Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

altaner. De er populære, men det er faktisk pænest hvis de ikke er der, mener Politikens Lars Hedebo.

Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Boligskribenten: Altaner er byens nye filipenser

Altaner pynter ikke i bybilledet, selvom de er skønne at bruge.

Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Søndag eftermiddag kom jeg cyklende igennem Stefansgade på Nørrebro i København. Da jeg trillede gennem den sidste del ned mod Borups Allé, blev jeg helt rolig. Nok var der masser af grimme valgplakater, men den var også en visuel ro, som var helt vidunderlig.

Jeg steg af cyklen og kiggede lidt på de lyse boligkarreer, og jeg glædede mig over, hvor velholdte bygningerne er. De gamle vinduer er malet sirligt i forskellige kulører, og træværket rundt om dørene er velholdt. Det hele er så nedtonet og fint, at man næsten må knibe sig armen. Man skulle tro, det hele var blevet opført i går, så pænt er der i den ende af gaden, hvor der endnu ikke er berlinersmart som i den modsatte ende.

LÆS ARTIKEL

Og så gik det op for mig. Årsagen til, at der er så rart og roligt i Stefansgade, er fraværet af altaner. Der er simpelt hen ikke en eneste altan på de gamle arbejderboliger, som står med helt rene facader, som da de blev bygget i tidernes morgen.

Altaner er ellers det hotteste, man kan investere i for tiden, og jeg tror ikke, at der findes den andelsforening eller ejerforening i København, som ikke diskuterer altaner i disse år. For omkring 100.000 kroner kan man sidde mange meter hævet over gaden og spise sin aftensmad i det fri, mens man skuler over til genboen. Man kan også sidde der og nyde formiddagssolen. Dyrke tomater og blomster. Ja, i det hele taget kan man få udvidet sin lejlighed med adskillige kvadratmeter, og det må være skønt.

Desværre har det taget overhånd. Tril igennem Burmeistergade på Christianshavn, og se, hvordan altaner fuldkommen har overtaget de gamle bygninger. Kør op ad Overgaden oven Vandet og se, hvordan de gamle gule bygninger bag Lagkagehuset har fået klasket stålaltaner op, som ikke matcher bygningens udtryk. Lige midt i et historisk miljø.

I Sankt Hans Gade på Nørrebro er der kommet altaner. Overalt på Vesterbro, langs Søerne og i mit eget kvarter på Frederiksberg vælter altanerne frem som filipenser på en teenager. Heldigvis vælger nogle boligforeninger at lægge altanerne ind mod baggårdene, og det er måske det, der er tilfældet i Stefansgade, hvor facaderne stadig har det harmoniske udtryk, som er gået tabt adskillige steder i hovedstaden.

Vi kan tilsyneladende ikke få nok af altaner, og jeg kan godt forstå, hvorfor de er så tillokkende. Men tag lige igennem Stefansgade, og se, hvor pænt fraværet af altaner også kan være.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden