slurk. Skulle det være noget med en kop kaffe med smør?
Foto: Martin Slottemo Lyngstad

slurk. Skulle det være noget med en kop kaffe med smør?

Klummer

Smør i kaffen smager sgu ikke godt

Madskribent Lars Dahlager har kastet sig ud i et palæo-eventyr. Kaffe med smør og olie til morgenmad.

Klummer

Forleden dag fandt jeg mig selv i færd med at blende to spiseskefulde smør ned i min morgenkaffe. Bagefter overvejede jeg, hvordan jeg var endt her. Drikken hedder Bulletproof-kaffe og har i nogen tid været the shit i stenalder- og helsekredse. Det er det, Stenalder-Thomas Rode indtager om morgenen sammen med et glas rådyrbouillon, fortalte han, da tv-programmet ’Kender du typen’ var på besøg sidste år.

»Det giver god energi«, sagde han.

LÆS ARTIKEL

Bulletproofkaffens fedtsyresammensætning booster de kognitive evner

Det hører man hele tiden, det med god energi. Mette Helbæk, der ellers er kendt som biodynamisk grøntsagskvinde, drikker »skudsikker kaffe på morgener, hvor det godt må gå lidt stærkt (...) fedtet i kaffen gør, at jeg holder mig mæt og fuld af energi i mange timer«.

Det kan kun være et spørgsmål om tid, før 7-Eleven – der som bekendt er gået palæo-amok det sidste halve år – også tilbyder smør-latte fra kaffeautomaten.

Som sociologen Ulla Holm skrev i en klumme ved nytår: »I 2015 vil Bulletproof-konceptet nå nye højder. Blend alt, hvad du spiser, med smør, og sig, du oplever et boost på alle niveauer af dit liv«.

Bulletproof-kaffe er opfundet af den amerikanske entreprenør og biohacker Dave Asprey, der også sælger ’skimmel-fri’ kaffebønner og en ’hjerne’-olie fyldt med såkaldte mellemkædede mættede fedtsyrer. Teorien er, at drikken giver energi som en fuld morgenmad, hjælper med vægttab, og at dens særlige fedtsyresammensætning sågar booster dine kognitive evner.

Tanken om smørfedt fik det til at vende sig i mig

Jeg bestemte mig for at prøve det af. Jeg bestilte en flaske ’Brain Octane’-olie fra Biohack.dk til 180 kroner halvliteren, købte en pakke økologisk smør og bryggede en stor kop kaffe. Kaffen fik tilsat to store spiseskefulde smør, to spiseskefulde olie og blev blendet med stavblender. Derefter overvandt jeg mig selv, drak den og gik på arbejde.

Det virkede på en måde. Jeg kunne i tre dage holde mig kørende til frokosten. Det manglede da bare – i betragtning af at der alene i smørret er 400-500 kalorier. Var jeg klarere i hjernen? Aner det ikke. På fjerdedagen stod jeg med pakken af smør og kiggede på den med voksende uvilje.

Tanken om slurk efter slurk af smørfedt fik det til at vende sig i mig. Morgenmad skal smage rent af frugt og mysli og yoghurt og blødkogte æg. Om morgenen bør smør ikke have nogen anden rolle end at være lim mellem lagret danbo og et syndigt stykke brød. Men det kan I palæodrenge jo ikke lide, vel?

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce