Slankekur. Stenalderkuren fik hårde ord med på vejen i TV2-serien En kur der dur, selvom flere af deltagerne tabte sig adskillige kilo. Kritikken lød på for meget kød i kosten.
Foto: Per Folkver

Slankekur. Stenalderkuren fik hårde ord med på vejen i TV2-serien En kur der dur, selvom flere af deltagerne tabte sig adskillige kilo. Kritikken lød på for meget kød i kosten.

Klummer

Madskribenten: Jeg har set en Tv-kur, der slet ikke dur

Er TV 2-serien 'En kur der dur' for farvet af eksperternes egeninteresser?

Klummer

Er den bedste kur at drikke juice hver dag? Eller spise mad med ultrahøjt fedtindhold? Eller måske den populære stenalderdiæt?

For nylig fik jeg endelig taget mig sammen til at se TV 2’s serie 'En kur der dur', som havde sat sig for at kåre den bedste slankekur ved at sætte overvægtige danskere til at gå på fem af tidens populære diæter.

Det var underholdende, på sin vis lærerigt og helt og aldeles farvet af eksperternes fordomme, tågede logikker og egeninteresser.

LÆS ARTIKEL

Programmerne var fra første færd helt uklare på, hvad ’en kur der dur’ egentlig skulle vurderes på. Juicekuren virkede elendigt som slankekur, men fik 4 ud af 5 point af ekspert nr. 1, ernæringsterapeut Louise Bruun, fordi den var et »en form for boost til noget fremadrettet«.

Så skidt med, at din krop fortærer sine egne muskler på kuren.

Stenalderdiæten, hvor deltagerne tabte rigtig meget af det farlige fedt om organerne, fik anderledes hårde hug:

»Grundlæggende synes jeg faktisk ikke, det er en slankekur, mere en slags religion«, sagde ekspert nr. 2, tv-lægen Jerk. W. Langer, mens Bruun afviste den helt, fordi den indeholdt for meget kød. At den ’duede’, måtte komme i anden række.

I testen af den populære Dukandiæt tabte den kvindelige deltager 7 kilo og 11 cm i livvidde, den mandlige 13,5 kilo og 10 cm om livet, hvad der gjorde den til den meste effektive kur i hele programmet. De to deltagere syntes, at den var nem at gå til. Men eksperterne skulle ikke nyde noget.

»Den kræver for meget af én«, sagde Langer og gav den 3 point. For meget protein og fedt, sagde diætisten og gav den 1 point. Laveste score til den mest effektive diæt.

5:2-diæten, hvor den ene deltager stort set ikke tabte sig (1,6 kilo) og den anden tabte 9 kilo med en meget høj startvægt, endte derimod med kåringen som ’en kur der dur’.

»Du får et vægttab; den er nem at udføre; helbredsmæssigt er den rigtig god. Jeg synes, det er en fantastisk kur«, smilede diætisten Louise Bruun.

Til dem, der ikke måtte vide det, går 5:2-kuren ud på at sulte sig i to dage og spise helt almindeligt i 5 dage. Slik, kunstige farvestoffer, håndværkere med tandsmør, everything goes. Den er så sund og usund, som man gør den til.

Mens udsendelsesrækken kørte, udgav diætist Louise Bruun bogen ’Sund og slank med 5:2’ og strøg ind som nr. 1 på bestsellerlisten. Så på den måde var det alligevel den kur, der duede. Bare ikke nødvendigvis for os andre.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce