Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Haps. Hot dog som du aldrig har fået det før - f.eks. med soltørrede tomater, basilikum, rucola og mozzarella.
Foto: Marie-Pierre Morel

Haps. Hot dog som du aldrig har fået det før - f.eks. med soltørrede tomater, basilikum, rucola og mozzarella.

Kogebøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kan man sende en pølse i seng med kastanjer, chorizo og rosenkål?

En billedbog om fastfood-klassikeren hotdog er en blanding af gastro-porno og science fiction.

Kogebøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En af mine gamle lærere i litteratur på universitetet prædikede altid for sine studerende, at grammatikken var et udmærket sted at starte en analyse. Så lad os gøre det med at stille spørgsmålet:

Hvad er egentlig bøjningsforholdene for det efterhånden gammelkendte fænomen, hvor en pølse placeres i et flækket dertil indrettet brød og garneres med diverse condimenter og grønt?

Hedder det en hotdog, flere hotdogs, alle hotdogsene? Eller er vi snarere ude i en hotdogs, flere hotdogser, alle hotdogserne?

Disse overvejelser gør man sig imidlertid sjældent, når man indtager ’en indianer i kano med bæ ned ad ryggen’, som folkeviddet kan finde på at omtale delikatessen. For selv om personalet på Café Fodkold serverer en pølse med passende følelse, er der i reglen tale om en syndig spise, som stiller enten snacksulten i dølgsmål i ulvetimen eller mildner mavsen på vej hjem fra byen efter en aften i drikkelag.

Og ethvert forsøg på at hæve hotdoggen til en mere ærværdig hotdog er komisk. Gourmethotdog er et oxymoron (to modsatrettede betydninger i et og samme udsagn såsom for eksempel kold ild, sympatisk, red.).

Således også denne foreliggende kulørte sag, hvor alskens franske regionsspecialiteter bringes ind under hotdogparaplyen. Det er det franske køkken med alle dets smagsmæssige koloraturer, der må holde for. Forskellige slags pølser fra forskellige områder og sendt af sted i selskab med det mest forunderlige tilbehør, der ville kunne give anmelderen fra Pladderballe Nærradio i Monrad og Rislunds geniale Jonna Dwinger-parodi mere åndenød end samme univers’ legetøjsgrosserer Aage Brodtgaard.

Tag nu skinke-ost-varianten, hvor mentbeliardpølse parres med lufttørret skinke, lagret comté og skalotteløg – eller den grønne af slagsen, hvor bemeldte pølse kommer op at køre med hestebønner, radicchiosalat og persille-hvidløgs-smør. Jamen, jamen, jamen.

Helt grassat går det under betegnelen ’Roots’ – som dog skulle formodes at garantere en vis autenticitet vis-a-vis forlægget – hvor morteaupølse sendes i seng med kastanjer, chorizo og rosenkål. Jamen, det er jo som at forestille sig en regering med Anders Samuelsen som statsminister og Johanne Schmidt-Nielsen som finansditto. Som i: Vil. Ikke. Ske.

Helt grassat går det under betegnelen Roots, hvor morteaupølse sendes i seng med kastanjer, chorizo og rosenkål.

Et frapperende fravær af remoulade præger hele herligheden, og det selv om denne populære smørelse må siges at have franske rødder, idet der er tale om en vulgarisering og kombination af selleriremoulade og sauce tartare. Og den populære søde franske sennep – som i bund og grund er en sauce ravigotte – spejder man også mestendels forgæves efter. En ommer, som det hed i nogle tv-reklamer for år tilbage.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og så må vi lige rette en misforståelse, man passende kunne have haft med. Det er faktisk pølsen og ikke kombinationen brød i pølse, der er en hotdog. Tilnavnet stammer fra USA, hvor en vaks pølsesælger til en baseball-kamp fandt ud af, at en tysk skinkepølse mindede om en gravhund i formen og således begyndte at råbe »come and get your hot dogs here«, inden de føderale myndigheder kunne nå at gribe ind.

Når alt dette er sagt, bør det også slås fast, at bogen er sjov at bladre i, gerne i selskab med andre, så man i fællesskab kan lave himmeløjne over eksempelvis en fortolkning med nøddecrumble.

Og så kan man da få inspiration til fremtidige eksperimenter omkring havegrillen. Hvorfor ikke tænke sig en Gudegriller fra Kødsnedkeren i Ørby i et brød bagt af ølandshvede og emmer, smurt med bornholmsk receptsennep, relish af søde grønne tomater, rødløg og paradisæble samt olie-eddike-marinerede-skud af frisk skvalderkål og ramsløg? Eller måske en ordentlig stribe Kalles Kaviar på en frankfurter? Eller nej. For som man med en let omskrivning af en gammel Elvis-klassiker kunne sige: You ain’t nothing but af hot dog(s).

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Mad, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden