Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

slurk. Skulle det være noget med en kop kaffe med smør?
Foto: Martin Slottemo Lyngstad

slurk. Skulle det være noget med en kop kaffe med smør?

Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Smør i kaffen smager sgu ikke godt

Madskribent Lars Dahlager har kastet sig ud i et palæo-eventyr. Kaffe med smør og olie til morgenmad.

Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forleden dag fandt jeg mig selv i færd med at blende to spiseskefulde smør ned i min morgenkaffe. Bagefter overvejede jeg, hvordan jeg var endt her. Drikken hedder Bulletproof-kaffe og har i nogen tid været the shit i stenalder- og helsekredse. Det er det, Stenalder-Thomas Rode indtager om morgenen sammen med et glas rådyrbouillon, fortalte han, da tv-programmet ’Kender du typen’ var på besøg sidste år.

»Det giver god energi«, sagde han.

LÆS ARTIKEL

Bulletproofkaffens fedtsyresammensætning booster de kognitive evner

Det hører man hele tiden, det med god energi. Mette Helbæk, der ellers er kendt som biodynamisk grøntsagskvinde, drikker »skudsikker kaffe på morgener, hvor det godt må gå lidt stærkt (...) fedtet i kaffen gør, at jeg holder mig mæt og fuld af energi i mange timer«.

Det kan kun være et spørgsmål om tid, før 7-Eleven – der som bekendt er gået palæo-amok det sidste halve år – også tilbyder smør-latte fra kaffeautomaten.

Som sociologen Ulla Holm skrev i en klumme ved nytår: »I 2015 vil Bulletproof-konceptet nå nye højder. Blend alt, hvad du spiser, med smør, og sig, du oplever et boost på alle niveauer af dit liv«.

Bulletproof-kaffe er opfundet af den amerikanske entreprenør og biohacker Dave Asprey, der også sælger ’skimmel-fri’ kaffebønner og en ’hjerne’-olie fyldt med såkaldte mellemkædede mættede fedtsyrer. Teorien er, at drikken giver energi som en fuld morgenmad, hjælper med vægttab, og at dens særlige fedtsyresammensætning sågar booster dine kognitive evner.

Tanken om smørfedt fik det til at vende sig i mig

Jeg bestemte mig for at prøve det af. Jeg bestilte en flaske ’Brain Octane’-olie fra Biohack.dk til 180 kroner halvliteren, købte en pakke økologisk smør og bryggede en stor kop kaffe. Kaffen fik tilsat to store spiseskefulde smør, to spiseskefulde olie og blev blendet med stavblender. Derefter overvandt jeg mig selv, drak den og gik på arbejde.

Det virkede på en måde. Jeg kunne i tre dage holde mig kørende til frokosten. Det manglede da bare – i betragtning af at der alene i smørret er 400-500 kalorier. Var jeg klarere i hjernen? Aner det ikke. På fjerdedagen stod jeg med pakken af smør og kiggede på den med voksende uvilje.

Tanken om slurk efter slurk af smørfedt fik det til at vende sig i mig. Morgenmad skal smage rent af frugt og mysli og yoghurt og blødkogte æg. Om morgenen bør smør ikke have nogen anden rolle end at være lim mellem lagret danbo og et syndigt stykke brød. Men det kan I palæodrenge jo ikke lide, vel?

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden