Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lækkert. Dagligvareforretningernes udvalg af blandt andet forskellige udskæringer af kød er blevet markant bedre, mener Lars Dahlager. (arkivfoto)
Foto: MATHIAS CHRISTENSEN

Lækkert. Dagligvareforretningernes udvalg af blandt andet forskellige udskæringer af kød er blevet markant bedre, mener Lars Dahlager. (arkivfoto)

Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Madklummen: Hurra for fødevareindustrien!

Her følger en ode til dagligvareforretningernes bugnende udvalg af friske fødevarer.

Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Under et besøg i Netto i Bagsværd brølede min kammerat Morten og jeg af glæde, da vi opdagede et spottilbud på en stribe glimrende Semper Ardens-øl fra Carlsberg.

En tier stykket, stod der. Vi fyldte vognen op. Så gik vi ind og købte to vakuumerede entrecotebøffer af egentlig overraskende god kvalitet.

I Irma købte vi frisklavede pølser med æbler og rosmarin, der viste sig at være sublime, og vi købte store mørkebrune portobello-svampe og små romainesalater, der skulle dryppes med balsamico og en god olivenolie. Frokosten var hjemme.

Vi er kommet langt Det helt banale indkøb kunne ikke have ladet sig gøre for tyve år siden. Vi glemmer nogle gange, i alle diskussionerne om industriens skodprodukter og deres tarvelige forretningshemmeligheder, at vi faktisk er kommet langt. Det var værre for ti år siden, og en jammerdal rugende af tænders gnidsel, hvis vi går tyve eller tredive år tilbage.

Vi tager for givet, at vi kan få spidskål, fennikel, limefrugter, brune champignoner, forårsløg, persillerødder og bredbladet persille, men du kunne, så vidt jeg husker, ikke få nogen af delene i Brugsen for tyve år siden, for slet ikke at nævne friséesalat, rucola, møgbillige kantareller og tomater fra Fyn, der smager helt fornuftigt, hvis de får lov til at ligge i vindueskarmen.

I kødafdelingen er der altid økologisk hakket kød, vi kan få ribeye, shortribs, entrecote, flanksteak, ja meget mere interessante udskæringer end de engelske bøffer og minutbøffer, der dominerede montren under Murens fald, der er skaftkoteletter, stegeben, svinekæber på tilbud, prærullet porchetta, æble-timian-medister uden tilsætningsstoffer, snaskede spareribs fra Tulip, fremragende møgdyrt bacon fra Aalbæk og vakuumpakket serranoskinke.

Rå æggeblommer og røvgodt knækbrød
De konventionelle kyllinger er salmonellafri som det eneste sted i verden, og hønsene lægger æg, du kan spise rå med vodka til manddomsritualer.

Du kan få Hellmanns mayonnaise i stedet for Bähnckes, dijonsennep fra Maille i stedet for taffelsennep, cherrytomater på dåse, spelt, borlottibønner, basmati- og arborio-ris, du kan få citrongræs på glas, currypasta, koldpresset rapsolie, hæderlige tortillawraps og røvgodt knækbrød fra Urtekram. Du kan få olivenolie.

I 1990 diskuterede vi altid, om grøn Tuborg eller Carlsberg Hof var bedst, i dag har dit standardsupermarked 50 øl – de fleste danskbryggede – der slår dem af banen. Du kan kværne din kaffe selv af estatebønner fra sydsiden af Kilamanjaro.

Varmtvandsrejer og nybagt brød
Du kan få grøn te. Du kan få hybenblomstsaftevand og Red Bull. Fisk er en jammerdal, men du kan få store varmtvandsrejer, røget hellefisk, fiskesovs, ansjoser, nori-tang og albacore-tun på glas. Det fandt man ikke i 1985.

På min mejerihylde står der Vesterhavsost, Hø-ost og upasteuriseret Comté, økomælken i Netto er sgu billigere end den konventionelle lige nu, der er græsk yoghurt, skyr, fremragende 38 pct. cremefraiche fra Thise og biodynamisk gårdmælk fra Naturmælk med 4 pct. fedt (prøv den!).

I gamle dage kunne vi vælge mellem mørkt eller lyst rugbrød, altid tørt og uden skyggen af kerner, i dag er rugbrødet i Rema 1000 bagt samme morgen.

Lovpris det vi har

Der er mørk 85 pct. chokolade, håndlavede flødeboller og konfekture lavet af islændinge. Der er økologisk is, hvor vaniljen stammer fra Madagaskar. I gamle dage anså vi dildchips for at være avanceret, nu kan vi få stærke chilinødder, ristede salte mandler, italienske grissini, rodfrugtchips af pastinakker og gulerødder, nachos med hot salsa og Nettos grovchips friturestegt i Tårs i jordnøddeolie.

Der er Famous Grouse-whisky i kiosken. Og Havana Club. Og panodiler. Det havde de heller ikke før i tiden.

Der er stadig meget, vi mangler. Men vi skal også huske at lovprise det, vi har fået.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden