Porrer i vinaigrette med æg er en klassisk, nem og meget velsmagende ret.
Foto: Eva Helbæk

Porrer i vinaigrette med æg er en klassisk, nem og meget velsmagende ret.

Mad

Porrer: Mette Helbæks bud på 4 opskrifter med en af vinterens sundeste grøntsager

Porrer er en klassisk vintergrøntsag, der kan stå ude i sne og frost og lyser og med den grønne top lyser en smule op i vintermørket. Mette Helbæk guider dig til en af vinterens sundeste og mest alsidige grøntsager.

Mad
FOR ABONNENTER

Porren er en alsidig grøntsag, som er i sæson fra sidst på sommeren til først på foråret. Selv når sneen dækker, kan man være heldig at finde friskhøstede porrer, for den grønne stængel er en af de råvarer, som passer allerbedst til vores klima. Når frosten slipper jorden i foråret, tages de sidste porrer op, og porrerne er dermed sammen med den allersidste grønkål og de allerførste grønne urter med til at sikre os nordboere et tidligt skud vitaminer.

Porrerne tilhører alliumfamilien, som sammen med løg, hvidløg og andre dele af løgslægten er berømte for deres mange sundhedsfremmende egenskaber. Det kan være et bonustip at kende til her i vintermørket, at porrer blandt meget andet kan hjælpe vores kroppe med at modstå og bekæmpe vira, bakterier og svampe, og at porrer indeholder en del C-vitamin.

For mange er porren en besværlig grøntsag, fordi dens mangfoldige lag kan volde problemer, når der skal renses for jord imellem dem. Jeg har dog to gode råd til de læsere, der synes det:

Hele porrer kan du give et lille snit i toppen, hvorefter du stiller dem med bunden i vejret i en smal skål fyldt med vand, nogle timer inden de skal anvendes. Skyl efter, og jorden er væk. Skal du bruge porrer i ringe, er det nemmest at skære ringene først og derefter komme hele herligheden i vand. Skyl grundigt i flere omgange.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce