Foto: Simon Fals
Klummer

Designskribenten: Så skab dog en pæn elkedel

Designskribenten undrer sig over det sørgelige udvalg af elkedler.

Klummer

Hver morgen, når jeg koger vand til te eller kaffe, står jeg og kigger på min elkedel. Jeg har haft den i syv år, og jeg gruer for, at den en dag stiger af. Det tog mig nemlig adskillige måneder at finde noget pænt og funktionelt at koge vand i, og da jeg fandt denne fra Siemens, var jeg lykkelig. Men den holder næppe evigt, for jeg har regnet ud, at den er blevet brugt 1.365 gange, siden jeg købte den.

Det gode ved min elkedel er, at den er pæn, og at den koger vandet lynhurtigt. Og så kan man holde på kedlen uden at brænde nallerne, selv om vandet netop har kogt. Den er også god at hælde af, den er nem at gøre ren – ja, der er faktisk ikke noget dårligt at sige om den kedel. Bortset fra én ting: Inden for de kommende år holder den med stor sandsynlighed op med at virke, og så er jeg i krise. For meget tyder på, at min Siemens-kedel er taget af markedet, og hvad gør jeg så?

LÆS ARTIKEL

Når jeg keder mig, kan jeg godt finde på at google elkedler. Og jeg ender altid med at blive deprimeret. Hvorfor er der ingen designere, der har designet en elkedel, som ikke ligner en rumraket eller noget skrammel på et hotelværelse i Kina?

De fleste elkedler er fremstillet i hvid eller sort ildelugtende plast, eller også har de et retrolook, som måske ville holde, hvis man huserede i et fransk landkøkken. Men når man nu både har lækre gryder, gode knive og pæne kopper, hvorfor kan man så ikke få en elkedel, der er så pæn, at den er til at holde ud at kigge på? Og som holder i mere end et år vel at mærke.

Den japanske designer Sori Yanagi har designet en kedel, som er til at sætte på komfuret. Den er jeg fristet af, men det går bare for langsomt at koge vand på gas, synes jeg. Danske Mads Odgård har også lavet en god kedel for Raadvad, der også er til at sætte på komfuret. Den har Raadvad desværre besluttet at fjerne fra sit sortiment, og det er trist, for hvis man lavede den om til en eludgave, ville den holde maks.

Egentlig kan jeg bedst lide en helt klassisk elkedel som dem fra Russel Hobbs i gamle dage, hvor man sætter ledningen i en kedel af rustfrit stål og kan høre, hvordan den buldrer løs, mens den koger vandet. Den er desværre udgået, og tilbage er kun grimme modeller.

Men er der ikke en designer, der kunne finde på at designe en elkedel, som alle vi, der ikke har andre problemer, kunne få lov at trøste os med? Rammer man det helt rigtige udtryk, er jeg sikker på, at man kan skabe en sællert.

Indtil det sker, må jeg holde vejret og håbe, at min elkedel holder. Og ellers må jeg jo bare bruge en kasserolle.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce