Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

SPAR. 'Spis og spar' forholder sig ikke til, hvad det er, man får, når man køber billigt.
Foto: Thomas Borberg (arkiv)

SPAR. 'Spis og spar' forholder sig ikke til, hvad det er, man får, når man køber billigt.

Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DR's nye mad-tv lefler for Discountdanmark

Kommentar. Mad behøver ikke at være dyrt for at være godt, men det lærer vi ikke meget om i programmet 'Spis og spar'.

Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De seneste år er der sket noget i danskernes indkøbskurv. Selv om discountmarkedet stadig vokser, er vi er begyndt at bruge flere penge på kvalitetsprodukter, på økologi og på lokale råvarer. Og hvilken forbrydelse, synes præmissen at være for DR’s nye madprogram ’Spis og spar’. For nylig besøgte vi en velstillet familie fra Herning, der gerne ville have råd til en rejse til Caribien. Men deres problem var, at de er glade for lækre madprodukter og bruger 8.000 kroner om måneden på mad.

»Så vi skal i gang med at få ændret på denne livsnyderfamilies vaner og prioriteringer«, lyder det fra værten på samme måde, som når en person skal reddes ud af ’Luksusfælden’ på TV3.

ANNETTE NYVANG

Nu gælder det om at få skrumpet madbudgettet. Og hvordan gør man det? Ved at købe billige råvarer. En begejstret vært konkluderer, at familien kan købe både yoghurt og pølse og andre dagligvarer langt billigere, og på den måde få råd til drømmerejsen. Hvilken idiotisk iagttagelse. Selvfølgelig kan man spare penge ved at købe Brugsens billigste produkter.

Måske kan man heller ikke smage forskel. Men programmet forholder sig ikke til, hvad det så er, man får, når man køber billigt. Når man skifter Thises øko ud med den orange budgetvariant fra Føtex. Ingen snak om tilsætningsstoffer, sprøjterester, dyrevelfærd eller tarvelige råvarer, der skaber tarvelige produkter.

For se lige, hvor meget de kan spare. Så meget, at de kan flyve ud til en caribisk ø og bidrage til verdens samlede klimakrise

DR har har en lang og stolt tradition for at lave oplysende og underholdende madprogrammer med Camilla Plum og Claus Meyer som spydspidser med en underliggende idé om, at vi skal lære at kende forskel på gode og dårlige råvarer. Finde glæde i maden og få lidt større ambitioner end at gå efter det billigste slagtilbud.

I ’Spis og spar’ bliver den stolte tradition kastet bort, men måske er der også flere seere i at lefle for discountsegmentet, der så kan sidde og grine ad de dumme familier, der køber dyre økopølser. For se lige, hvor meget de kan spare. Så meget, at de kan flyve ud til en caribisk ø og bidrage til verdens samlede klimakrise.

Mad behøver ikke at være dyrt for at være godt. Men det lærer vi ikke meget om i programmet. Den overordnede præmis er, at hvis vi skal spare penge, skal vi rode på hylden med de billigste varer og droppe vores præference for såkaldte mærkevarer. For vi kan jo alligevel ikke smage forskel.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Mette Mølbak eller Mad, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden