Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Joachim Adrian (arkiv)
Foto: Joachim Adrian (arkiv)

Ukærligt. Spaghetti bolognese er en klassiker i verdenskøkkenet men bliver ifølge Lars Dahlager mishandlet i de fleste danske hjem.

Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lars Dahlager: Pastakødsovs er hverdagsmadens køkkenkatastrofe

Der er for meget købesovs, melorme-pasta og ildelugtende erstatsnings-parmesan på de danske middagborde, mener Lars Dahlager i dagens klumme.

Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis du er som de fleste, lavede du sikkert pasta med kødsovs i går. Det er i hvert fald, hvad dine medborgere svarede i en ny undersøgelse fra Arla om danskernes yndlingsretter, hvor pasta med kødsovs (som regel blot betegnet 'pastakødsovs') blev valgt af 68 procent og 80 procent af børnefamilierne.

Det er der ikke noget galt med, og jeg sikker på, at din version var både god og lødig, langtidssimret med pancetta og Barbera d'Asti.

Mit gæt er også, at de fleste versioner, der blev serveret i går, var fortravlede, ukærligt tilberedte og smagløse små køkkenkatastrofer i den radioaktive udørk, der hedder den danske hverdagsmad: Mit gæt er, at pastaen var fra Netto af mærket Zara og kostede 5 kroner pakken, og at den var kriminelt undersaltet og overkogt, fordi ingen holdt øje, og da den kom ind på bordet, lå den i gryden som en klistret kulhydratbold, og far måtte skille klumperne ad med to gafler.

Kødsovsen var lavet af tysk gaspakket hakkekød på tilbud, hakket i seje kødorme, og alt kødet var stegt af på panden på en gang, så det efter omkring 1,4 minutter var begyndt at koge i sin egen saft. Lige meget, for oven i det hældte mor et stort glas prælavet tomatbolognesesovs (50 procent af børnefamilierne bruger købesovse i hverdagsmaden) med basilikumsmag af mærket Dolmio, og så kan man jo ikke se, at kødet var blevet til beige melorme.

De fleste versioner, der blev serveret i går, var fortravlede, ukærligt tilberedte og smagløse små køkkenkatastrofer i den radioaktive udørk, der hedder den danske hverdagsmad

Da maden var blevet fordelt, strøede familien masser af forrevet parmesanost på, der fint skjulte den flade, triste smag af dårlig tomatsovs og kogt kød med den prægranulerede parmesans karakteristiske duft af gammelt bræk (jo, det er lige præcis det, det dufter af). Men lige meget, det skjultes nemt under et lag af Heinz ketchup, og far var fræk og sprøjtede sødlig Sriracha-chilisovs på. Det tog under seks minutter at spise maden, og efter således at have ødelagt en af verdenskøkkenets klassikere gik familien i dørken, da den overkogte pastas nu hypertilgængelige kulhydrater blev udløst på en gang i deres blodstrømme. Men lige meget, der var 'Udkantsmæglerne' i tv.

Det kan gøres bedre. Også uden at gå all-in og lave en original ragù bolognese fra bunden (men hvis du vil, får du opskriften her: ).

Vi serverer jo retten så ofte, som vi gør, fordi vi ikke føler, vi har tid til at lave mere ambitiøs mad. Så her er lyn-'pasta-kødsovsen's syv tip:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kog din ordentlige pasta ordentligt: Velkogt pasta skal smage godt i sig selv, også før du overdøser den med danskeragtige mængder sovs. Køb en god eller bare ikkerædselsfuld pasta (det koster ti kroner mere), og kog den efter pakkens forskrifter (står der 9-11 minutter, så kog den 8-9 minutter). Tilsæt en lille håndfuld salt til kogevandet (omkring 1,5 teskefuld pr. liter eller 7 teskefuld til en standardgryde med fem liter vand).

Brun kødet ordentligt af.

Steg ved høj varme og lidt kød ad gangen - dansk supermarkedshakkekød er proppet med væske og er svært at stege selv for proffer. Steg noget bacon i tern med, hvis du har det (køb evt. noget ordentlig bacon i et helt stykke, f.eks. denne fra Aalbæk.

Brug en ordentligt købetomatsovs - mange af markedets er alt for søde og ketchupagtige - og lad den koge ind sammen med kødet. Eller drop købesovsen og lav din egen lynversion af en ægte bolognese (dog uden tidskrævende grøntsager). Tilsæt tørret oregano og peber.Tilsæt tomatkoncentrat fra dåse eller tube, og lad det stege med i to minutter. Tilsæt et lille glas mælk og lad det koge helt ind (ja, der er mælk i en klassisk bolognese fra Bologna - det er genialt og giver kødet fylde og fedme). Tilsæt et glas vin, og lad det koge væk.

Denne sovs er uden særlig meget væde, men det behøves heller ikke. Fordi:

Vend pasta og kødsovs sammen i panden/gryden som en ordentlig italiener. Brug 3-4 minutter på det. Det viser sig, at alle pastaretter simpelthen smager bedre på den måde, og du har brug for mindre sovs, når din velsaltede pasta er grundigt vendt med sovs på panden. Det er også en grund til, at du helst skal underkoge din pasta en anelse, da den koger færdig på panden.

Den anden vigtige grund er, at pasta ligger meget bedre i maven og mætter betydeligt bedre, når den er ultrafast, end når den er kogt i smadder til løseligt sammenhængende, diabetesfremkaldende babygrød.

Server med friskrevet parmesan - det andet er fandeme ulækkert. Derudover friske krydderurter, friskkværnet peber, et skvæt olivenolie, tørrede chiliflager til de voksne og en tung rødvin til at skylle dagens støv af, serveret i et rustikt vandglas.

Lav en stor portion superambitiøs bolognese en aften, hvor du alligevel er i gang i køkkenet. Gem den i fryseren til hverdagene. Gå eventuel hele vejen, og lav Osteria Francescanas chefkoks fantastiske sovs af hele stykker kød (lav den eventuelt af osso buco-kød første gang, hvis du ikke har mod på de mere sære udskæringer). Voksne mænd græder ned i deres vinglas af glæde. Den opskrift får du her:

LÆS OGSÅ

Lær at lave en anden pastaret end dødssyg pasta-kødsovs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Gør som en italiensk mamma og lav simple pastaretter med få ingredienser - grøntsager, kødrester fra dagen før, lidt bacon og olivenolie. Du kan få fantastiske resultater hver gang på den samme tid, det tager at lave pasta-kødsovs, hvis du bare følger nogle simple råd. Dem kan du læse her:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden