Foto: JOACHIM ADRIAN
Klummer

Er ernæringsforskerne alle sammen rådne?

Uigennemskuelige særinteresser og personlige antipatier præger eksperterne.

Klummer

Så er den gal igen.

I en artikel i Jyllands-Posten torsdag føg beskyldningerne igennem luften mellem prominente ernæringsforskere.

Den ene, professor Arne Astrup, blev anklaget for at have rost Kærgården og smør i madmagasinet ’Bitz & Frisk’, samtidig med at han rådgiver mejeriindustrien.

LÆS ARTIKEL

Astrup har i mange år været med til at definere vores kostråd.

Den anden, Per Brændgaard, havde modtaget penge fra margarineproducenten Becel, samtidig med at han kritiserede selv samme Arne Astrup og selv samme smør.

Brændgaard står bag Sundhedsstyrelsens materiale om vægttab.

LARS DAHLAGER

Flere eksperter kritiserede i Jyllands-Postens artikel en korrupt branche, selv om de samtidig angav at få penge fra virksomheder som Nestlé, Urtekram, Arla, Vægtkonsulenterne og Danish Crown.

Det er en gentagelse af en historie, vi hører hele tiden, og som fik sit startskud, da det i 2003 kom frem, at førnævnte Arne Astrup havde modtaget penge fra sukkerproducenten Danisco, samtidig med at han rådgav danskerne som formand for Ernæringsrådet.

LÆS MERE

Afløseren på den post, fedmeprofessor Bjørn Richelsen, fratrådte tre år senere, da det blev afsløret, at han havde fået forskningsmidler fra slankepilleproducenterne Sanofi-Aventis og Roche uden at sige det.

Det så ikke kønt ud. Men i virkeligheden kan man finde den slags interessekonflikter overalt, hvor der er forskere.

Tag f.eks. de nye danske kostråd, skabt på baggrund af en rapport fra tolv forskere.

Her angiver otte – to tredjedele! – at de har en eller flere interessekonflikter.

Gruppens formand har modtaget forskningsmidler fra Dansk Industri, Arla, Danisco, Mejeriforeningens Forskningsfond, Lantmännen og Arla Foods.

Gruppens sukkersygeekspert samarbejder med samtlige store medicinalvirksomheder på området, heriblandt Novo Nordisk, Eli Lilly og Pfizer.

Topeksperten i fedtstoffer har modtaget forskningsmidler, holdt foredrag for eller siddet på advisory boards for otte medicinalvirksomheder.

Det betyder ikke, at de har dårlig moral. I dag er det et krav at søge midler fra erhvervslivet til sin forskning. Men det rammer deres troværdighed.

BITZ

Det er ernæringsforskningens tilstand anno 2013.

Ikke blot er den videnskabelige enighed forsvundet og afløst af kampe og forvirring:

Vores rådgivere er også spændt op af uigennemskuelige særinteresser og rasende personlige antipatier, der gør det svært at skille skæg fra snot.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce