Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Miriam Dalsgaard
Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Madklumme: Køkkenmaskiner er en invasiv art

Er det 'Livsnødvendigt grej' eller dyre, støvsamlende aggregater, der gemmer sig i skabene?

Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Køkkenmaskiner er en invasiv art. Når først de er kommet indenfor, muterer de og kommer snigende i en lind strøm i udsalgstider og ved fødselsdage og finder selv den mindste smule ledig plads i skabene, indtil den som hos mig slipper op.

Der må også sidde mange utrolig kreative mennesker derude og opfinde maskiner, man først opdager, man kan undvære, når det er for sent. Når man har betalt, og de står der og fylder.

Indimellem viser de sig nu også fra den gode side. Det er, når man kan kamuflere kalksmagen i byvandet med liflig kulsyre på danskvandsmaskinen, når halvgammel frugt og et par gulerødder med holdbarheden hængende i tynd tråd kan blive til en juice – og man slipper for at blive flået hos Joe & The Juice – når ungerne kigger med store, spændte øjne, fordi en dej bliver til fettuccine i pastamaskinen, eller når man slipper for klæg og klistret dej i håndfladerne ved at smide alting i røremaskinen, og så springer vi lige let hen over mikrohakkeren, æbleskivepanden, håndmikseren, pølsehornet, blenderen, mikroovnen og Nespresso-dyret.

Ifølge en undersøgelse fra FDB-analyse, Politiken beskrev i 2010, svarede 40 pct. af de 1.895 adspurgte, at de havde køkkenmaskiner, de ikke bruger. Blandt andet fordi de er for besværlige at rengøre, er klodsede at bruge og klodsede i sig selv. Mon ikke tallet er det samme i dag?

Vores nedarvede selvforsyningskultur fortæller os, at vi nok skal vise, at vi kan klare os selv – og er der en maskine, der kan gøre det lidt lettere, er det bare om at skovle til sig. Siden mændene også for alvor er kommet i køkkenerne, har de også hjulpet til med at fylde op med ’livsnødvendigt grej’. Men mange flere af årets dage står maskinerne bare på hylderne skulder ved skulder og rækker tunge ad mig og mine dyre indkøb og gode intentioner – og minder mig om, at man indimellem kan lade det blive ved tanken. At vi ikke bliver bedre mennesker, fordi bollerne, pastaen eller juicen altid er hjemmelavet på en maskine. Ikke alle vores ideer og intentioner skal død og pine realiseres eller behøver at gå i opfyldelse, før vores eksistens er berettiget, eller at vi klarer os godt.

Prisen for de dyre aggregater tjener sig ikke ind, hvis ikke de bliver brugt nærmest hver dag. Så den gode gamle om ’lidt, men godt’ gælder også her. Og min forårsrengøring starter i køkkenskabene i år.

Selv om en chokoladesmelter nu ville være god.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden