt fad – men ingen frugt. Udtørret smag – igen uden frugt og saft. Udpint – på papiret billig – men elendig! To flasker smagt.

Artboard Created with Sketch.

76-150 kroner

Côtes du Rhône 2016, Les Abeilles, Colombo, 13,5 %

Rhône, Frankrig, Vinens Verden, 1 fl. for 99 kr.

Mørk og krydret rødvin. Frugtmættet smag af mørke bær. Blød stil i god balance. Frisk og cool, selv om den er fra det varme Sydrhône. Drikkeklar.

Artboard Copy Created with Sketch.

Sauvignon blanc 2017, Little Darling, 13,5 %

Marlborough, New Zealand, Theis Vine, 1 fl. for 130 kr.

Aromatisk hvidvin. Stikkelsbærkompot og solbærblade i næsen. Saftig og frisk smag med pæn syre. En vis fylde gør den egnet til lidt fyldigere fiskeretter.

Artboard Copy Created with Sketch.

Annonce

Vacqueyras 2015, Brotté, 14 %

Rhône, Frankrig, Skjold Burne, 1 fl. for 130 kr.

Krydret og varm rødvin. Let brændte bærtoner og lidt krydderi i næsen. Ret intens smag med en del tannin. Lidt tør stil, men har frugt. Tydeligt et varmt år.

Artboard Copy Created with Sketch.