Virkelighedsforvrængning. Markelpålæg i skriver forvrænger forestillngen om hvad markel er, og hvordan markel smager.
Foto: Tobias Selnæs Markussen

Virkelighedsforvrængning. Markelpålæg i skriver forvrænger forestillngen om hvad markel er, og hvordan markel smager.

Klummer

Redaktør: Makrel i skiver ligner en sørgelig udgave af en dårlig kødpølse

Det nye makrelprodukt, makrelpålæg i skiver, er en bjørnetjeneste for børnene og deres madpakker.

Klummer

Man tager 70 procent makrelfilet, noget tomatpulver, lidt gelatine fra svin, en mængde sukker, gærekstrakt og blander det med modificeret stivelse, et konsistensmiddel og husker også antioxidant E301, maser det sammen, skærer det i tynde skiver og voila:

Så har du makrelpålæg i skiver.

Ja, jeg skrev i skiver. »Lige til at putte på madpakken«, som fiskekonservesproducenten Amanda præsenterer produktet på sin hjemmeside. Nemt til madpakken og til »det kræsne publikum«, lyder det videre med udråbstegn som for at understrege genialiteten.

LÆS ARTIKEL

Og nu skal I høre, hvad det også er at lave sådan et produkt. Det er at gøre alle børn i Danmark en bjørnetjeneste. Det gælder også de to andre skiveskårede fiskepålæg af laks og tun, der ligger på pålægshylderne i supermarkedet og ligner sørgelige udgaver af en dårlig kødpølse.

For lad os lige starte med det grundlæggende her. Det er fint, prisværdigt og vigtigt, som Amanda også skriver om sig selv, at have missionen om, at der skal fisk og fiskekonserves i de danske munde. Det er sundt, godt for hjernen, det ved vi.

Det er derfor også bedre med en lille smule fisk end ingenting. Men når man opfinder et produkt som makrel forklædt i tynde pålægsskiver, der fjerner sig så langt fra, hvad makrel rent faktisk er, spiller vi fallit.

Kræsne børn er da så møghamrende irriterende, men faktum er jo, at det er os voksne, der ikke har taget os sammen, været vedholdende og præsenteret afkommet for den uendelige verden af (vel)smag, de kan komme i nærheden af. Det handler om, at børn skal blive trygge ved den mad, de får serveret, og serverer man den ofte nok, kommer trygheden snigende.

Nej, det er ikke sjovt alle de gange indtil da, hvor man møder rynkede næser, hører den evindelige jamren, smider maden ud, gør sig umage til ingen verdens nytte. Det synes jeg virkelig heller ikke.

Men alternativet er ikke godt nok. Derfor skal man også gøre forsøget den 11. gang. Gentagelser fremmer forståelsen og kan udrydde det vrængende ansigtsudtryk. Du viser dem jo også, hvordan man tager sko på cirka 3.874 gange, før den sidder i skabet.

Perioden, hvor børn fra 2 til 5-års alderen lider af fobi for ny mad, går oftest over. Men de har brug for hjælp til at lære, at makrelfilet, der er klumpet, har struktur og smager af noget, er helt normalt.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce