Jensens Bøfhus. Familierestaurant som ikke skræmmer middelklassen væk.
Foto: Finn Frandsen

Jensens Bøfhus. Familierestaurant som ikke skræmmer middelklassen væk.

Klummer

Dahlager: Jensen's Bøfhus er ikke et offer for eliten

Der mangler usnobbede restauranter for børnefamilier - med god mad, mener Lars Dahlager.

Klummer

Glem Jensen’s Bøfhus’ aktuelle problemer et øjeblik og tænk over følgende: Kan en folkets restaurant, der serverer whiskysovs og spareribs, nogensinde få en god avisanmeldelse?

Det spørgsmål har sociolog og liberal provokatør Henrik Dahl stillet på sin Facebook, efter at Berlingske-anmelder Svend Rasmussen var taget på Jensen’s for at efterprøve, hvad det var for et varemærke, Bøfhuset var så forhippet på at få beskyttet i den nylige højesteretssag. ’Jensen’s Bøfhus krænker dine smagsløg’, lød skudsmålet. Ifølge Henrik Dahl ville restauranten aldrig kunne få en fair og rimelig behandling:

»Antag – bare for argumentationens skyld – at en vaks tjener havde fået øje på anmelderen og med lynets hast smuglet en stribe retter fra Kong Hans (...) ind på anmelderens tallerken. De havde fået en stjerne alligevel (...) man sidder tilbage med en følelse af massiv forudindtagethed«, skrev Dahl.

LÆS ARTIKEL

Hvis Henrik Dahl havde troet, at hans følgere på Facebook ville støtte ham i det angreb mod eliten, tog han fejl: Mange skrev, at én stjerne var helt passende og måske lidt i overkanten. Jensen’s er da også bundskraberen på anmeldelsesstedet Trustpilot og får massiv kritik fra flertallet af kunderne på Tripadvisor.

Kritikken lyder på, at maden er industriel, opvarmet, oversødet, undersaltet, kødet af ringe kvalitet, stegt »grå med en diminutiv bræmme af lyserødt i midten, som flygtede ved først givne lejlighed«, som radioanmelderen Martin Kongstad berettede forleden. Og så er det oven i købet dyrt: en tør tykstegsbøf – et af de helt triste stykker bøfkød – for 249 kroner? For de penge kan man få en topkvalitet ribeye og pomfritter et dusin steder i København.

Henrik Dahl er langtfra den eneste, der i tidens løb har påstået, at der eksisterer en særlig folkelig sans for kvalitet, som vi på parnasset ikke forstår at honorere, men som er lige så gyldig som vores. Her er sandheden bare, at også folkedybets Fona-ekspedienter og neglesalonindehavere foretrækker ribeye over knastørt andenrangskød, hjemmelavet smørbearnaise over Knorrs rapsolieversion fra bøtte, og sprøde dobbeltfriterede pomfritter over blege og melede. Den tid, hvor folket drak grøn Tuborg og mente, at alt andet var for snobber, er sgu da ovre. Hvad er det så, der får folk til at gå på Jensen’s Bøfhus? Nogle kunder skriver, at det skyldes børnene og alt-du-kan-æde-softice-baren.

Svend Rasmussen kommer selv med et bud i et svar til Henrik Dahl: »Jeg tror, det handler om en vis uformel hygge og en venlig betjening. Mange mennesker, der ikke går op i mad eller spiser ude særlig ofte, kan godt være intimiderede af de ’finere’ restauranter og føle sig lidt dumme, når tjenerne rabler alle mulige fine ord om vin og mad af sig. Det får de ikke på Jensen’s«.

Se, det er da en forklaring, som en sociolog burde kunne forstå. Og en reel udfordring for restaurantbranchen: Skab nogle steder, hvor folk kan gå hen med børn uden at føle sig ucool, uvidende eller usikre.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce