0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vintest: Det er ikke kun Californien, der kan levere god amerikansk vin

Californien er USA’s vingigant, men i skyggen af mastodonten leverer andre stater bemærkelsesværdige vine, der adskiller sig fra den gængse amerikanske stil. Vi tester vine fra Oregon og New York State.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Eric Risberg/AP
Arkivfoto: Eric Risberg/AP

85-90 procent af al amerikansk vin produceres i Californien, men andre stater kan også.

Vin
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Vin
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Meget snart skal amerikanerne vælge præsident for de næste fire år. I den forgangne fire års periode har omverdenens USA-interesse i helt overvældende grad været koncentreret om Donald Trump, og en lignende meget ensidig vægtning kan man genfinde på den amerikanske vinscene.

Her er der nemlig ingen hverken over, ved siden af eller bare tilnærmelsesvis i nærheden af Californien. Den folkerige veststat dominerer overalt, hvor amerikansk vin sælges og omtales, og mange er de restaurantvinkort, hvor indholdsfortegnelsen over vinlande rummer Frankrig, Italien, Spanien … og Californien!

Der er dog en naturlig forklaring på det, der umiddelbart kunne ligne en skævvridning. Californien er nemlig klart den største vinproducerende delstat i USA. Mellem 85-90 procent af al amerikansk vin produceres her, og landets position som verdens i vinsammenhæng fjerdestørste ville USA også indtage alene på baggrund af den volumen, der kommer fra Californien.

Men der findes altså anden amerikansk vin af både den interessante og gode slags. Faktisk produceres der vin i stort set alle de amerikanske stater, så i denne måneds vintest slår vi et slag for diversiteten og ser nærmere på to af dem: Oregon og New York State.

Oregon er USA’s femtestørste vinproducerende stat, men det svarer altså blot til 1-2 procent af landets samlede produktion. Set i det lys er det faktisk imponerende, hvorledes det trods alt er lykkedes Oregons vinproducenter at få deres vine eksponeret. Det er der flere forklaringer på, men først og fremmest laver de ofte små og familiedrevne vingårde simpelthen bare strålende vin. Når dertil lægges, at to af vinverdenens fremmeste kæledægger i form af pinot noir og chardonnay er dominerende og til sidst trumfer med, at vinene laves med et klart forbillede hos mange vinelskeres mekka Bourgogne, ja, så er der basis for succes.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter