Snyd. Flere produkter i supermarkederne prøver at snyde kunderne til at tro, at varen er produceret i Danmark, hvilket ikke er tilfældet med mange produkter.
Foto: Mathias Christensen

Snyd. Flere produkter i supermarkederne prøver at snyde kunderne til at tro, at varen er produceret i Danmark, hvilket ikke er tilfældet med mange produkter.

Klummer

Madklummen: Jeg har været udsat for et lille smør-svindelnummer

Visse fødevarer kan mistænkes for at prøve at snyde kunderne til at tro, at de køber danskproducerede produkter

Klummer

I min Netto har de et produkt, de kalder Egelykke smør. Det er det smør, der fylder mest på hylden, som den står der i sine ekstra brede pakker og presser kasserne med Arlas Lurpak og Naturmælks lyseblå økosmør op i øverste hjørne.

LÆS ARTIKEL

På Egelykke-pakken flyver tre guldsmede rundt i en eng foran et hvidmalet stakit, en lille romantisk gestus til en tid, hvor der var vandhuller på marken, som ikke var drænet tørre.

Nu kunne man naivt tro, at tegningen af engen betød, at smørret kom fra naturligt miljø, men dummere er vi heller ikke nutildags. Vi ved godt, at køer går inden døre, og at enge ikke er andet end et rygte, der florerer i stalden.

Man kunne også være naiv og tro, at navnet Egelykke var en autentisk, historisk plantage af kongeligt beplantede egetræer, men vi er vant til, at navne nutildags ikke dækker over andet og dybere end en 2-timers brainstorm-session i marketingafdelingen eller en intern medarbejderkonkurrence, hvor Karen nede i pakkeriet ender med at vinde en kasse med chilenske vine.

Der er ikke træer eller nogen særlig lykke i produktet, og vi ved formentlig godt, at det ikke stammer fra en lille gård ved Løjs, der er gået i arv i seks generationer, og hvor mælken kærnes af en erotisk buttet malkepige med kuglerunde varmepletter på kinderne.

Men det, vi til gengæld godt kunne tro i farten på vej fra yoghurten over mod chipshylden, var, at indholdet i pakken stammede fra Danmark. Egelykke lyder jo drøndansk.

Men det stammer selvfølgelig fra tyske køer. For hvordan skulle man ellers kunne sælge smør til 12 kroner pakken for 250 gram i stedet for de 20 kroner, Lurpaksmørret ved siden af koster? I hvert fald ikke ved at betale danske lønninger til sine rumænske landarbejdere eller overholde de strammere danske regler for opstaldning af køer.

Det er et lille, diskret svindelnummer, Nettos 'Egelykke'-smør, et blandt mange i butikken, der skal snyde en travl indkøbshjerne til at tro, at den vælger dansk. Jeg siger ikke, at vi partout skal være patriotiske i vores indkøbsvaner, selv om jeg selv har det svært med at sende min lønindtægt til Slesvig, når danske landmænd går ned på stribe.

Hvis I vil sælge tysk smør, så fred være med det, men kald det Mecklenburg-Holsteiner-smør eller Hansa Milch Butter eller noget, der reelt afspejler, hvad det er. Det andet er identitetstyveri.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce