Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Naturglæde. Der er gode og gedigne anvisninger i Naturkogebogen.

Naturglæde. Der er gode og gedigne anvisninger i Naturkogebogen.

Anmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kogebogsanmeldelse: Styr på naturens gavmilde og helt gratis tilbud

Anmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeg fik helt dårlig samvittighed ved læsningen af Naturkogebogen. For tænk engang på alle de naturens gratis glæder, jeg lader min næse gå forbi. Bogen opruller nemlig en sand sværm af vilde og gratis glæder, som man bare kan gå ud og hente i sin have eller høste ved en tur til skov og strand. Naturen er rig og ødsel, kan man læse ud af de to svenskeres bog.

De to forfattere er stolte af at vise os naturens uudtømmelige spisekammer. Og de er gode til det.

Som optakt til opskrifterne får læserne en sober gennemgang af, hvordan man behandler naturens gratis glæder, så vi mennesker får størst fornøjelse af dem - og naturen ikke lider skade.

Behandlingen af de forskellige svampe skildres ret nøje. Det er vigtigt, forstår man, at det, vi høster, ikke går til spilde, og at de plukkede svampe bevarer deres smag. Hver art kræver sin egen behandling. Det er ikke lige meget, om man blancherer sin svampehøst, om man afkoger svampene eller om man tørrer dem og laver svampemel. Hver ting til sin tid.

Læs også

De vilde planter og bær får også gode og gedigne anvisninger med på vejen.

Opskrifterne er velkomponerede og lige til at gå til. Måske er lixtallet lige højt nok, når vi skal tumle med ord som tragtkantarelstuvning eller hægblomstparfait, vårmusseroner og kæmpeparasolhatte. Men smagen er der ikke noget i vejen med. Og ordene er jo også gode at gemme til en dag, familien dyster i et spil scrable. Der er rigtig mange point i de lange ord.

Et helt kapitel er helliget planter af den slags, der hentes i skove og hegn, og som kan bruges som krydderier eller som grønt tilbehør til steg eller fisk. For eksempel er det godt at vide, at man kan benytte skvalderkål i salater eller sammenkogte retter. Skvalderkål har de fleste husejere som regel rigeligt af.

Læs også

På samme måde med de forhadte brændenælder. Pluk de unge skud, skyl dem godt og stuv dem så på samme måde, som man stuver spinat. Brændenælder er også appetitlige, når de to svenskere bruger dem i en tærte med røget laks. Mælkebøtteblade smager godt og lidt bittert i en god blandet salat. Jeg har læst, at man endda visse steder i Italien kan købe mælkebøttefrø, som italienerne så dyrker for netop at bruge bladene i deres salat. De ville nok være misundelige over vores naturlige og overdådige udbud af mælkebøtter i f.eks. græsplænen.

Ingrid og Pelle Holmbergs bog er simpelt hen et godt handy redskab at have ved hånden hele sommeren og efteråret igennem. Det er jo på den tid, skov og have og hegn myldrer med fristende og gratis tilbud på velsmag og sundhed. Bogen er tillige smuk og meget indbydende.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden