Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Snyd. Flere produkter i supermarkederne prøver at snyde kunderne til at tro, at varen er produceret i Danmark, hvilket ikke er tilfældet med mange produkter.
Foto: Mathias Christensen

Snyd. Flere produkter i supermarkederne prøver at snyde kunderne til at tro, at varen er produceret i Danmark, hvilket ikke er tilfældet med mange produkter.

Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Madklummen: Jeg har været udsat for et lille smør-svindelnummer

Visse fødevarer kan mistænkes for at prøve at snyde kunderne til at tro, at de køber danskproducerede produkter

Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I min Netto har de et produkt, de kalder Egelykke smør. Det er det smør, der fylder mest på hylden, som den står der i sine ekstra brede pakker og presser kasserne med Arlas Lurpak og Naturmælks lyseblå økosmør op i øverste hjørne.

LÆS ARTIKEL

På Egelykke-pakken flyver tre guldsmede rundt i en eng foran et hvidmalet stakit, en lille romantisk gestus til en tid, hvor der var vandhuller på marken, som ikke var drænet tørre.

Nu kunne man naivt tro, at tegningen af engen betød, at smørret kom fra naturligt miljø, men dummere er vi heller ikke nutildags. Vi ved godt, at køer går inden døre, og at enge ikke er andet end et rygte, der florerer i stalden.

Man kunne også være naiv og tro, at navnet Egelykke var en autentisk, historisk plantage af kongeligt beplantede egetræer, men vi er vant til, at navne nutildags ikke dækker over andet og dybere end en 2-timers brainstorm-session i marketingafdelingen eller en intern medarbejderkonkurrence, hvor Karen nede i pakkeriet ender med at vinde en kasse med chilenske vine.

Der er ikke træer eller nogen særlig lykke i produktet, og vi ved formentlig godt, at det ikke stammer fra en lille gård ved Løjs, der er gået i arv i seks generationer, og hvor mælken kærnes af en erotisk buttet malkepige med kuglerunde varmepletter på kinderne.

Men det, vi til gengæld godt kunne tro i farten på vej fra yoghurten over mod chipshylden, var, at indholdet i pakken stammede fra Danmark. Egelykke lyder jo drøndansk.

Men det stammer selvfølgelig fra tyske køer. For hvordan skulle man ellers kunne sælge smør til 12 kroner pakken for 250 gram i stedet for de 20 kroner, Lurpaksmørret ved siden af koster? I hvert fald ikke ved at betale danske lønninger til sine rumænske landarbejdere eller overholde de strammere danske regler for opstaldning af køer.

Det er et lille, diskret svindelnummer, Nettos 'Egelykke'-smør, et blandt mange i butikken, der skal snyde en travl indkøbshjerne til at tro, at den vælger dansk. Jeg siger ikke, at vi partout skal være patriotiske i vores indkøbsvaner, selv om jeg selv har det svært med at sende min lønindtægt til Slesvig, når danske landmænd går ned på stribe.

Hvis I vil sælge tysk smør, så fred være med det, men kald det Mecklenburg-Holsteiner-smør eller Hansa Milch Butter eller noget, der reelt afspejler, hvad det er. Det andet er identitetstyveri.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden