Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
råd. Jeg kan ikke acceptere, at de nationale kostråd påfører mig skyld over mad, som mennesker har spist i århundreder uden at tage varigt skade, skriver mad-redaktør Annette Nyvang.
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)

råd. Jeg kan ikke acceptere, at de nationale kostråd påfører mig skyld over mad, som mennesker har spist i århundreder uden at tage varigt skade, skriver mad-redaktør Annette Nyvang.

Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeg slår altså op, kostråd

Du lægger alt for meget vægt på, at jeg skal spise mere af dit og dat.

Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kære Kostråd. Jeg slår op.

Jeg har kendt dig i mange år, og jeg har lyttet til dig, været forstående og indrettet mit liv efter dine svingende udmeldinger, men nu vil jeg ikke mere.

Jeg synes, du er blevet for rigid.

NYE KOSTRÅD

Du er blevet sygeligt optaget af sygdomme.

Du nævner hjerte-kar-sygdomme fem gange, kræft tre gange, diabetes to gange og sådan en generel frygt for livsstilssygdomme endnu to gange i dine nye råd til mig.

Du lægger alt for meget vægt på, at jeg skal spise mere af dit og dat for at få vigtige vitaminer, mineraler og kostfibre – og du glemmer at se mig, at se helheden: det gode måltid, smagen, kvaliteten, madglæden – nydelsen.

Jeg er ikke i stand til at nyde vitaminer og fravær af sygdomme

KLUMMEN

Nå jo, du dikterer faktisk noget nydelse: »Vær opmærksom. Nyd maden«, skriver du et sted.

Som om man kan nyde noget, når det er formidlet i bydeform. På kommando.

Jeg er ked af det, kostråd, men jeg er ikke i stand til at nyde vitaminer og fravær af sygdomme.

Jeg har brug for madoplevelser, der gør mig mæt, sund, glad – tilfredsstillet – fordi jeg har lavet rigtig mad af rigtige råvarer med almindelig sund fornuft. Med omtanke.

LÆS ARTIKEL

Og jeg har brug for, at det er i orden, at jeg steger fire hele rødspætter i en halv pakke 100 procent smør i dag, for – hey – i morgen spiser jeg noget, der ikke har set skyggen af mættet fedt.

Jeg har brug for at bage en kage eller lave en dessert med fløde, når jeg ellers gider, fordi det smager himmelsk.

Og jeg har brug for at kunne spise et stykke ordentligt ost uden at tage min diæt op til overvejelse – og uden at føle skyld.

Det lader du mig ikke gøre, og jeg kan ikke acceptere, at du påfører mig skyld over mad, som mennesker har spist i århundreder uden at tage varigt skade.

LÆS MERE

Så kære kostråd. Vi er vokset fra hinanden.

Der findes sikkert nogle søde borgere derude, som burde lytte til dig og tage et par eller flere af dine råd til sig, og som du måske kan lære noget nyt.

Og så alligevel – måske vil de ligesom jeg have mere glæde af nogle råd, der formidlede en måltidskultur, der gav dem mere end blot fraværet af sygdomme.

Min nye kæreste hedder i øvrigt Michael Pollan, og han kan. Pollan er amerikansk madjournalist og aktivist, og han har tre råd, som er til at forstå: Spis mad. Ikke for meget. Mest planter.

Jeg deler ham gerne med andre.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden