0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hvad i flæsken har Coop gang i? Er det virkelig tilbud på hakket kød, der skal lokke os ind i Coops butikker, mens jorden brænder under os?

Kød er uden sammenligning den mest klimabelastende fødevare, men hos landets store dagligvarekæde er det også ugens slagtilbud.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen
Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er sjældent, min puls slår et ekstra slag, når jeg modtager en tilbudsmail. Men for nogle uger siden mærkede jeg raseriet boble. Det var, nogenlunde samtidig med at IPPC, FN’s Klimapanel, havde sendt deres mest gruopvækkende rapport af sted. Klimaforandringerne er menneskeskabte, og vi er på vej ud over afgrunden, medmindre vi gør noget drastisk. NU!

Men det er, som om vi alle sover tornerosesøvn og ikke har fattet verdens sande tilstand. For hvad lå i min indbakke? Den ugentlige tilbudsmail fra Coop, hvor overskriften lød: ’Spar 42 pct. på hakket kød’, og så var der et billede af en ordentlig pande frikadeller.


I samme tilbudsmail var månedens Coop-kup: hakket oksekød til 49 kr. for 800 g (og et klimaaftryk på 27,3 kilo CO2e). Det er så fejlcastet i forhold til tidsånden, at det næsten er komisk, hvis ikke baggrunden var så tragisk.

Jeg har skrevet det mange før, men der er behov for, at vi akut nedsætter vores forbrug af kød, der ligger blandt det højeste i verden. En helt ny undersøgelse fra – paradoksalt nok – Coop Analyse viser, at 49 procent af danskerne mener, at vores kødforbrug skal reduceres. Det er en stigning på 10 procentpoint i forhold til sidste år. Samme undersøgelse viser, at 63 pct. gerne vil spise mindre kød. Klima er den primære årsag, hvor det før har været sundhed.