Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Columbus Leth
Foto: Columbus Leth

Hvem kender ikke popcorn og flæskesvær? Med ingefærmarmelade, brændte porrer og trøffelolie får de klassiske snacks et nytårsspark.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Opskrifter: Den store nytårsmenu på den nemme måde

Det lyder kompliceret med to snacks og fire retter, men Carsten Kyster har kreeret årets nytårs-menu, så den både ersmuk og velsmagende – og rimelig enkel at gå til.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tanken bag denne menu er, at der ikke skal være for meget pres på. Det er ikke specielt rart at stå med fire gryder på komfuret i mange timer ene m/k for at få en stor menu til mange på gled.

Denne menu er kreeret, så du ikke skal stå og snitte, skære, pille og sautere i det uendelige – faktisk er ultrakort tilberedning vejen frem i næsten alle retterne. Flere af delelementerne kan tilmed laves flere dage før, og sværhedsgraden er på et rimeligt niveau. Den kan også sagtens uddelegeres, så nogle kommer med desserten, andre med snacks eller en af forretterne.

Endelig er den udtænkt, så du sagtens kan købe dig til nogle genveje. Du kan købe flæskesvær hos slagteren, du kan købe en god urteaioli i stedet for at lave persillemayo selv, og du kan købe rodfrugtchips i stedet for at lave dine egne grønkålschips. Der er mange fine produkter på markedet i dag.

Der er kun et krav: Når en menu er så enkel, kræver det noget af dine basisråvarer. Du bliver nødt til at investere i nogle friske kammuslinger, noget ordentligt tatarhakket kalvekød hos slagteren og et stykke friskfanget torsk. Det er her, du investerer i en succesfuld middag.

Middagen er skabt til fire personer. Hvis du tager en af retterne ud, f.eks. kammuslinger eller kalvetataren, skal du gange mængderne i både hovedretten (torsken) og den anden forret med halvanden. Jeg vil gå efter hele pakken – og drikke champagne til det hele.

Snack Hjemmelavet flæskesvær med ingefærdip og grøn mayo

Columbus Leth
Foto: Columbus Leth

Hvem kender ikke popcorn og flæskesvær? Med ingefærmarmelade, brændte porrer og trøffelolie får de klassiske snacks et nytårsspark.

Flæskesvær med marmelade lyder mærkeligt, men jeg har fået svær med solbærmarmelade på baren Lidkoeb i København, og det fungerer fint.

Snack: Popcorn med hvid trøffel, brændt porre og parmesan

Columbus Leth
Foto: Columbus Leth

Alle kan lave popcorn, og med lidt brændt porre, parmesan og trøffelolie løfter du dem til nytårshøjder.

Forret Brændt kammusling, blomkål, rosenkål, løgcreme og porreaske

Columbus Leth
Foto: Columbus Leth

Det er en meget elegant ret – løgene, der er kogt i mælk, bliver milde og bløde, og den milde løgpure passer godt med den rå bitterhed i kålen og det søde i kammuslingerne. Du kan lave det hele om formiddagen og opbevare retten tildækket et køligt sted, men ikke i køleskabet, og bare brænde muslingen lige inden servering, så du kan gå direkte fra snacks til kammusling.

Forret: Kalvetatar med trøffelolie, rugbrøds- og grønkålschips, hvedekerner og urter

Columbus Leth
Foto: Columbus Leth

Hvedekerner giver en dejlig struktur og modstand i tataren, og så passer den nøddeagtige hvede godt sammen med kødet. Kålchipsene giver salt og sprødhed, rugbrødet sødme og crunch, sennep et stærkt modspil, og trøffelolien giver duft og smag, der samler retten. Retten er oplagt at uddelegere. Man kan lave den om eftermiddagen, sætte den på køl og tage den ud en halv time før servering, anrette med grønkåls- og rugbrødschips til sidst. Du kan også bruge oksekød. Køb noget ordentligt kød hos slagteren, og få ham til at hakke det.


Hovedret: Vesterhavstorsk med kejserhatte, æggecreme og brøndkarse

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Columbus Leth
Foto: Columbus Leth

Det vigtigste i denne ret er, at du steger torsken perfekt. Den må ikke blive tør – jeg vil hellere have semirå fisk end noget, der er er tørstegt. Folk har en tendens til at give fisk et minut mere, men jo mindre tid, jo bedre. Du kan lave svampene og saucen i god tid og varme saucen op til sidst. Bare saucen er varm, og fisken er lun, fungerer retten godt.

Dessert: Chokoladekage med bagte blommer, vaniljecreme, brombær og rød syre

Columbus Leth
Foto: Columbus Leth

Der er øl i kagen, og den humlede bitterhed spiller godt op mod chokolade og sukker. Den let cremede kage må gerne være blød indeni – hellere for blød end for tør. Den kan fint laves dagen før, og den kan uddelegeres, idet den er nem at transportere, og endelig kan du købe en god chokoladefondantkage i stedet.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden