Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
sundhed. Madredaktøren opfordrer til at mærke efter og undgå at drukne i alle de bøgerne om sundhedstendenser.
Foto: Martin Lehmann

sundhed. Madredaktøren opfordrer til at mærke efter og undgå at drukne i alle de bøgerne om sundhedstendenser.

Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fri mig fra loppeskalsfrø, stevia og chiafrø

Madredaktøren er træt af overfloden af bøger om sunde, mystiske diæter.

Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Hvordan føles det, når du er sulten«, spurgte sundhedsplejersken min søn, da han begyndte i skole. »Og hvordan føles det, når du er mæt?«. Drengen svarede, at han havde et hul i maven, når han var sulten, og at det var fyldt op, når han var mæt. »Det er godt«, svarede hun og så på mit let måbende ansigt: »Det er nemlig ikke alle, der kan mærke det«.

Lige i øjeblikket vælter det ind på redaktionen med bøger, som på hver sin måde prøver at tage hånd om, at voksne mennesker har svært ved at mærke, når de er sultne – og når de er mætte.

’En sund balance’, ’Det der virker’, ’Tab 12 kilo på 12 uger’, ’Sund balance’, ’Mission sund’, ’Appetit på livet’, ’Slank på 1 sekund’, ’Alkalinekogebogen’ – bare for at nævne titlen på nogle af dem. I dette forår er der kommet næsten lige så mange bøger om diæt, livsstil, kur, måltidssystemer og sund mad som egentlige kogebogsudgivelser.

Mangfoldighed fryder

Jeg synes, det er svært deprimerende. Ja, jeg ved godt, at der er mange overvægtige danskere, som finder en diæt eller et system i bøgerne, som de har glæde af at følge, og at one size fits all ikke gælder, når det handler om at tabe sig (som Umahro Cadogan fortæller på næste side), så det er godt med noget mangfoldighed.

KRITIK

Men. Når der tilsyneladende er så godt salg i sundhedsbøgerne, at det sprøjter ud med næsten identiske titler og utallige bud på f.eks. 5:2 og Low Carb, siger det mig, at det ikke kun er overvægtige, der køber bøgerne.

Det er også sådan nogle som mig, der er normalvægtige, men som drømmer sig tilbage til dengang, de passede en størrelse 38 og havde strammere maveskind, smallere hofter og mindre cellulitis. Som render rundt med 3-5 kilo mere, end de synes, de bør veje.

Derfor er de parate til at spise store mængder af quinoa og skyr (smager rædselsfuldt) samt gluten- og laktosefri produkter (uden at have skyggen af allergi) – som de fleste af sundhedsbøgerne bruger i et eller andet omfang. Eller bage pandekager med hytteost og loppefrøskaller og lagkagebunde med kikærter. Eller stege og bage med kokosolie, som – dømt på sin gentagne optræden i bøgerne – er hot, hot.

Kager skal være usunde

Der er intet i verden, jeg hellere vil undgå end at spise kager, der foregiver at være sunde, og du får mig ikke til at bruge en knivspids stevia i min relish eller hælde chiafrø i min havregrød.

Jeg går ind for at spise mad og måltider med lidt af det hele, kulhydrat, fedt og protein – det er det, mad består af. Til gengæld prøver jeg på kun at spise, når jeg er sulten. Og stoppe, når jeg er mæt. Det kræver kun, at jeg mærker efter.

KLUMME:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden