sundhed. Madredaktøren opfordrer til at mærke efter og undgå at drukne i alle de bøgerne om sundhedstendenser.
Foto: Martin Lehmann

sundhed. Madredaktøren opfordrer til at mærke efter og undgå at drukne i alle de bøgerne om sundhedstendenser.

Klummer

Fri mig fra loppeskalsfrø, stevia og chiafrø

Madredaktøren er træt af overfloden af bøger om sunde, mystiske diæter.

Klummer

»Hvordan føles det, når du er sulten«, spurgte sundhedsplejersken min søn, da han begyndte i skole. »Og hvordan føles det, når du er mæt?«. Drengen svarede, at han havde et hul i maven, når han var sulten, og at det var fyldt op, når han var mæt. »Det er godt«, svarede hun og så på mit let måbende ansigt: »Det er nemlig ikke alle, der kan mærke det«.

Lige i øjeblikket vælter det ind på redaktionen med bøger, som på hver sin måde prøver at tage hånd om, at voksne mennesker har svært ved at mærke, når de er sultne – og når de er mætte.

’En sund balance’, ’Det der virker’, ’Tab 12 kilo på 12 uger’, ’Sund balance’, ’Mission sund’, ’Appetit på livet’, ’Slank på 1 sekund’, ’Alkalinekogebogen’ – bare for at nævne titlen på nogle af dem. I dette forår er der kommet næsten lige så mange bøger om diæt, livsstil, kur, måltidssystemer og sund mad som egentlige kogebogsudgivelser.

Mangfoldighed fryder

Jeg synes, det er svært deprimerende. Ja, jeg ved godt, at der er mange overvægtige danskere, som finder en diæt eller et system i bøgerne, som de har glæde af at følge, og at one size fits all ikke gælder, når det handler om at tabe sig (som Umahro Cadogan fortæller på næste side), så det er godt med noget mangfoldighed.

KRITIK

Men. Når der tilsyneladende er så godt salg i sundhedsbøgerne, at det sprøjter ud med næsten identiske titler og utallige bud på f.eks. 5:2 og Low Carb, siger det mig, at det ikke kun er overvægtige, der køber bøgerne.

Det er også sådan nogle som mig, der er normalvægtige, men som drømmer sig tilbage til dengang, de passede en størrelse 38 og havde strammere maveskind, smallere hofter og mindre cellulitis. Som render rundt med 3-5 kilo mere, end de synes, de bør veje.

Derfor er de parate til at spise store mængder af quinoa og skyr (smager rædselsfuldt) samt gluten- og laktosefri produkter (uden at have skyggen af allergi) – som de fleste af sundhedsbøgerne bruger i et eller andet omfang. Eller bage pandekager med hytteost og loppefrøskaller og lagkagebunde med kikærter. Eller stege og bage med kokosolie, som – dømt på sin gentagne optræden i bøgerne – er hot, hot.

Kager skal være usunde

Der er intet i verden, jeg hellere vil undgå end at spise kager, der foregiver at være sunde, og du får mig ikke til at bruge en knivspids stevia i min relish eller hælde chiafrø i min havregrød.

Jeg går ind for at spise mad og måltider med lidt af det hele, kulhydrat, fedt og protein – det er det, mad består af. Til gengæld prøver jeg på kun at spise, når jeg er sulten. Og stoppe, når jeg er mæt. Det kræver kun, at jeg mærker efter.

KLUMME:

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce