Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Praktisk. Opskrifterne er delt op efter årstider. Det er praktisk, hvis man vil følge årets gang i sine madvaner. Men masser af opskrifter kan tilberedes på alle tider.
Foto: Linn Grubströmm/PR

Praktisk. Opskrifterne er delt op efter årstider. Det er praktisk, hvis man vil følge årets gang i sine madvaner. Men masser af opskrifter kan tilberedes på alle tider.

Anmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kogebog: Med den i hånden er der ingen undskyldning for at spise dårlig mad

Linn Grubbström leverer i 'Mad for begyndere - mere grønt' en glimrende instruktion til nyslåede selvforsørgere.

Anmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Erindringen om for første gang at stå i eget køkken og skulle lave sin egen mad, er en af de ting, de fleste mennesker i den vestlige verden deler.

Og når man i venners lag fortæller om det, er historierne om især de fejlslagne forsøg talrige: hjerter i flødesovs, der smagte som viskelædere i engelsk sovs; den underligt sure agurkesalat, der viste sig at mangle tilsætning af både vand og sukker; blomkålen, som nærmest var flydende; en forloren hare, der burde have været formet som en havenisse og sat ud til skræk og advarsel i haven.

Men alle disse dyrekøbte erfaringer og misbrugte råvarer kunne sådan set være undgået, i fald man dengang havde allieret sig med en god grundkogebog eller havde haft denne aktuelle.

For i bund og grund er der ikke nogen undskyldning for at spise dårligt. Manglende midler, niksen biksen. Man kan lave fremragende mad for få penge. Manglende evner, nope. Kan man læse indenad, kan man også lave mad.

Jamen hvis man så ikke kan læse? Ikke nikke nambo. For i denne aktuelle sag fra Coops kooperative kødgryder forklares råvarer og processer nærmest som i en tegneserie. Så det er bare om at fatte slev og snittekniv og komme i gang med at producere noget mamse.

Vi er nede i den del af det gastronomiske univers, hvor der ikke er så meget pjat.

Her skal man virkelig være mere end almindeligt modvillig for ikke at få et godt resultat. Eller naturligvis påvirket af alkohol eller stoffer

Hvor det handler om at få noget godt og sundt at spise, uden at man behøver at slave timer og dage i køkkenet. Men hvor det stadig skal være velsmagende og gerne grønt. Og allerede her er bogen sin pris værd.

For den lærer på en lidet moraliserende og grydeskesvingende facon den unge hjemmekok at få det grove med i maden fra begyndelsen. Hvilket er såre glimrende. Thi hvis man lægger ud med en femårig omgang pasta med ketchup og pulverparmesan, mens man tager sin uddannelse, har man også støbt fundamentet til et liv med for lidt broccoli og kun kursoriske besøg hos kålfeen.


Dårlige vaner er svære at komme af med, og gode vaner skal grundlægges tidligt.

Samtidig er bogen sig pinligt bevidst, at unge mennesker ofte mangler både tid og penge. Men så kan de jo bare lave sig en omgang stegt spidskål med brunet smør. Det tager en halv time, og det smager genialt. Råvarerne er til at overskue: kartofler, kål, løg, lidt krydderurter samt smør og kapers. Simsalabim, og så er der grovkost til sultne studiusser.

Som en tegneserie

Alle opskrifterne er lavet som billedserier. Første skud præsenterer en parade af råvarer. Og så går det ellers billede for billede frem til den færdige ret. Her skal man virkelig være mere end almindeligt modvillig for ikke at få et godt resultat – eller naturligvis påvirket af alkohol eller stoffer. Er det sidste tilfældet, bør man søge hjælp andre steder end i en kogebog. Eller gå sulten i seng.

Opskrifterne er delt op efter årstider. Det er praktisk, hvis man vil følge årets gang i sine madvaner. Men masser af opskrifter kan tilberedes på alle tider.

Således en gang knoldselleri og kylling i karry, en herlig gryderet, som serveres med ris, tager under en time og kan holde flere dage. Eventuelt kan man skrue lidt op for krudtet, sådan krydderimæssigt. Men det er altid en god idé først at lave den straight fra bladet og så efterfølgende improvisere. Mangt et mislykket måltid skyldes kålhøgne amatørers tro på egne evner til at kalibrere en opskrift uden først at have lavet retten, som den var tænkt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Man bliver helt varm om hjertet ved læsningen af denne bog. Får nærmest lyst til tilberede en omgang bagt rødkål med gedeost, hvor et kålhoved til en tier, et par skiver god bacon og en halv rulle chèvre samt en håndfuld valnøddekerner forvandles til noget himmelsk jordnært på en tallerken. Og sundt.

Der er ingen undskyldninger for frosne pizzaer længere. Medmindre man altså godt kan lide dem

Bogen er virkelig no nonsense. Det er en af den slags, man burde give sine unger, når de flyver fra reden. Men gør man det, må man desværre nok forvente, at de ikke ringer så meget for at få gastronomisk rådgivning, som de ellers ville gøre. Så det må være op til éns samvittighed, om man forsyner dem med et eksemplar eller ej. Men tænk så på glæden ved at blive inviteret til risotto med pære og selleri, eller gullasch. Og måske få appelsinkage med chokolade til dessert.

Der er ingen undskyldninger for frosne pizzaer længere. Medmindre man altså godt kan lide dem.

Eneste ulempe ved bogen: Fremtidige middagsselskaber vil nok blive fattigere på skrøner om seje kalkunschnitzler og tørre koteletter i fad. Men så er der jo altid vejret at tale om.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden